Νότια Λακωνία: Ο χωματόδρομος με τα απολιθωμένα κοχύλια

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Στη Νότια Λακωνία υπάρχει ένας απομονωμένος χωματόδρομος, μερικές εκατοντάδες μέτρα από τη θάλασσα, που είναι σπαρμένος με απομεινάρια μιας άλλης εποχής.

Ο χωματόδρομος βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Γεωπάρκου Αγίου Νικολάου, κοντά στο ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας. Από μακριά δε φαίνεται να έχει κάτι το ιδιαίτερο αλλά με μια προσεκτικότερη ματιά, αποκαλύπτεται ο προϊστορικός θησαυρός που βρίσκεται κρυμμένος ανάμεσα στο χώμα και τις πέτρες του εδάφους. Χιλιάδες απολιθωμένα κοχύλια διάσπαρτα παντού.Η ηλικία τους, βάσει της κατάστασης στην οποία βρίσκονται, υπολογίζεται σε εκατομμύρια έτη. Κατά τη διάρκεια της γεωλογικής ιστορίας της Γης υπήρχε συνεχής μεταβολή του περιβάλλοντος. Οι οργανισμοί ζούσαν σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον και προσπαθούσαν να προσαρμοστούν σε κάθε αλλαγή

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ο χωματόδρομος δεν βρίσκεται στην παραλία, αλλά αρκετά ψηλότερα. Αυτό σημαίνει ότι η στάθμη του νερού κάποτε έφτανε σε πολύ μεγαλύτερο ύψος και οι περιοχές που σήμερα είναι χτισμένες πάνω στην ακτογραμμή, ήταν υποθαλάσσιες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα παρόμοιας αλλαγής της ακτογραμμής υπάρχει στις Θερμοπύλες, που παλιά ήταν στενό και σήμερα αποτελούν την άκρη ενός κάμπου.Ο γεωλογικός θησαυρός του ακατέργαστου τοπίου παραμένει μυστικός για τους περισσότερους. Ελάχιστοι διασχίζουν τον συγκεκριμένο δρόμο και ακόμα λιγότεροι στρέφουν το βλέμμα τους χαμηλά για να παρατηρήσουν το σπάνιο λείψανο της φύσης

Για να επισκεφτείτε την περιοχή κατευθυνθείτε από τον Άγιο Νικόλαο προς το γραφικό λιμανάκι του Προφήτη Ηλία. Λίγο πριν υπάρχει πινακίδα που αναφέρει προς Αγία Μαρίνα και Απολιθωμένο Δάσος. Ακολουθούμε τον χωματόδρομο για 3,3 χιλ. ώστε να φτάσουμε στο μνημείο της φύσης. Ενδιάμεσα και λίγο πριν φτάσετε στο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας θα συναντήσετε ένα σημείο με πληροφορίες για το γεωλογικό αυτό πάρκο.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -