Η ιστορία της ΔΕΘ διατίθεται το 2024 στο κοινό

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Best Team
Best Team
Σε αυτήν την ενότητα δημοσιεύονται άρθρα από τους σπουδαστές της κορυφαίας Σχολής Δημοσιογραφίας στην Ελλάδα, New Media Studies του Σταμάτη Μαλέλη. Οι σπουδαστές υπογράφουν τα άρθρα τους υπό την εποπτεία της καθηγήτριας δημοσιογράφου Χρύσας Σαραντοπούλου για το μάθημα Αρχές Ψηφιακών Μέσων που διδάσκει στη New Media Studies. Όλα τα άρθρα των φοιτητών της Σχολής θα τα βρείτε δημοσιευμένα στο BestNews.GR .* Οι δημοσιογράφοι του αύριο βγαίνουν από τη New Media Studies. Η Χρύσα Σαραντοπούλου με την καθοδήγηση του Σταμάτη Μαλέλη, μεταλαμπαδεύει γνώση digital media, internet & social media αλλά και το πάθος της για τη δημοσιογραφία.

Η ιστορία ενός αιώνα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), ζωντανεύει και παραδίδεται στο κοινό μέσω ενός πλούσιου αρχείου.

Γράφει ο Νίκος Τσιαμίτας

Σε πρόσφατη εκδήλωση της ΔΕΘ, παρουσιάστηκε το έργο με τίτλο «Μία διαδρομή στη σύγχρονη ελληνική ιστορία μέσα από το ιστορικό – πολιτισμικό αρχείο της ΔΕΘ-HELEXPO».

Περισσότερα από 100.000 στοιχεία, που περιλαμβάνουν έγγραφα, φωτογραφίες, βίντεο, αφίσες και αντικείμενα -κυρίως μετάλλια, έχουν τεκμηριωθεί μέχρι στιγμής και 10.000 εξ’ αυτών ψηφιοποιούνται.

Η αναδρομή χωρίζεται σε τρεις χρονικές περιόδους: Η πρώτη ξεκινά από το 1928 όταν έγινε η πρώτη ΔΕΘ στο Πεδίον του Άρεως. Η δεύτερη από το 1951 όταν λειτούργησε η πρώτη μεταπολεμική Έκθεση στους υπάρχοντες χώρους. Η τρίτη αφορά στη σημερινή εποχή.
Στόχος του συγκεκριμένου έργου είναι η δάσωση της ιστορίας της Έκθεσης αλλά και της Θεσσαλονίκης. Μέρος αυτού του υλικού θα εκτίθεται σε ιδιαίτερο χώρο για το κοινό και σε άλλο θα έχουν πρόσβαση μόνο ερευνητές.

Όλο το υλικό παρουσιάζεται σε δύο γλώσσες: ελληνικά και αγγλικά.
Η ψηφιοποίηση εγγράφων και αντικειμένων έγινε μέσω σαρωτών και φωτογραφικών μηχανών υψηλής ανάλυσης. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν πιστά αντίγραφα των πρωτοτύπων
Το αρχείο αυτό θα αποτελέσει το υλικό του Μουσείου της Έκθεσης, που θα εγκατασταθεί σε περίπτερο απέναντι από τον Πύργο του ΟΤΕ. Αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του εντός του 2024
Το Μουσείο πέραν από τη φυσική ξενάγηση, θα διαθέτει  εφαρμογή οπτικοακουστικής παρουσίασης, εφαρμογές τρισδιάστατης περιήγησης και εκπαιδευτικές διαδραστικές εφαρμογές. Το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020». Συμπεριλήφθηκε επίσης  στον Άξονα Προτεραιότητας «Ανάπτυξη μηχανισμών στήριξης της επιχειρηματικότητας».

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς στον τομέα των εκθέσεων και εκδηλώσεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Είναι το πολυδιάστατο εκθεσιακό γεγονός που συνδέεται αδιάρρηκτα με την ιστορία της οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της Ελλάδας. Από την ίδρυσή της το 1926 μέχρι σήμερα, αντικατοπτρίζει τη δυναμική και τις τάσεις του εγχώριου και διεθνούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αλλά και της πολιτικο-οικονομικής πραγματικότητας στη χώρα, ενώ παράλληλα, προσφέρει ψυχαγωγικές εκδηλώσεις και δράσεις για όλες τις ηλικίες.

Νίκος Τσιαμίτας


 

Στο Δ.Σ. της Παγκόσμιας Ένωσης Εκθέσεων για πέμπτη συνεχή θητεία ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO,κ. Κυριάκος Ποζρικίδης

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -