Μουσείο Μπενάκη: Δωρεάν ξεναγήσεις ειδικά για επισκέπτες με δυσκολίες μνήμης ή άνοια

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Το Μουσείο Μπενάκη επεκτείνει φέτος τον κύκλο των προγραμμάτων προσβασιμότητας, εγκαινιάζοντας τακτικές συναντήσεις για επισκέπτες με δυσκολίες μνήμης ή άνοια.

Σε αυτές οι συμμετέχοντες και οι φροντιστές τους θα έχουν την ευκαιρία μίας μοναδικής εκπαιδευτικής και ψυχαγωγικής εμπειρίας αρχικά μέσα στους χώρους του Μουσείου Ελληνικού Πολιτισμού και αργότερα στα δορυφορικά του παραρτήματα.

Για τα άτομα που βρίσκονται στο στάδιο της ήπιας νόσου η ενασχόληση με την τέχνη αποδεδειγμένα παρέχει πολλές δυνατότητες για προσωπική ευεξία και ανάπτυξη με ευεργετικά αποτελέσματα. Το πρόγραμμα Ώρα για Μουσείο! σκοπεύει να προσφέρει σε αυτή την ευαίσθητη και διαρκώς αυξανόμενη αριθμητικά κατηγορία κοινού, πλούσια πνευματικά και ψυχικά ερεθίσματα. Σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες, οι συναντήσεις στο Μουσείο θα έχουν τακτικό χαρακτήρα με στόχο, μεταξύ άλλων, να δώσουν στους συμμετέχοντες τη χαρά της συνάντησης, όπως και της ανταλλαγής εμπειριών και βιωμάτων.

Το Τμήμα Εκπαίδευσης με σεβασμό προς τους ανθρώπους αυτούς, που έχουν επιπλέον επιβαρυνθεί από την πανδημία, αντιμετωπίζει με αισιοδοξία την προοπτική να συμβάλει σε μία αλλαγή στάσης απέναντι στην ασθένεια.Ξεναγήσεις με αντικείμενα που θα βγουν για πρώτη φορά από τις αποθήκες του Μουσείου, πολυαισθητικές παρουσιάσεις και καλλιτεχνικά εργαστήρια είναι τα συστατικά της νέας αυτής εκπαιδευτικής πρότασης. Εικόνες, ήχοι και μυρωδιές, διηγήσεις και ιστορίες που μπορεί να συνδέουν τα ανθρωπόμορφα ειδώλια της νεολιθικής περιόδου με τα πορτρέτα του 20ού αιώνα θα ξυπνήσουν μνήμες και αισθήσεις, εκεί όπου ο καθένας μας συναντά το κοινό παρελθόν και την ιδιωτική του ιστορία.

Το Μουσείο Μπενάκη απευθύνεται με χαρά στο νέο αυτό ξεχωριστό κοινό, το οποίο θα δει στο ασφαλές περιβάλλον του μουσείου μία ευκαιρία για ελπίδα, αξιοπρέπεια και ποιότητα ζωής και ταυτόχρονα θα ωφεληθεί από μία απεριόριστη δεξαμενή μνήμης και αισθητικής απόλαυσης.Το πρόγραμμα για τους επισκέπτες και τους συνοδούς τους θα προσφέρεται δωρεάν.

Η πρώτη συνάντηση στο μουσείο Μπενάκη

Το καλωσόρισμα της νέας δράσης θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 16:00, στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού (Κουμπάρη 1) με Το θερινό ηλιοστάσιο ενός τολμηρού Βρετανού καλλιτέχνη.

Τη μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου, το Μουσείο Μπενάκη οι επισκέπτες με προβλήματα μνήμης καλούνται να πάρουν μικρή γεύση καλοκαιριού μέσα από μία έκθεση που ανακαλεί φως, χρώματα και μυρωδιές της πιο χαρμόσυνης εποχής του χρόνου.

Η περίπτωση του Βρετανού καλλιτέχνη John Craxton, που βρήκε τον προσωπικό του προσανατολισμό και ταυτόχρονα την υγεία του, πραγματοποιώντας το όνειρό του να ζήσει στην Ελλάδα, αποκαλύπτει ένα ελεύθερο πνεύμα και ταυτόχρονα έναν δημιουργό ζωγραφικών έργων που αποπνέουν τη χαρά της ζωής. Η φύση και οι άνθρωποι του Αιγαίου, ο παλμός της ζωής αλλά και ο μύθος, κρυμμένος σε κάθε γωνιά του τόπου που λάτρεψε ο ζωγράφος, αποτυπώνονται στα τοπία, τα πορτρέτα, τα κοστούμια αλλά και σε ένα μεγάλο χαλί, που συμβολίζει ταυτόχρονα αποχωρισμό και ελπίδα. Ο John Craxton προικισμένος με ένα μαγικό χρωστήρα αλλά και οπλισμένος με θάρρος και τόλμη, με το ταλέντο και τα παροιμιώδη αστεία του, μας διδάσκει πόση ομορφιά γεννιέται όταν συναντιέται η ζωή με την τέχνη.

Επιστημονική σύμβουλος: Αλεξάνδρα Οικονόμου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ με ειδίκευση στη Νευροψυχολογία

Για τη συμμετοχή σας είναι απαραίτητη η προσυνεννόηση με το Τμήμα Εκπαίδευσης. Μουσείο Μπενάκη-Τμήμα Εκπαίδευσης: Δευτέρα – Πέμπτη, 10:00 – 14:00, Τ 210 3671067

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -