Ιδρύεται Σώμα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων

Δείτε επίσης

Ομάδα Best News
Η ομάδα μας αποτελείται από έμπειρους δημοσιογράφους με θετικό πνεύμα.

Ιδρύεται σώμα προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, το οποίο θα έχει ειδική εκπαίδευση, θα εδρεύει στις σχολές, θα φροντίζει για την αποτροπή εγκληματικών συμπεριφορών στο χώρο των ΑΕΙ και όταν απαιτείται θα ζητά τη συνδρομή της Αστυνομίας.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της τηλεδιάσκεψης που είχε με τους Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων της χώρας με αφορμή τον απαράδεκτο προπηλακισμό του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι:

  • Μετά την τιμωρία της Χρυσής Αυγής έχει έρθει και η ώρα να αντιμετωπίσουμε την άλλη όψη του παρακράτους, αυτού που φορά αριστερό προσωπείο.
  • Σκοπός της κυβέρνησης είναι να προβεί άμεσα στην ανάληψη πρωτοβουλιών σε τρεις άξονες:
    • Πρώτον, στην ίδρυση ενός σώματος προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Αυτό θα είναι «ένα σώμα το οποίο θα έχει ειδική εκπαίδευση, θα εδρεύει στις σχολές, το οποίο θα φροντίζει για την αποτροπή εγκληματικών συμπεριφορών στο χώρο των ΑΕΙ και όταν απαιτείται θα ζητά τη συνδρομή της Αστυνομίας».
    • Δεύτερο, η αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας που διαθέτουν τα πανεπιστήμια, αφού εξεταστεί ποια μέτρα αποδίδουν και ποια όχι. «Τον έλεγχο της εισόδου και της πρόσβασης στις εγκαταστάσεις, μέχρι το φωτισμό, τις περιφράξεις, τη χρήση τεχνικών μέσων όπως κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης των χώρων».
    • Τρίτο η αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας για αδικήματα τα οποία τελούνται σε περιοχές της πανεπιστημιακής κοινότητας. «Εννοείται ότι μέχρι να προχωρήσουμε στις αναγκαίες αλλαγές θα πρέπει να ενεργοποιηθούν διατάξεις που ήδη ισχύουν, όμως συναντούν τον δισταγμό ή μερικές φορές και τον φόβο εκείνων που οφείλουν να τις θέσουν σε κίνηση».
Τι σκοπεύει να κάνει  η Κυβέρνηση για την προστασία της πανεπιστημιακής κοινότητας από τις επιθέσεις τραμπούκων, όπως αυτή που έγινε στον Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας;

Ο απαράδεκτος, προπηλακισμός του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών από τραμπούκους, εκτός από την ομόθυμη καταδίκη απαιτεί και την ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών με σκοπό τη διασφάλιση της ακώλυτης λειτουργίας και της προστασίας των Πανεπιστημίων. Η φασιστικού τύπου αυτή επίθεση, πρέπει να αποτελέσει θρυαλλίδα για την αφύπνιση όλων, πολιτικών δυνάμεων και πανεπιστημιακής κοινότητας. Κανένας δεν δικαιούται πλέον να σιωπά ή να βρίσκει δικαιολογίες.
Η καταδίκη της βίας -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη που είχε με τους Πρυτάνεις- πρέπει να είναι ενιαία, χωρίς επιφυλάξεις, χωρίς αστερίσκους, χωρίς «ναι μεν αλλά». Γιατί μέσα από κάθε μικρό κενό στη στάση των πολλών, πέρνα το δηλητήριο των λίγων τραμπούκων και η δημοκρατική άμυνα θα πρέπει να είναι καθολική. Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των φαινομένων ανομίας σε δημόσια πανεπιστήμια -όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στους Πρυτάνεις- κινούνται σε τρεις άξονες: φύλαξη, πρόσβαση, αυστηροποίηση ποινών. «Όπως αποστρέφουμε όλοι το βλέμμα από την εικόνα του όμηρου Πρύτανη» τόνισε ο Πρωθυπουργός, «έτσι πρέπει να δούμε κατάματα τα γεγονότα. Μετά την τιμωρία της Χρυσής Αυγής έχει έρθει και η ώρα να αντιμετωπίσουμε την άλλη όψη του παρακράτους, αυτού που αυτή τη φορά φορά αριστερό προσωπείο. Και ο φασισμός μπορεί να αλλάζει χρώματα αλλά έχει την ίδια ουσία. Αυτός ο ιδιότυπος φασισμός, γιατί περί φασισμού πρόκειται άσχετα αν φορά άλλον ιδεολογικό μανδύα, θα τελειώσει. Και καθώς η Ελλάδα θα μπει στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα δεν θα φοβηθεί αυτούς τους εκφραστές του παρακράτους, θα αναμετρηθεί μαζί τους και τελικά θα τους νικήσει».

Πως θα υλοποιηθούν οι τρεις παρεμβάσεις για το τέλος της ανομίας στα Πανεπιστήμια τις οποίες ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός;

 

– Πρώτον, με την ίδρυση ενός Σώματος, προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, το οποίο – όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός- θα έχει ειδική εκπαίδευση, θα εδρεύει στις σχολές, θα φροντίζει για την αποτροπή εγκληματικών συμπεριφορών στο χώρο των ΑΕΙ και όταν απαιτείται θα ζητά τη συνδρομή της Αστυνομίας.
– Δεύτερον, με την αναβάθμιση συνολικά των μέτρων ασφάλειας που διαθέτουν τα Πανεπιστήμια σε όλα τα επίπεδα. Με τον έλεγχο της εισόδου και της πρόσβασης στις εγκαταστάσεις, το φωτισμό, τις περιφράξεις, τη χρήση τεχνικών μέσων, όπως κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης των χώρων και
– Τρίτον, με την αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας για αδικήματα τα οποία τελούνται σε περιοχές της πανεπιστημιακής κοινότητας. Εννοείται ότι μέχρι να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές θα πρέπει να ενεργοποιηθούν διατάξεις που ήδη ισχύουν, οι οποίες όμως συναντούν τον δισταγμό ή μερικές φορές και τον φόβο εκείνων που οφείλουν να τις θέτουν σε κίνηση. Εδώ ο ρόλος των Πρυτάνεων, των καθηγητών και των φοιτητών -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός-είναι καθοριστικός.
Να επισημάνουμε ότι κοινό σημείο της τοποθέτησης των Πρυτάνεων ήταν πως οι προτάσεις που κατατέθηκαν κινούνται στη σωστή κατεύθυνση κι ότι απαιτείται, πέραν της συνεργασίας με την πολιτεία, η κινητοποίηση της πλειοψηφίας της ακαδημαϊκής κοινότητας, ώστε να τελειώσουν τα φαινόμενα ανομίας. Ανέφεραν ωστόσο ότι έχουν γίνει βήματα βελτίωσης σε σύγκριση με το παρελθόν.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -