ΣΠΙΤΙ

Τι συμβολίζει το χριστουγεννιάτικο δέντρο (έλατο)

Το έλατο, το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο που στολίζουμε τα Χριστούγεννα, συμβολίζει την αιώνια ζωή του Χριστού, γιατί δεν μαραίνονται τα φύλλα του και δεν πέφτουν ποτέ! Ακόμη και στο βαρύ χειμώνα, είναι καταπράσινο και “ζωντανό”.

Όταν παρατηρήσετε το σχήμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου (έλατο) είναι τριγωνικό. Αυτό που συμβολίζεται με αυτόν τον τρόπο είναι η Αγία Τριάδα. Πολλές φορές έχουμε το χιόνι που βάζουμε επάνω στο έλατο και γενικά στη φάτνη. Εδώ φαίνεται ότι δεν υπάρχει κάποιος Χριστιανικός συμβολισμός, παρά μόνο ότι είναι βαθύς χειμώνας κατά το χαρμόσυνο αυτό γεγονός.

Τι συμβολίζει το χριστουγεννιάτικο δέντρο (έλατο)

Τα στολίδια του δέντρου σχετικά με τη γέννηση του Χριστού

Βάζουμε λαμπάκια (και παλιά που δεν υπήρχε ηλεκτρισμός βάζανε κεριά) για να συμβολίσουμε ότι ο Χριστός είναι το Φως της ζωής. Αντίστοιχα στην κορυφή του βάζουμε ένα αστέρι που συμβολίζει το φωτεινό άστρο της ανατολής που προσδίδει τη γέννησή Του και οδήγησε τους τρεις μάγους στη φάτνη. Επίσης, αντί για άστρο βάζουμε έναν άγγελο που συμβολίζει τον άγγελο Κυρίου που ανακοίνωσε στον Ιωσήφ και την Παρθένο Μαρία τη γέννησή Του.

Οι χριστουγεννιάτικες μπάλες που παραδοσιακά είναι κόκκινες, συμβολίζουν τη θυσία του Σωτήρα για όλους εμάς (το κόκκινο συμβολίζει το αίμα στην ουσία). Οι γιρλάντες που βάζουμε μερικές φορές, συμβολίζουν κάτι χαρμόσυνο και χαρούμενο που δεν είναι άλλο από τη γέννηση του Χριστού.

Τα ζαχαρωτά (σε σχήμα μαγκούρας) συμβολίζουν τη μαγκούρα του βοσκού στην ουσία που χρησίμευε στο να μας φέρει τα πρόβατα ο βοσκός στο σωστό δρόμο. Αυτό, τα Χριστούγεννα στην ουσία, συμβολίζει τον Σωσία που ήθελε να φέρει τον κόσμο στο σωστό δρόμο.

Σε γενικές γραμμές… Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο συμβολίζει για εμάς μια περαιτέρω ανατίμηση της γέννησης του Χριστού. Πρόκειται για μια υπενθύμιση αυτού του θαύματος “έγχρωμα” και όμορφα, αναπαριστώντας με ιδιαίτερο τρόπο όλα τα επιμέρους γεγονότα και τιμώντας στην ουσία το χαρμόσυνο αυτό γεγονός στο σύνολό του.

Τα πρώτα χριστουγεννιάτικα δέντρα τα κρέμαγαν ανάποδα.

Δείτε ακόμη:

⇒ 10 Tips για το πως στολίζουμε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο

⇒ Τι συμβολίζει το χριστουγεννιάτικο καραβάκι – Φόρος τιμής και καλωσόρισμα στους ναυτικούς μας


 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News


Ομάδα Best News

Η ομάδα μας αποτελείται από έμπειρους δημοσιογράφους με θετικό πνεύμα.

Σχετικά άρθρα

Back to top button