ΠΡΟΣΩΠΑ

Γνωρίστε τη συγγραφέα Καλλιόπη Ουζούν – Ανδρέου με «Το μαγικό φτερό» της!

Η Τίμπη, η ηρωίδα του παραμυθιού, έχει ένα φτερό μικρότερο από το άλλο...

Η φιλόλογος-ειδική παιδαγωγός Καλλιόπη Ουζούν – Ανδρέου από το Σιδηρόκαστρο Σερρών συστήθηκε στο κοινό ως νέα συγγραφέας το 2019 με το παραμύθι «Το μαγικό φτερό».

Τόσο ως νέα μητέρα όσο και ως παιδαγωγός με ιδιαίτερη ευαισθησία στα άτομα με ειδικές ανάγκες μάς μιλάει για το παραμύθι της το οποίο έχει αποσπάσει θετικές κριτικές σε διάφορες παρουσιάσεις με αποκορύφωμα την παρουσίαση στη ΔΕΘ και την υποψηφιότητά του για τα βραβεία Public στην κατηγορία «Παιδικό βιβλίο».

 

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Πασιά


 

Πότε κυκλοφόρησε το “Μαγικό Φτερό”; Τι διαπραγματεύεται;

Το Μαγικό Φτερό κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2019. Είναι ένα παραμύθι που πρέπει όλα τα παιδιά να γνωρίσουν. Η ιστορία της ιδιαίτερης Τίμπης είναι από τις πιο γλυκές και συγκινητικές… Η Τίμπη, ένα μικρό σπουργιτάκι, ζει με τη μητέρα και τις αδερφές της σε ένα όμορφο δάσος. Είναι ιδιαίτερη, όχι μόνο, γιατί μεγαλώνει σε μονογονεϊκή οικογένεια, με μια μητέρα που την υπεραγαπά και τη στηρίζει σε όλες τις δυσκολίες της, αλλά κυρίως, επειδή έχει ένα φτερό μικρότερο από το άλλο. Το γεγονός αυτό αποτελεί την αιτία να μην μπορεί να πετάξει και να βιώνει την περιφρόνηση από τα υπόλοιπα πουλιά, τους συμμαθητές της. Οι ημέρες στο σχολείο είναι δύσκολες γι’ αυτήν, καθώς οι συμμαθητές της δεν μπορούν να αποδεχτούν την ιδιαιτερότητά της.

Όμως η ζωή της αλλάζει όταν έρχεται μια νέα μαθήτρια στην τάξη η Κόνυ, το αηδόνι, που την παροτρύνει να πετάξει. Μέσα από την αγάπη της Κόνυς, η Τίμπη γνωρίζει την αξία της φιλίας, της αλληλεγγύης, της αποδοχής και της προσφοράς!

 

Πού απευθύνεται το βιβλίο; Πώς το αποδέχονται στις παρουσιάσεις;

Το παραμύθι απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Από την ηλικία των 3ων ετών τα παιδιά είναι σε θέση να κατανοήσουν την ιστορία και τα μηνύματα που προβάλλει. Θα ήταν καλό να το διαβάσουν με τους γονείς τους ή με τους εκπαιδευτικούς τους, γιατί υπάρχουν πολλά σημεία τα οποία αποτελούν ένα ωραίο τρόπο για να ξεκινήσουν με το παιδί τους συζητήσεις. Είναι ένα παραμύθι που αξίζει να το διαβάσουν τα παιδιά. Μέσα από αυτό διδάσκονται με έμμεσο τρόπο να αποδέχονται τη διαφορετικότητα, να αγωνίζονται για τα όνειρά τους και να πιστεύουν στον εαυτό τους! Η φιλία και η αγάπη σε οποιαδήποτε μορφή αποτελούν την κινητήριο δύναμη στη ζωή του ανθρώπου σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεται!

Στις παρουσιάσεις τα παιδιά δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον. Με υποδέχονται με μεγάλη χαρά. Συμπαθούν την Τίμπη και συμπάσχουν μαζί της. Στο τέλος κάνουμε πολλές συζητήσεις και παίζουμε παιχνίδια ρόλων. Μου προκαλεί μεγάλη εντύπωση η ωριμότητα που δείχνουν. Νιώθω πληρότητα κάθε φορά που η Τίμπη γνωρίζει νέους φίλους. Λέμε όλοι μαζί Ναι στη Φιλία κι Όχι στη Βία.

 

Τι σε ενέπνευσε για να το γράψεις;

Διδάσκω σε παιδιά μέσης εκπαίδευσης και καθημερινά έρχομαι σε επαφή με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι. Κάποια από αυτά είναι ο σχολικός εκφοβισμός και οι σχέσεις που αναπτύσσουν οι νέοι. Πάντα προσπαθούσα να βοηθήσω τα παιδιά να δώσουν λύση στο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν, είτε μιλώντας με το θύτη είτε το θύμα. Παράλληλα, θέλω να τα καθοδηγήσω να ακολουθήσουν το όνειρό τους. Επειδή η Τίμπη προβάλλει κι ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα, πως όλοι μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα αρκεί να το πιστέψουμε. Πάντα το είχα όμως στο μυαλό μου, όταν όμως γεννήθηκε ο γιος μου σκέφτηκα πως ήταν η κατάλληλη στιγμή να το γράψω…

 

Πόσο σε επηρέασε η συγγραφή του έχοντας το ρόλο της νέας μητέρας;

Η συγγραφή του έγινε πολύ εύκολα. Η γέννηση του γιού μου έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Σκέφτηκα πόσο δύσκολο θα ήταν να γυρίσει μια μέρα στο σπίτι, το δικό μου το παιδί, πληγωμένο από κάποιους συμμαθητές του ή σε ένα ακόμη πιο δύσκολο σενάριο να είναι το παιδί μου, αυτό που θα πληγώσει κάποιο άλλο. Η ιστορία γεννήθηκε λοιπόν για να διδάξει πρώτα τον γιο μου. Ως νέα μητέρα λοιπόν, ψάχνω να βρω διάφορους τρόπους με τους οποίους θα περάσω μηνύματα πρώτα στο δικό μου παιδί ώστε να μάθει πως όλοι οι άνθρωποι είναι σημαντικοί κι αξίζει να κυνηγήσουν και να πετύχουν τα όνειρά τους.

 

Γνωρίστε τη Καλλιόπη Ουζούν – Ανδρέου με «Το μαγικό φτερό» της!

Αποσπάσματα του παραμυθιού:

«Μόνο η καρδιά γνωρίζει τα Μαγικά φτερά… Ακολούθησε τα για να φτάσεις ψηλά»

«Να θυμάσαι ότι πάντα γίνεται αυτό που θέλει η καρδιά. Η καρδιά κουνάει ακόμη και βουνά!»

«Ψάξτε μέσα σας βαθιά για τα μαγικά φτερά που θα σας οδηγήσουν μακριά…»

«Κανείς δεν είναι σαν κι εσένα, ούτε σαν κι εμένα. Αυτό μην προσπαθείς να το αλλάξεις. Τη μαγεία μέσα σου να ψάξεις…!»

 

Γνωρίστε τη Καλλιόπη Ουζούν – Ανδρέου με «Το μαγικό φτερό» της!
Καλλιόπη Ουζούν – Ανδρέου

Η συγγραφέας, Καλλιόπη Ουζούν – Ανδρέου, η οποία αρθρογραφεί σε μέσα που απευθύνονται σε γονείς και παιδιά, δημιούργησε και εκπαιδευτικό υλικό με δραστηριότητες βασισμένες στο παραμύθι το οποίο υλικό μπορεί, όποιος επιθυμεί, να το κατεβάσει δωρεάν βάζοντας το email του στην παρακάτω πλατφόρμα:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdQ_u0YTz4SJlhzVuvh9NAFywLSOZgfqgXvRg5aEPrd1IJTJg/viewform .

Το παραμύθι θα το βρείτε ΕΔΩ:

Επίσης, με κάθε αγορά του παραμυθιού από το σύνδεσμο Make me happy (Το μαγικό φτερό), μέρος των εσόδων θα δίνεται στο «Χαμόγελο του παιδιού»!

 

Βαγγέλης Πασιάς (Vaggelis Pasias)
Δημοσιογράφος – Φιλόλογος (Reporter – Teacher of Greek Literature)
Facebook profile:Vaggelis Pasias
Twitter profile: Vaggelis Pasias
LinkedIn profile: Vaggelis Pasias

  Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook και μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα καλά νέα των ημερών από το πρώτο site στην Ελλάδα με μόνο θετικές ειδήσεις και πολλούς Διαγωνισμούς!!!


Πασχαλινός Διαγωνισμός! Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα Vintage!

Πασχαλινός Διαγωνισμός! Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα

Το BestNews.gr σε συνεργασία με τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό Σκοπός Ζωής και τη Ξανθή Γκούβρα Παπαδημητρίου, επ’ ευκαιρία του ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ BAZAAR τους που είναι σε εξέλιξη, σας κάνουμε δώρο ένα Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα Vintage!

Ομάδα Best News

Η ομάδα μας αποτελείται από έμπειρους δημοσιογράφους με θετικό πνεύμα.

Σχετικά άρθρα

Back to top button