Saturday, 6 December 2025

Νίκος Χριστοδουλίδης: Ο Κύπριος Πρόεδρος στην Ουκρανία

Δείτε επίσης

Best Team
Best Team
Σε αυτήν την ενότητα δημοσιεύονται άρθρα από τους σπουδαστές της κορυφαίας Σχολής Δημοσιογραφίας στην Ελλάδα, New Media Studies του Σταμάτη Μαλέλη. Οι σπουδαστές υπογράφουν τα άρθρα τους υπό την εποπτεία της καθηγήτριας δημοσιογράφου Χρύσας Σαραντοπούλου για το μάθημα Αρχές Ψηφιακών Μέσων που διδάσκει στη New Media Studies. Όλα τα άρθρα των φοιτητών της Σχολής θα τα βρείτε δημοσιευμένα στο BestNews.GR . * Οι δημοσιογράφοι του αύριο βγαίνουν από τη New Media Studies. Η Χρύσα Σαραντοπούλου με την καθοδήγηση του Σταμάτη Μαλέλη, μεταλαμπαδεύει γνώση digital media, internet & social media αλλά και το πάθος της για τη δημοσιογραφία.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κίεβο, όπου έγινε δεκτός από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ρεπορτάζ: Σάκης Θεοδωρόπουλος

Συμβολική επίσκεψη στο Κίεβο, πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, λίγες εβδομάδες από την ανάληψη της Ευρωπαϊκής Προεδρίας, το πρώτο εξάμηνο του 2026.

Ο Κύπριος πρόεδρος, έφτασε με τρένο στην ουκρανική πρωτεύουσα στις 8 το πρωί, όπου τον υποδέχθηκαν ο Ουκρανός Υφυπουργός, Γιεβγέν Περεμπίνις και ο Πρέσβης της Ουκρανίας στην Κύπρο, Σεργκέι Νιζίνσκι. Στη συνέχεια, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, βρέθηκε στο Μέγαρο Μαρίνσκι, όπου έγινε δεκτός από τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Πρώτα οι δύο ηγέτες είχαν ένα τετ α τετ, μια κατ’ ιδίαν συνάντηση και στη συνέχεια διπλωματικοί αντιπρόσωποι από τις δύο χώρες, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν διευρυμένες συνομιλίες.

Το μήνυμα του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, τόνισε πως η στάση της Κύπρου, δεν αλλάζει και πως στέκεται υπέρ του ουκρανικού λαού, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Πιο αναλυτικά, έγραψε στην πλατφόρμα Χ: «Οι λαοί μας γνωρίζουν, δυστυχώς, τις τραγικές συνέπειες της εισβολής και της κατοχής, την αμφισβήτηση της ελευθερίας και της εδαφικής ακεραιότητας. Η στάση μας είναι αυθεντική, έμπρακτη και πολιτικά συνεπής», σημειώνεται στο μήνυμα, που συνδέει ευθέως το ουκρανικό με την κυπριακή εμπειρία του 1974. Η Λευκωσία επαναβεβαιώνει παράλληλα την προσήλωσή της στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Χάρτη του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας ότι οι ίδιες αρχές πρέπει να ισχύουν «σε όλες τις περιπτώσεις, χωρίς εξαίρεση».

Τα θέματα που συζήτησαν Χριστοδουλίδης και Ζελένσκι

Λίγες εβδομάδες προτού η Κύπρος αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε., ο Νίκος Χριστοδουλίδης, παρουσίασε στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την ατζέντα του. Η Κυπριακή Προεδρία, θα προωθήσει την διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε., στηριζόμενη στην ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου, η οποία παρά τις όποιες γεωπολιτικές πιέσεις και απειλές, γνωρίζει καλά τι σημαίνει να διεκδικεί την ευρωπαϊκή σου πορεία μέσα σε συνθήκες αβεβαιότητας.

Επιτήδειοι ουδέτεροι και ρωσικές κυρώσεις

Όσον αφορά τις ρωσικές κυρώσεις λόγω του πολέμου, ο Κύπριος πρόεδρος, επεσήμανε πως τα μέτρα θα ήταν πιο αποτελεσματικά, αν και μόνο αν δεν υπήρχαν κράτη, οι οποίοι κρατούν ουδέτερη στάση και εκμεταλλεύονται την ουκρανική τραγωδία, για να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα, αναφερόμενος για την Τουρκία.

Με τη σειρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος, ότι είναι υψίστης σημασίας το νέο πακέτο κυρώσεων που ετοιμάζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά της Μόσχας, με ιδιαίτερο στόχο την ενέργεια, ως μέσο μη παράτασης του πολέμου.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, υπογραμμίζοντας ότι τα χρήματα που απαιτούνται για την άμυνα και την ανάκαμψη πρέπει να προέλθουν από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Υπενθύμισε, ότι η Κύπρος συγκαταλέγεται στα κράτη μέλη που στήριξαν την απόφαση για διοχέτευση αυτών των κεφαλαίων, στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι και ο Χριστοδουλίδης στον Τοίχο των Ηρώων
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Νίκος Χριστοδουλίδης στον Τοίχο των Ηρώων

Κύπρος και Ουκρανία: Προσφυγιά και κατοχή κοινοί παρονομαστές

Η επίσκεψη του Χριστοδουλίδη στην Ουκρανία, ήταν συμβολική και πολιτική. Ο Κύπριος πρόεδρος, έκανε ευθεία αναφορά στο κυπριακό, λέγοντας ότι η Κύπρος γνωρίζει από πρώτο χέρι τι σημαίνει εισβολή, αγνοούμενοι, προσφυγιά, καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απώλεια εδαφών, συνδέοντας την με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ξεκαθάρισε πως η Λευκωσία πάντα θα είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας, στεκόμενη στο πλευρό της Ουκρανίας. Τόνισε δε, πως στην Κύπρο, φιλοξενούνται 25.000 Ουκρανοί πρόσφυγες, ενώ πριν από την ρωσική εισβολή, υπήρχε ζωντανή ουκρανική κοινότητα στο νησί. Με την αύξησή της, αυτό αποτελεί μια γέφυρα ενότητας μεταξύ των δύο χωρών.

Παράλληλα ανέδειξε ότι ο αγώνας της Ουκρανίας, δεν είναι μόνο εθνικός, αλλά συνδέεται με την υπεράσπιση οικουμενικών αρχών και αξιών, τις οποίες η Κυπριακή Προεδρία δεσμεύεται να προβάλλει και να θωρακίσει στο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Κύπριος πρόεδρος διεμήνυσε στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πως έχουν εκκινήσει οι προσπάθειες για την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Ουκρανία, η οποία διαχρονικά στηρίζει την προσπάθεια επανένωσης της Κύπρου.

Το μήνυμα του Ζελένσκι στον Χριστοδουλίδη

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ευχαρίστησε την Κύπρο, για τη στήριξη στην ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας και εξέφρασε την ελπίδα η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. να αποδειχθεί «ιστορική» γι’ αυτόν τον στόχο.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στις κοινές ευρωπαϊκές αποφάσεις για τις κυρώσεις, στη σημασία της ενότητας απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, αλλά και στο ανοιχτό μέτωπο των χιλιάδων παιδιών και άλλων πολιτών που κρατούνται ή έχουν απαχθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, καλώντας διεθνή κινητοποίηση για αυτό το ζήτημα. 

Γράφει ο Σάκης Θεοδωρόπουλος

Σάκης Θεοδωρόπουλος

Μπείτε στην ομάδα μας να ενημερώνεστε για όλα τα καλά νέα από το 1ο site στην Ελλάδα με μόνο θετικές ειδήσεις και πολλούς Διαγωνισμούς!!!

Ακολουθήστε το Bestnews στο Facebook [ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -
spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Newsletter

Εγγραφείτε στο Νewsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα καλά νέα που θα σας φτιάχνουν τη μέρα!