Σαν σήμερα: O Τιμ Μπέρνερς Λι φέρνει στον κόσμο το World Wide Web

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Ο Τιμ Μπέρνερς Λι, ένας Βρετανός επιστήμονας, εφηύρε τον Παγκόσμιο Ιστό (World Wide Web) το 1989, ενώ εργαζόταν στο CERN.

Ο Παγκόσμιος Ιστός σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε αρχικά για να καλύψει την ανάγκη αυτοματοποιημένης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ επιστημόνων σε πανεπιστήμια και ινστιτούτα σε όλο τον κόσμο.

Το CERN δεν είναι ένα απομονωμένο εργαστήριο, αλλά το επίκεντρο μιας εκτεταμένης κοινότητας που περιλαμβάνει περισσότερους από 17.000 επιστήμονες από περισσότερες από 100 χώρες. Αν και συνήθως περνούν κάποιο χρόνο στον χώρο του CERN, οι επιστήμονες εργάζονται συνήθως σε πανεπιστήμια και εθνικά εργαστήρια στις χώρες τους. Η βασική ιδέα του WWW ήταν να συγχωνεύσει τις εξελισσόμενες τεχνολογίες των υπολογιστών, των δικτύων δεδομένων και του υπερκειμένου σε ένα ισχυρό και εύχρηστο παγκόσμιο σύστημα πληροφοριών.

Από την πρώτη πρόταση για τον World Wide Web στη δεύτερη

Ο Τιμ Μπέρνερς Λι έγραψε την πρώτη πρόταση για τον Παγκόσμιο Ιστό σαν σήμερα, στις 12 Μαρτίου του 1989 και τη δεύτερη πρότασή του τον Μάιο του 1990. Μαζί με τον Βέλγο μηχανικό συστημάτων Robert Cailliau, αυτή επισημοποιήθηκε ως πρόταση διαχείρισης τον Νοέμβριο του 1990. Περιέγραφε τις κύριες έννοιες και όριζε σημαντικούς όρους πίσω από τον Παγκόσμιο Ιστό. Το έγγραφο περιέγραφε ένα «έργο υπερκειμένου» με την ονομασία “WorldWideWeb”, στο οποίο ένας «ιστός» από «έγγραφα υπερκειμένου» θα μπορούσε να προβληθεί από «φυλλομετρητές».

Μέχρι το τέλος του 1990, ο Τιμ Μπέρνερς Λι είχε θέσει σε λειτουργία τον πρώτο διακομιστή και φυλλομετρητή Ιστού στο CERN, επιδεικνύοντας τις ιδέες του. Ανέπτυξε τον κώδικα για τον διακομιστή Web σε έναν υπολογιστή NeXT. Για να αποφευχθεί η κατά λάθος απενεργοποίησή του, ο υπολογιστής είχε μια χειρόγραφη ετικέτα με κόκκινο μελάνι: «Αυτό το μηχάνημα είναι ο διακομιστής. ΜΗΝ ΤΟ ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΤΕ!!!»

Η διεύθυνση info.cern.ch ήταν η διεύθυνση του πρώτου δικτυακού τόπου και διακομιστή Web στον κόσμο, που εκτελούνταν σε έναν υπολογιστή NeXT στο CERN. Η πρώτη διεύθυνση ιστοσελίδας ήταν http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html

Αυτή η σελίδα περιείχε συνδέσμους για πληροφορίες σχετικά με το ίδιο το έργο του WWW, συμπεριλαμβανομένης μιας περιγραφής του υπερκειμένου, τεχνικών λεπτομερειών για τη δημιουργία ενός διακομιστή Web και συνδέσμους για άλλους διακομιστές Web, καθώς αυτοί γίνονταν διαθέσιμοι.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -