Σαν σήμερα 17 Μαΐου: Ανακαλύπτεται ο μηχανισμός των Αντικυθήρων

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σαν σήμερα, στις 17 Μαΐου του 1902, ο κόσμος της επιστήμης γνώρισε μια από τις πιο σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις όλων των εποχών: τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Ένα θαυμαστό τεχνολογικό επίτευγμα της αρχαιότητας, που θεωρείται ευρέως ο πρώτος αναλογικός υπολογιστής στην ιστορία.

Η ιστορία της ανακάλυψής του ξεκινά το 1900, όταν Έλληνες σφουγγαράδες από τη Σύμη, κατά τη διάρκεια μιας κατάδυσης κοντά στο νησί των Αντικυθήρων, βρήκαν ένα αρχαίο ναυάγιο. Από τα βάθη της θάλασσας ανέσυραν ένα παράξενο αντικείμενο, το οποίο αρχικά πέρασε απαρατήρητο. Όμως, η προσοχή των αρχαιολόγων γρήγορα στράφηκε σε αυτό και μετά από διεξοδική μελέτη, αποκάλυψαν τη μοναδικότητα και την πολυπλοκότητά του.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων χρονολογείται από τον 2ο αιώνα π.Χ. και αποτελείται από δεκάδες οδοντωτούς τροχούς και γρανάζια, κατασκευασμένα με εξαιρετική ακρίβεια. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι χρησιμοποιούνταν για τον υπολογισμό των αστρονομικών θέσεων και φαινομένων, όπως τις φάσεις της σελήνης και τις εκλείψεις. Επιπλέον, περιλάμβανε και έναν ημερολόγιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθιστώντας έτσι δυνατή την πρόβλεψη σημαντικών γεγονότων

Η λειτουργία του βασιζόταν σε πολύπλοκους μαθηματικούς υπολογισμούς, που ενσωματώθηκαν σε μηχανική μορφή. Τα γρανάζια του ήταν κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να αντικατοπτρίζουν μαθηματικούς νόμους και αστρονομικές παρατηρήσεις, καθιστώντας τον μια μηχανική αναπαράσταση θεωρητικών γνώσεων.

Η λεπτομερής κατασκευή του και η προηγμένη τεχνολογία που απαιτείτο για τη δημιουργία του, έθεσαν νέα ερωτήματα στους επιστήμονες για το επίπεδο της τεχνολογίας και γνώσης των αρχαίων Ελλήνων. Η μελέτη του μηχανισμού συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με την αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών, όπως η τομογραφία ακτίνων Χ και οι τρισδιάστατες απεικονίσεις, που αποκάλυψαν ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες για τη λειτουργία και τη δομή του.

Η ανακάλυψη του Μηχανισμού των Αντικυθήρων δεν επηρέασε μόνο την κατανόησή μας για την αρχαία τεχνολογία, αλλά ανέδειξε επίσης τη σημασία της συνδυαστικής γνώσης της αρχαιολογίας, της ιστορίας και των φυσικών επιστημών. Κάθε νέα ανακάλυψη και κάθε νέα αποκάλυψη γύρω από τον μηχανισμό, προσθέτει κομμάτια στο παζλ της ιστορίας και της ανθρώπινης ευφυΐας.

Σήμερα, ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, προκαλώντας δέος στους επισκέπτες και εμπνέοντας νέες γενιές επιστημόνων και ερευνητών. Η ιστορία του αποτελεί υπενθύμιση της ατέρμονης ανθρώπινης επιθυμίας για γνώση και ανακάλυψη, και μας καλεί να αναρωτηθούμε τι άλλα μυστικά μπορεί να κρύβει το παρελθόν, περιμένοντας να τα ανακαλύψουμε.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -