Ποια χώρα έχει το πιο γρήγορο mobile internet – Η θέση της Ελλάδας

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Παγκόσμιος πρωταθλητής στις ταχύτητες του mobile internet αναδείχθηκε τον Μάιο το Κατάρ, πετυχαίνοντας την εντυπωσιακή επίδοση 329,37 Mbps (download), ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 309,77 Mbps και στην τρίτη το Κουβέιτ με 233,78 Mbps.

Όπως αναφέρει ο ΣΕΠΕ, δύο ευρωπαϊκές συμμετοχές, η Δανία στην τέταρτη θέση με 147,33 Mbps και η Νορβηγία με 142,23 Mbps, συμπλήρωσαν τον Μάιο το παγκόσμιο top5 των πιο γρήγορων mobile internet στον κόσμο.

Στο σταθερό ευρυζωνικό Ιnternet, τα παγκόσμια σκήπτρα κράτησε η Σιγκαπούρη με τη δυσθεώρητη μέση ταχύτητα των 289,98 Mbps, με το Χονγκ Κόνγκ να ακολουθεί με 282,48 Mbps, τη Χιλή να έπεται με 274,46 Mbps, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να τη διαδέχονται με επίδοση 272,90 Mbps και την Ισλανδία να συμπληρώνει την κορυφαία πεντάδα με 255,69 Mbps.

Στον παγκόσμιο χάρτη των χωρών με το πιο γρήγορο mobile και ευρυζωνικό internet, η Ελλάδα περιορίζεται στο μέσον (στην περίπτωση της σύνδεσης από κινητό) και στο κάτω μέρος της λίστας στο “σερφάρισμα” από σταθερά ευρυζωνικά δίκτυα.

Τον Μάιο, η Ελλάδα έχασε έξι θέσεις στη διεθνή κατάταξη των χωρών με το πιο γρήγορο mobile internet, καταλαμβάνοντας την 39η θέση ανάμεσα σε 147 κράτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της διεθνούς εταιρείας μετρήσεων Ookla, στις ταχύτητες σύνδεσης από σταθερό ευρυζωνικό Διαδίκτυο, η Ελλάδα βρέθηκε τον Μάιο στην 104η θέση ανάμεσα σε 181 κράτη του κόσμου (ενώ τόσο τον Απρίλιο, όσο και τον Μάρτιο, είχε την 102η θέση της παγκόσμιας κατάταξης).

Οι ελληνικές επιδόσεις

Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Ookla στο mobile internet, η μέση ταχύτητα download στην Ελλάδα στο mobile internet τον Μάιο ήταν τα 77,01 Mbps και στο Upload τα 13,11 Mbps. Έναν μήνα νωρίτερα, η Ελλάδα είχε καταφέρει να κερδίσει τέσσερις θέσεις, φτάνοντας στην 34η με ταχύτητες 86,44 Mbps (download) και 14,68 Mbps (upload).

Στις ταχύτητες του ευρυζωνικού  Internet, η Ελλάδα τον Μάιο πήγαινε και πάλι με τον …αραμπά, με μέση ταχύτητα download τα 49,23 Mbps και upload τα 9,39 Mbps. Η αντίστοιχη επίδοση τον Απρίλιο ήταν τα 50,52 Mbps (download) και τα 9,57 Mbps (upload).

Τα στοιχεία της Ookla για την παγκόσμια μέση ταχύτητα (download) τον Μάιο, στο mobile και στο ευρυζωνικό Internet, δείχνουν τη σημαντική υστέρηση της χώρας. Τον Μάιο, ο πλανήτης σέρφαρε με μέση ταχύτητα download τα 52,48 Mbps και upload τα 11,07 Mbps στο mobile internet, ενώ στο σταθερό ευρυζωνικό δίκτυο η μέση ταχύτητα ήταν στο download τα 93,67 Mbps και στο upload τα 46,50 Mbps.

Πως κινούνται Αθήνα και Θεσσαλονίκη  – Ακριβές τιμές

Από τα στοιχεία της Ookla προκύπτει ότι η Θεσσαλονίκη, η οποία σημειωτέον συνδέεται στο Διαδίκτυο με καλύτερες ταχύτητες από την Αθήνα, κέρδισε τον Μάιο τρεις θέσεις  στην παγκόσμια κατάταξη, φθάνοντας την 43η θέση στις συνδέσεις μέσω κινητού, με μέση επίδοση download τα 106,06 Mbps. Αντίθετα, η Αθήνα, χάνοντας τρεις θέσεις, έπεσε στην 52η θέση με 91,84 Mbps.

Σε επίπεδο σταθερού ευρυζωνικού Ιnternet, οι δύο ελληνικές πόλεις διολίσθησαν περαιτέρω στην παγκόσμια κατάταξη: δύο θέσεις έχασε η Θεσσαλονίκη και βρέθηκε στην 107η θέση με 62,96 Mbps, ενώ πέντε θέσεις έχασε η Αθήνα, πέφτοντας στην 121η θέση με 51,94 Mbps.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως με βάση τη συγκριτική ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ελλάδα είναι η ακριβότερη ευρωπαϊκή χώρα για ταχύτητες πάνω από 100 Mbps. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ρυθμισμένες τιμές χονδρικής άνω των 100 Mbps που ορίζει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων είναι από 57% έως 210% υψηλότερες σε σχέση με αυτές που είναι χαμηλότερες των 100 Mbps.

Στην περίπτωση της σταθερής ευρυζωνικής σύνδεσης, το μέσο κόστος ενός μηνιαίου πακέτου στη χώρα μας φτάνει τα 35,02 δολάρια (33,02 ευρώ), τιμή που κατατάσσει την Ελλάδα στην 79η θέση της παγκόσμιας λίστας των 219 χωρών που εξετάζει η έρευνα.

Σύμφωνα δε με στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), το 39,8% του συνόλου των χρηστών ίντερνετ στην Ελλάδα έχει σύνδεση με ταχύτητα 24Mbps, το 30,5% έχει 50Mbps και το 21,5% έχει 100Mbps.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -