ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Θεσσαλονίκη: Έρχεται η πρώτη τρισδιάστατη διάβαση στην Καλαμαριά

Η πρώτη διάβαση που θα «ταξιδεύει» στο χώρο και στο… ύψος θα είναι έτοιμη τις επόμενες ημέρες στην περιοχή της Καλαμαριάς.

Από τα πλέον εντυπωσιακά δημιουργήματα τέχνης δρόμου σε πολλές πόλεις, οι τρισδιάστατες (3D) δημιουργίες graffiti κοσμούν στη Θεσσαλονίκη ως επί τι πλείστον, τοίχους και κάθετες επιφάνειες χωρίς μέχρι σήμερα να έχει δημιουργηθεί «…μια από τις πλέον εντυπωσιακές εκδόσεις της συγκεκριμένης τεχνοτροπίας graffiti», μια 3D διάβαση δηλαδή, εξήγησε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104.9FM» ο Ορέστης Παπαγεωργίου, ο Θεσσαλονικιός καλλιτέχνης που υπογράφει τις δημιουργίες του ως «Sandman».

Ο κ. Παπαγεωργίου είχε αναλάβει να ολοκληρώσει την τρισδιάστατη διάβαση μέχρι την Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η περίοδος της εξαγωγής συμπερασμάτων για την αποτελεσματικότητα της. «Είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο σχετίζεται με την Εβδομάδα Αστικής Κινητικότητας. Η συγκεκριμένη graffiti τρισδιάστατη διάβαση δημιουργείται σε συνεργασία με τον δήμο Καλαμαριάς και την Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Ναταλία Παντελίδου. Είναι ουσιαστικά η δημιουργία μιας οφθαλμαπάτης αφού η διάβαση θα έχει φιλοτεχνηθεί έτσι, ώστε να φαίνεται πως ίπταται από το έδαφος. Η ευχή μας είναι οι οδηγοί να βλέπουν με περιέργεια αυτή την εικόνα και έτσι να… κόβουν ταχύτητα» τονίζει ο κ. Παπαγεωργίου που εξηγεί και τον λόγο για τον οποίο έγινε η επιλογή συγκεκριμένου σημείου, στο τέλος της οδού Κομνηνών στην Καλαμαριά.

«Αφενός στο σημείο υπάρχει σχολική μονάδα οπότε η μείωση της ταχύτητας είναι απαραίτητη ακόμη περισσότερο, αφετέρου η οδός είναι μονής κατεύθυνσης. Αυτό είναι σημαντικό γιατί η οφθαλμαπάτη της «αιωρούμενης» διάβασης που θα ζωγραφιστεί στο οδόστρωμα είναι ορατή μόνο όταν ένας οδηγός έρχεται από μια κατεύθυνση οπότε σε οδό δύο κατευθύνσεων χάνεται η ψευδαίσθηση για τον ένα κλάδο κυκλοφορίας», εξηγεί ο Sandman.

Η δημιουργία μιας τέτοιας 3D διάβασης δεν είναι κάτι απλό αφού πρέπει ο καλλιτέχνης να κάνει ένα προσεκτικό σχεδιασμό. «Χρώματα, σκιές, προοπτική είναι προκλήσεις σημαντικές και μια τρισδιάστατη διάβαση για αυτό τον λόγο θεωρείται πως βρίσκεται κάποια επίπεδα πιο πάνω σε δυσκολία σε σχέση με μια τρισδιάστατη graffiti δημιουργία π.χ. σε τοίχο» αναφέρει ο κ. Παπαγεωργίου.

«Θα δούμε λοιπόν μετά την κατασκευή και την αντοχή στο χρόνο, τι θα απαιτείται σε καθαρισμό, φροντίδα κ.ο.κ», σχολιάζει ο νεαρός καλλιτέχνης από την Θεσσαλονίκη που υπολογίζει πως μέχρι το μεσημέρι της ερχόμενης Κυριακής θα έχει ολοκληρώσει, καιρού επιτρέποντος, την πρώτη αυτή τρισδιάστατη διάβαση για την πόλη.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News


Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button