ΣΩΜΑ

Που και ποιοι μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ κορονοϊού

Το τεστ κορονοϊού συμβάλλει με τη σειρά του κατά της εξάπλωσης της πανδημίας. Στο δημόσιο σύστημα Υγείας γίνονται δωρεάν τεστ κορονοϊού κι όπως έχει γίνει γνωστό, στην Ελλάδα, διεξάγονται περισσότερα από 13.000 την ημέρα.

Τα άτομα που δικαιούνται δωρεάν εξέταση για τον κορονοϊό είναι τα εξής:

 • Άτομο που πρόκειται να εισαχθεί για χειρουργική επέμβαση
 • Ασθενής που μεταβαίνει σε νοσοκομείο με ύποπτα συμπτώματα (https://eody.gov.gr/covid-19-odigies)
 • Άτομο που έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

Ποια εργαστήρια κάνουν δωρεάν τεστ κορονοϊού

Όσον αφορά τα εργαστήρια που πραγματοποιούν διαγνωστικές εξετάσεις για τον κορονοϊό, αυτά είναι τα εξής:

 • Το εργαστήριο του Ινστιτούτου Παστέρ
 • Τα εργαστήρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
 • Τα εργαστήριο του ΠΑΓΝΗ (Πανεπιστημιακό Γενικό νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης)
 • Τα εργαστήρια του νοσοκομείου στο Ρίο
 • Τα εργαστήρια του νοσοκομείο Αττικόν

Επίσης, δωρεάν διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό γίνονται στα εξής ιδρύματα υγείας:

 • Τα εργαστήρια του νοσοκομείου Λάρισας
 • Δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις για κορονοϊό πραγματοποιούνταν και από το ΕΚΕΑ (Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας) και το ΕΚΠΑ (Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών).
 • Την ίδια ώρα, υπάρχουν κινητά κλιμάκια του ΕΟΔΥ για παροχή δωρεάν εξετάσεων, τα οποία μεταβαίνουν σε περιοχές όπου καταγράφεται έξαρση κρουσμάτων, ενώ τεστ πραγματοποιεί και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, η λειτουργία δύο νέων εργαστηρίων για δωρεάν τεστ κορονοϊού και στη Θεσσαλονίκη, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

Επίσης, ανακοινώθηκε πως δωρεάν εξετάσεις για τον κορονοϊό, διεξάγει η Κινητή Ομάδα Υγείας (ΚΟΜΥ) Αγρινίου, στο ΚΑΠΗ Αγίου Δημητρίου.

Επίσης, το Νοσοκομείο Καλαμάτας διαθέτει τεστ ταχείας διάγνωσης (rapid test) Covid-19, τα οποία είναι προσφορά της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Τεστ κορονοϊού σε ιδιωτικό εργαστήριο

Τεστ για τον κορονοϊό διεξάγουν και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα καθώς και οι ιδιωτικές κλινικέςόχι όμως δωρεάν, αφού δεν ανήκουν στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι όμιλοι που πραγματοποιούν δωρεάν τεστ στα Σώματα Ασφαλείας (ΔΕΣ ΕΔΩ)

Επίσης, ακολουθώντας το υγειονομικό πρωτόκολλο που έχει ζητηθεί να εφαρμόζεται από το υπουργείο Υγείας, αρκετές εταιρείες οι οποίες σε συμφωνία με ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικές μονάδες υγείας, διεξάγουν τεστ κορονοϊού στους υπάλληλους τους που επέστρεψαν από τις καλοκαιρινές διακοπές τους, για να μην προκληθεί διασπορά του κορονοϊού στις επιχειρήσεις. Το κόστος των συγκεκριμένων εξετάσεων επιβαρύνει τον επιχειρηματία.

Τα είδη τεστ

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η πιο αξιόπιστη μέθοδος για διάγνωση οξέος συνδρόμου COVID -19 είναι η μοριακή μέθοδος.

Αλλά παρότι η μοριακή μέθοδος αποτελεί τη μέθοδο αναφοράς για την ανίχνευση ιού SARS-CoV-2, έχει αδυναμίες. Για παράδειγμα, η μοριακή μέθοδος μπορεί να είναι αρνητική σε άτομα χωρίς εμφανή συμπτώματα που είναι όμως φορείς ή έχουν μολυνθεί από τον ιό και ενδεχομένως να αναπτύξουν τη νόσο αργότερα. Επιπλέον, οι μοριακές εξετάσεις μάς δείχνουν αν κάποιος έχει τον ιό τη χρονική στιγμή διενέργειας της εξέτασης.

Με τις ορολογικές εξετάσεις πάλι, ελέγχουμε εάν υπάρχουν αντισώματα έναντι του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 στο αίμα ενός ατόμου.

Τα κυριότερα αντισώματα που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός έναντι των ιών και μικροβίων είναι τα IgG, τα IgM και τα IgA. Tα IgA και τα IgM αντισώματα παράγονται τις πρώτες ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και συνήθως παραμένουν στον οργανισμό για 1-2 μήνες. Τα IgG αντισώματα εμφανίζονται στο αίμα λίγο αργότερα από τα IgM και τα IgA και συνήθως παραμένουν στον οργανισμό για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μήνες ή χρόνια.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι ορολογικές εξετάσεις θεωρούνται βοηθητικές και όχι κύριες εξετάσεις για τη διάγνωση του νέου κορονοϊού.

Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν τρία αξιόπιστα τεστ από τις εταιρίες Abbott, Roche και Snibe.

Δείτε ακόμη:

Δωρεάν τεστ αντισωμάτων Covid-19 για το προσωπικό Σωμάτων Ασφαλείας σε Αττική & Θεσσαλονίκη Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook και μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα καλά νέα των ημερών από το πρώτο site στην Ελλάδα με μόνο θετικές ειδήσεις και πολλούς Διαγωνισμούς!!!


Ομάδα Best News

Η ομάδα μας αποτελείται από έμπειρους δημοσιογράφους με θετικό πνεύμα.

Σχετικά άρθρα

Back to top button