Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και η επίσκεψη του Γκουτέρες στην Κύπρο, θέτουν στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη το θέμα του ανασχηματισμού.
Γράφει: Ο Σάκης Θεοδωρόπουλος
Σε τροχιά ανασχηματισμού βρίσκεται η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, υπό την σκιά των τελευταίων εξελίξεων για το Κυπριακό και την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο, την ερχόμενη εβδομάδα.
Ο ανασχηματισμός αυτός, πρόκειται εκτός απροόπτου, να είναι ο τελευταίος της πενταετίας του Νίκου Χριστοδουλίδη και αναμένεται να έχει μία έντονη κεντροδεξιά απόχρωση. Με αυτές τις κινήσεις, ο Πρόεδρος αφενός θέλει να ξεκαθαρίσει την πολιτική κατεύθυνση της διακυβέρνησης του και αφετέρου να δείξει τον ιδεολογικό προσανατολισμό του, ενόψει των Προεδρικών Εκλογών του 2028.
Είναι πασιφανές πως οι όποιες κινήσεις γίνουν στην κυβερνητική σκακιέρα, θα προσπαθήσουν να κρατήσουν τις δυναμικές ισορροπίες εντός. Επιπλέον, το Υπουργικό Συμβούλιο, στοχεύει να καλύψει ένα εύρος του ακροατηρίου, από το οποίο αντλεί στήριξη ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, αλλά και από αυτό το οποίο θα επιδιώξει να πάρει ψήφους στις επόμενες Προεδρικές Εκλογές του 2028.
Τα υπάρχοντα δεδομένα
Σχετικά με το χρονικό πλαίσιο των ανακοινώσεων, τα δεδομένα έχουν ως εξής: Ακριβώς την επόμενη εβδομάδα, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, έρχεται στην Κύπρο, για επαφές που αφορούν τη νέα προσπάθεια επανέναρξης της διαδικασίας για το Κυπριακό.
Ο Πρόεδρος στοχεύει να κλείσει το θέμα, προτού οι διεργασίες για το Κυπριακό μπουν στα βαθιά και ιδανικά δεν θα ήθελε να έχει μπει ο Αύγουστος. Σύμφωνα με τα ήδη υπάρχοντα δεδομένα της εξίσωσης, εντός εβδομάδας θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Παρά τις όποιες πληροφορίες που έλεγαν ότι οι ανακοινώσεις μπορεί να γίνονταν αύριο ή μεθαύριο, ο κύριος Χριστοδουλίδης ζητά παράταση χρόνου.
Επιπροσθέτως, μετά τις διαδοχικές συναντήσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τη Γραμματεία του Δημοκρατικού Κόμματος, αναμένεται να υποβληθούν εισηγήσεις από το συλλογικό όργανο του κυβερνώντος κόμματος.
Ένα από τα σημεία που συζητήθηκαν, αφορούσε τους διορισμούς που είχαν γίνει στο παρελθόν χωρίς προηγούμενη συνεννόηση. Έτσι, η ηγεσία του ΔΗΚΟ αναμένεται να εισηγηθεί άτομα, τα οποία θα έχουν ομόφωνα τη σύμφωνη γνώμη της Γραμματείας. Κατά πάσα πιθανότητα, η Γραμματεία του ΔΗΚΟ θα συνεδριάσει ή θα ενημερωθεί για κάποια ονόματα αύριο ή μεθαύριο.
Από την τελευταία συνάντηση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, διεμήνυσε ότι το ΔΗΚΟ, θα έχει πιο ενισχυμένη παρουσία στην κυβερνητική σύνθεση, δίνοντας μια κεντροδεξιά απόχρωση, συμπεριλαμβανομένων και των διορισμών στους ημικρατικούς οργανισμούς. Ξεκάθαρο έγινε πως ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός και ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, μένουν στις θέσεις τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη Παρασκευή, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, είχε διεξαχθεί τετ α τετ, του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον επικεφαλής του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο.
Οι αλλαγές στην κυβερνητική σύνθεση
Μέχρι στιγμής, το μόνο όνομα που έχει γίνει γνωστό ότι βλέπει την πόρτα της εξόδου από την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, είναι η Υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, της οποίας η αποχώρηση έγινε επίσημα την Παρασκευή. Παρά τα σενάρια που έκαναν λόγο για ανάληψη της θέσης από τον πρώην βουλευτή Αμμοχώστου με το ΔΗΚΟ, Χρίστο Σενέκη, από πλευράς κόμματος δεν τέθηκε κάποιο όνομα, ούτε έγινε προσέγγιση σε κάποιο στέλεχος.
Ένα άλλο σενάριο θέτει την Υφυπουργό Πολιτισμού, Λίνα Κασιανίδου, να βλέπει την πόρτα της εξόδου από την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη. Η ίδια σε δηλώσεις της, διέψευσε όλα τα δημοσιεύματα που έλεγαν, πως η ίδια φέρεται να εξέφρασε στον Πρόεδρο, την πρόθεση να υποβάλει την παραίτησή της.
Τα άλλα ονόματα που ακούστηκαν για τον ανασχηματισμό, ήταν αυτά του Υπουργού Μεταφορών, Αλέξη Βαφειάδη και του Υφυπουργού Τουρισμού, Κώστα Κουμή.
Πέρα από την Μαρία Παναγιώτου, που είναι 100% σίγουρα εκτός κυβέρνησης, για τα άλλα πρόσωπα που φλερτάρουν με την έξοδο, ο Πρόεδρος δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα.
Ακόμα μία τρύπα που πρέπει να καλύψει η κυβέρνηση, είναι ο διορισμός νέου διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου, καθώς μετά την παραίτηση του Χαράλαμπου Χαραλάμπους, η θέση παραμένει κενή. Πληροφορίες, αναφέρουν πως για τη θέση αυτή, ακούγεται ο Επίτροπος του Πολίτη, Παναγιώτης Παλατές.
Στον αέρα το κυβερνητικό μέλλον της Μαριλένα Ραουνά
Το μεγάλο ερωτηματικό, αποτελεί και το τι μέλλει γενέσθαι με τη Μαριλένα Ραουνά, της οποίας η θητεία ως Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων, λήγει στο τέλος του μήνα, μετά και την άρνηση της Βουλής, για την επέκτασή της.
Η κυρία Ραουνά, πρόκειται για μία από τις στενότερες συνεργάτιδες του Νίκου Χριστοδουλίδη και η αξιοποίησή της, πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Αν θέλετε να διαβάσετε κι άλλα νέα από την Κύπρο, πατήστε: ΕΔΩ
Γράφει: Ο Σάκης Θεοδωρόπουλος








