Το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο που πιστοποίησε για δοκιμές η αμερικανική κυβέρνηση

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FFA) των ΗΠΑ πιστοποίησε για δοκιμές ένα όχημα που μια startup από την Καλιφόρνια περιγράφει ως ιπτάμενο αυτοκίνητο – το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό όχημα που μπορεί και να πετάξει και να ταξιδέψει σε δρόμους, που έλαβε έγκριση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η Alef Automotive δήλωσε ότι το αυτοκίνητο/αεροσκάφος της, που ονομάστηκε Model Α, είναι το πρώτο ιπτάμενο όχημα που μπορεί να οδηγηθεί σε δημόσιους δρόμους και να σταθμεύσει όπως ένα κανονικό αυτοκίνητο. Έχει επίσης δυνατότητες κάθετης απογείωσης και προσγείωσης. Θα μπορεί να μεταφέρει έναν ή δύο επιβάτες και θα έχει εμβέλεια 320 χιλιομέτρων στο δρόμο και 177 χιλιομέτρων στον αέρα.

Η εταιρεία έχει ορίσει την τιμή του οχήματος στα 300.000 δολάρια, με την πρώτη παράδοση να προβλέπεται για το τέλος του 2025.

Η FAA επιβεβαίωσε ότι έχει εκδώσει στην εταιρεία ειδικό πιστοποιητικό αξιοπλοΐας, για περιορισμένη χρήση που περιλαμβάνει έκθεση, έρευνα και ανάπτυξη.

Έτσι θα δείχνει εν πτήσει το Alef Model A Alef Aeronautics Inc

Πολλές εταιρείες εργάζονται πάνω σε αμιγώς ηλεκτρικά VTOL (Vertical Take Off and Landing), οχήματα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης. Η FAA δήλωσε ότι το Alef Model A «δεν είναι το πρώτο αεροσκάφος του είδους του» που λαμβάνει ειδικό πιστοποιητικό αξιοπλοΐας, ωστόσο, η Alef σημείωσε ότι το όχημά της είναι διαφορετικό λόγω της ικανότητάς του να λειτουργεί τόσο στους δρόμους όσο και στον αέρα, να μοιάζει με αυτοκίνητο και να παρκάρει σε κανονικό χώρο στάθμευσης.

«Είναι ένα μικρό βήμα για τα αεροπλάνα, ένα τεράστιο βήμα για τα αυτοκίνητα», δήλωσε ο Τζιμ Ντουκόβνι, διευθύνων σύμβουλος της Alef.

Στην ιστοσελίδα της εταιρείας αναφέρεται ότι το ιπτάμενο αυτοκίνητο θα είναι πιστοποιημένο ως «όχημα χαμηλής ταχύτητας», που σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να κινείται ταχύτερα από περίπου 40 χιλιόμετρα την ώρα σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο. «Εάν ένας οδηγός χρειάζεται μια ταχύτερη διαδρομή, θα χρησιμοποιήσει τις πτητικές δυνατότητες του Alef», σημειώνει η εταιρεία στην ιστοσελίδα της.

Η ανάπτυξη του οχήματος έχει ξεκινήσει από το 2015. Τέσσερις φίλοι, οι Κόνσταντιν Κίσλι, Πάβελ Μάρκιν, Όλεγκ Πέτροφ και ο Ντουκόβνι, εμπνευσμένοι από τις ταινίες «Επιστροφή στο μέλλον» (που προέβλεπαν ότι τα ιπτάμενα αυτοκίνητα θα ήταν διαθέσιμα εκείνη τη χρονιά), αποφάσισαν να ιδρύσουν μια εταιρεία για να προσπαθήσουν να τα αναπτύξουν.

Σύμφωνα με την εταιρεία, μια πρώτη αυτοματοποιημένη δοκιμαστική πτήση μιας πρώιμης έκδοσης του αυτοκινήτου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 2018 και ένα πρωτότυπο πλήρους μεγέθους πέταξε την επόμενη χρονιά. Όμως η Alef δήλωσε ότι χρειαζόταν το ειδικό πιστοποιητικό αξιοπλοΐας της FAA για να συνεχίσει τη διεξαγωγή της απαραίτητης έρευνας και ανάπτυξης.

Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι νωρίτερα φέτος είχε λάβει επιστρεπτέες προπαραγγελίες για περισσότερα από 400 οχήματα, με κόστος 150 δολάρια για να μπει κανείς στη γενική λίστα αναμονής ή 1.500 δολάρια για τη λίστα προτεραιότητας.

 

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -