Love on the Spectrum: H σειρά που σε εισάγει στον κόσμο του αυτισμού

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Τα τελευταία χρόνια το Netflix έχει εμπλουτίσει το περιεχόμενο του με αυτοτελείς σειρές ντοκιμαντέρ και reality. Τελευταία προσθήκη αποτελεί το «Love on the SpectrumU.S ή αλλιώς «Στο Φάσμα του Αυτισμού».

Πρόκειται για μία αμερικάνικη κοινωνική σειρά ντοκιμαντέρ με 6 επεισόδια, σε σκηνοθεσία του Cian OLeary, που δημιουργήθηκε μετά την επιτυχία της ομώνυμης πολυβραβευμένης αυστραλιανής σειράς. Αφηγείται τις ιστορίες ενός μοναδικού καστ χαρακτήρων, που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού και αναζητούν τον έρωτα αλλά έρχονται αντιμέτωποι με τον πολύπλοκο κόσμο των ραντεβού και των σχέσεων.

Η σειρά βασίζεται σε ιστορίες προσώπων που πάσχουν από Asperger Syndrome, Νευροτυπικότητα ή αυτισμό και στον τρόπο που οι ιδιαιτερότητες τους επηρεάζουν την κοινωνική αλληλεπίδραση, τις κοινωνικές σχέσεις και την ερωτική τους ζωή.

Κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ παρακολουθούμε την καθημερινότητα, τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς των έξι συμμετεχόντων, οι οποίοι ως νευροδιαφορικοί επιδιώκουν την βελτίωση των κοινωνικών συναναστροφών και της επικοινωνίας με τους γύρω τους.Η σειρά επικεντρώνεται στις καθημερινές εμπειρίες τους, οργανώνει και καταγράφει σε real time τη διαδικασία των ραντεβού τους με τις συνέπειες που ακολουθούν. Σε αρκετές περιπτώσεις οι πρωταγωνιστές βιώνουν απόρριψη, κρίσεις πανικού, κοινωνικό άγχος, ή από την άλλη τον έρωτα, το φλερτ και πραγματική χημεία που οδηγεί σε δυνατές φιλίες ή love story. Πολύτιμη παρουσιάζεται επίσης η συνεισφορά των οικογενειών, των φίλων και των ειδικών που συμβάλλουν με τη στήριξη και την καθοδήγηση τους στη μετάβαση τους  από την μοναχικότητα στην κοινωνικοποίηση.

Οι χαρακτήρες του «Love on the Spectrum»

Οι περισσότεροι από τους πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ, με εξαίρεση έναν, έχουν διαγνωστεί με αυτισμό από μικρή ηλικία με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται με την επικοινωνία και τα κοινωνικά σήματα λόγω της αδυναμίας αναγνώρισης και έκφρασης των συναισθημάτων τους, της οργάνωσης και διατύπωσης των σκέψεων τους. Οι αισθητηριακές ευαισθησίες που έχουν τους κάνουν να αντιλαμβάνονται διαφορετικά τον εξωτερικό κόσμο και να δέχονται καθημερινά ερεθίσματα που για άλλους δεν είναι αντιληπτά.

Έτσι, αγχώνονται και αποσυντονίζονται εύκολα σε μία συζήτηση -κάτι που εκφράζουν μέσω επαναλαμβανόμενων νευρικών και αμήχανων κινήσεων- η όποια πολλές φορές δεν έχει ροή, διακόπτεται ή αλλάζει θέμα γρήγορα. Παρόλα αυτά, κάποιοι από τους χαρακτήρες της σειράς είναι λειτουργικοί, με οξυμμένη πνευματική καλλιέργεια και επαγγελματική δραστηριότητα λόγω της έγκαιρης διάγνωσης τους και της κατάλληλης αντιμετώπισης των ιδιαιτεροτήτων τους με λογοθεραπεία, εργοθεραπεία και ψυχοκοινωνική εκπαίδευση.

Ας δούμε όμως τους πρωταγωνιστές της σειράς:

  • Η Dany, μία 26χρονη από το Los Angeles, η οποία διαγνώστηκε με αυτισμό όταν ήταν 5 ετών. Είναι δασκάλα animation σε παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα αυτισμού, με πάθος για τα κινούμενα σχέδια και με μεγάλες προσδοκίες για τους ανθρώπους που θέλει να έχει κοντά της.
  • Η Amby, μία 23χρονη από το Los Angeles, η οποία διαγνώστηκε με αυτισμό όταν ήταν 2 ετών. Λατρεύει τα ζώα και την άγρια φύση, της αρέσει να πηγαίνει στο ζωολογικό κήπο και να παρακολουθεί ντοκιμαντέρ.
  • James, ένας 34χρονος αυτιστικός από τη Βοστώνη που έχει ως χόμπι τις συλλογές από αντικείμενα. Νιώθει αρκετά περιθωριοποιημένος και αναζητά ανθρώπους για να δημιουργήσει δεσμούς κυρίως μέσω λογαριασμών σε διάφορες  διαδικτυακές ιστοσελίδες γνωριμιών. Φαίνεται να έχει ψυχαναγκασμό με την καθαριότητα και την τακτοποίηση.
  • Kaelynn, μία 24χρονη από τη Νότια Καρολίνα με μαθησιακές αναπηρίες, δυσλεξία, δυσαριθμησία, δυσγραφία, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και αυτισμό.
  • Steve, ένας 63χρονος αυτιστικός από την Καλιφόρνια, ο όποιος διαγνώστηκε με αυτισμό στα 60 του, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που διαγνώστηκαν σε μικρή ηλικία. Αντιμετωπίζει έντονες δυσκολίες κοινωνικού άγχους και απομόνωση.
  • Subodh, ένας 32χρονος αυτιστικός από την Καλιφόρνια που αντιμετωπίζει έντονη δυσκολία στην ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων.

Οι οικογένειες των πρωταγωνιστών, κάποιοι φίλοι τους και δύο ειδικοί στον αυτισμό, μία εκ των οποίων ανήκει και η ίδια στο φάσμα του αυτισμού, εκπαιδεύουν και καθοδηγούν με τις κατάλληλες επικοινωνιακές μεθόδους τους νευροτυπικούς. Συγκεκριμένα, η Jennifer Cook και η Sorey, που ειδικεύονται σε περιπτώσεις νευροτυπικότητας, παρέχουν ψυχολογική στήριξη, πρακτικές δεξιότητες και συμβουλεύουν τους πρωταγωνιστές καθ’ όλη τη διαδικασία της ένταξης τους στο κοινωνικό σύνολο. 

Δείτε το τρέιλερ:

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -