ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γυμνάσια – Λύκεια: Όλα τα μέτρα για το άνοιγμα της 1ης Φεβρουαρίου

Τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου 2021, θα επαναλειτουργήσουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια και οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία τους.

Στις «κόκκινες» επιδημιολογικά περιοχές, θα κάνουν δια ζώσης μαθήματα μόνο τα γυμνάσια, ενώ τα λύκεια θα συνεχίσουν με τηλεκπαίδευση

Στην.. αναμονή πανεπιστήμια, φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών.

Μετά από τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, που λειτουργούν από τις 11 Ιανουάριου, και τα ειδικά σχολεία όλων των βαθμίδων που λειτουργούν αδιάλειπτα όλο αυτό το διάστημα, επιστρέφουν στις τάξεις και οι μαθητές γυμνασίων και όλων των τύπων λυκείων, από την 1η Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται ότι στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, τις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές, τα λύκεια θα συνεχίσουν να λειτουργούν -μέχρι νεωτέρας- εξ αποστάσεως, με τηλεκπαίδευση. Στα γυμνάσια η διδασκαλία θα γίνεται δια ζώσης. Τα Λύκεια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και στις περιοχές αυτές.

Όλες οι άλλες εκπαιδευτικές δομές (όπως Πανεπιστήμια, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης) παραμένουν για την ώρα σε εξ αποστάσεως λειτουργία.

Ποια μέτρα πρόληψης θα εφαρμοστούν για την επαναλειτουργία γυμνασίων και λυκείων;

Για τα σχολεία που ανοίγουν θα υπάρξει εφαρμογή όλων των μέτρων πρόληψης που περιλαμβάνονται στις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Παιδείας, όπως: Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες, χρήση αντισηπτικών, σχολαστικοί καθαρισμοί, τακτικοί αερισμοί των χώρων, καθώς και ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

Επιπλέον, θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ, όπως και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Επίσης, λειτουργεί η ειδική πλατφόρμα edu.testing.gov.gr, μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί και μαθητές άνω των 16 ετών μπορούν να αιτηθούν δωρεάν τεστ για τον κορονοϊό.

Τι θα ισχύει από την επόμενη εβδομάδα ως προς τους περιορισμούς για την ανάσχεση της πανδημίας;

Η Κυβέρνηση προχωρά βήμα-βήμα, με ιδιαίτερη προσοχή, ώστε η όποια άρση μέτρων να γίνεται τη στιγμή που τα επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέπουν το «άνοιγμα» και άλλων δραστηριοτήτων, χωρίς να διακυβεύονται όσα έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα. Η Επιτροπή των ειδικών συνεδριάζει κάθε Παρασκευή και σύμφωνα με τις εισηγήσεις της αποφασίζονται τα επόμενα βήματα.

Σε συνέχεια, λοιπόν, της χθεσινής σύσκεψης της Επιτροπής, αποφασίστηκαν και ισχύουν τα εξής:
– Παρατείνονται τα υφιστάμενα μέτρα για ακόμα μία εβδομάδα. Δηλαδή και για την επόμενη εβδομάδα δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από Νομό σε Νομό, εξακολουθούν να ισχύουν τα SMS και οι έντυπες δηλώσεις και δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία από τις 21:00 το βράδυ μέχρι τις 05:00 το πρωί, με τις εξαιρέσεις που έχουν προβλεφθεί. Επίσης, η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
– Δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές που έχουν νοικιασμένα σπίτια στον τόπο σπουδών τους να πάνε εντός 72 ωρών να αδειάσουν, ξενοικιάσουν τις φοιτητικές τους κατοικίες, εφόσον το επιθυμούν (με απαραίτητο αποδεικτικό τη λήξη του μισθωτηρίου από το TAXISNET).
-Συνεχίζεται η παράταση της απαγόρευσης του κυνηγιού και του ψαρέματος με εξαίρεση στις Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης όπου επιτρέπεται το κυνήγι αγριογούρουνων για λόγους πρόληψης της μετάδοσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων.
-Στα ταξί επιτρέπονται πλέον δύο επιβαίνοντες, πέραν του οδηγού.
– Επιτρέπεται σε κρουαζιερόπλοια που ήδη βρίσκονται σε ελληνικά λιμάνια να μετακινηθούν σε ναυπηγεία, αποκλειστικά της ηπειρωτικής Ελλάδας, για εργασίες επισκευών και συντήρησης.
-Από την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου ανοίγουν και τα καταστήματα ΟΠΑΠ (όχι όμως τα ΟΠΑΠ Play), υπό την προϋπόθεση πάντα ότι θα το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.


Ομάδα Best News

Η ομάδα μας αποτελείται από έμπειρους δημοσιογράφους με θετικό πνεύμα.

Σχετικά άρθρα

Back to top button