Με επιτυχία συνεχίζεται η έκθεση «Ο Φιλελληνισμός στη Γαλλία το 19ο αιώνα» στα Χανιά

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζεται η έκθεση «Ο Φιλελληνισμός στη Γαλλία το 19ο αιώνα» που διοργανώνουν στο θέατρο Μίκης Θεοδωράκης ο Ελληνο-Γαλλικός Σύλλογος Χανίων σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Δήμο Χανίων, την ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ.

Τα δεκάδες ιστορικά ντοκουμέντα που αναφέρονται στην λογοτεχνία, την ποίηση, την Ιστορία, την μουσική, το θέατρο εκπέμπουν πολυσήμαντα μηνύματα εντυπωσιάζοντας μικρούς και μεγάλους που επισκέπτονται καθημερινά την έκθεση.

Την σημαντικότητα και επιτυχία της έκθεσης διαπίστωσαν με την επίσκεψη τους ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε Χανίων Νίκος Καλογερής, ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης με συνεργάτες του, ο επικεφαλής της παράταξης στο Περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης «Η Κρήτη Μπροστά» Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, (Περιφερειακός σύμβουλος), η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕΚ, Περιφερειακή σύμβουλος Σοφία Μαλανδράκη, κ.α. Ο κ Αρναουτάκης και συμμετέχοντες θεσμικοί εκπρόσωποι συνεχάρησαν το προεδρείο του Ελληνογαλλικού συλλόγου, τους συνδιοργανωτές και όλους που βοήθησαν για την λειτουργία της έκθεσης. Από την πλευρά τους τα παριστάμενα μέλη του προεδρείου του Ελληνογαλλικού συλλόγου Χανίων η πρόεδρος Στέλλα Κουτσουπάκη και η Αντιπρόεδρος Τζίνα Παυλάκη -Καλογερή, ευχαρίστησαν θερμά τον Περιφερειάρχη για την συνδιοργάνωση αλλά και την διαχρονική στήριξη του συλλόγου, τον Αντιπεριφερειάρχη που η Π.Ε Χανίων είναι ο βασικός συντελεστής της διοργάνωσης, αλλά και τον Δήμαρχο  για την συμμετοχή του Δήμου.

 Τα μέλη του προεδρείου σε δηλώσεις τους για την έκθεση ανέφεραν ότι, «στοχος του Ελληνο-Γαλλικού Συλλόγου είναι μέσα από τη ζωγραφική, τη μουσική, τη λογοτεχνία, την ποίηση, το  θέατρο, τη Λαϊκή Tέχνη, το έργο της Επιστημονικής Αποστολής του Μορέα, τα Κομιτάτα τους Φιλέλληνες Αγωνιστές άνδρες και γυναίκες, και τις δράσεις που απαρτίζουν την εκδήλωση έναρξης, να υπογραμμίσει τη σημασία του Φιλελληνισμού από την πλευρά της Γαλλίας, ένα κίνημα του οποίου η συνεισφορά στην επιτυχία της ελληνικής επανάστασης, κατά συνέπεια και στη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους, είναι αδιαμφισβήτητη».

Επίσης έγινε γνωστό, ότι το Δ.Σ. και τα μέλη του Ελληνο-Γαλλικού Συλλόγου, Στέλλα Κουτσουπάκη, Τζίνα Παυλάκη-Καλογερή, Φωτεινή Κωστάκη, Ελευθερία Καραγιάννη, Σταύρος Καλαϊτζόγλου και Μανώλης Ντουρουντάκης, επιτελώντας ερευνητικό έργο για μήνες, επέλεξαν και επεξεργάστηκαν σπάνια κείμενα και εικόνες, τα οποία συνθέτουν την έννοια του Φιλελληνισμού στη Γαλλία του 19ο αιώνα, μέσα από μια παρουσίαση ενδεδειγμένων ομαδοποιήσεων, με σπουδαίο ενημερωτικό και εκπαιδευτικό οπτικό υλικό. Την πρωτότυπη παρουσίαση υλοποίησε η γραφίστρια και συγγραφέας Ελένη Βουγιουκαλάκη-Μπιρμπίλη, με την επιμέλεια της προέδρου Στέλλας Κουτσουπάκη και της μουσειολόγου και ιστορικού τέχνης Μυρτώς Κοντομιτάκη.Στην εναρκτήρια εκδήλωση η Στέλλα Κουτσουπάκη ανέπτυξε την έννοια του φιλελληνισμού και ακολούθησε διάλεξη από τη Δρ. Αναστασία Τσαγκαράκη, με θέμα «Η προσφορά των Γάλλων Φιλελλήνων και η συμβολή τους στη συγκρότηση του νέου Ελληνικού Κράτους». Στη συνέχεια η Τζίνα Παυλάκη-Καλογερή αναφέρθηκε στο εκθεσιακό υλικό αναλύοντας το περιεχόμενο  των ενοτήτων  που το απαρτίζουν  και η εκδήλωση έκλεισε με ρεσιτάλ από μουσικά έργα Γάλλων Φιλελλήνων συνθετών του 19ου αιώνα, με τον τενόρο Πάνο Γιαμπουλντάκη και στο πιάνο την Ευανθία Κυριαζίδου.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Γαλλικής Πρεσβείας, του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας, της Επιτροπής Ελλάδα 2021 και με την υποστήριξη της Εταιρεία Ελληνισμού και Φιλελληνισμού και το Μουσείο Φιλελληνισμού.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -