ΣΠΙΤΙ

Το υπόγειο σπίτι-θόλος δύο εφευρετών με ζεστασιά όλο το χρόνο

Ένα ζευγάρι, οι Paula και Bill Lishman από τον Καναδά, είχαν περάσει πολλούς χειμώνες σε ένα προκάτ σπίτι με κακή μόνωση μέχρι που είχαν μια παράξενη ιδέα: να μετακομίσουν υπογείως, για να εκμεταλλευτούν την ενέργεια του εδάφους που θα τους εξασφάλιζε ζεστασιά όλες τις εποχές του χρόνου.

Έτσι, έσκαψαν την κορυφή ενός λόφου, όπου κατασκεύασαν έναν θόλο από σίδερο και τσιμέντο και στη συνέχεια τον κάλυψαν ξανά με χώμα. Oι φεγγίτες που δημιουργήθηκαν σε κάθε χώρο σε συνδυασμό με το λευκό μάρμαρο που κάλυψε το εσωτερικό, το πλημμύρισε με φυσικό φως παρόλο που βρίσκεται σε βάθος πέντε μέτρων από την επιφάνεια της γης.

Και ίσως το πιο σημαντικό, η θερμοκρασία του εδάφους διατηρεί σχεδόν σταθερή τη θερμοκρασία και στο εσωτερικό του, που είναι ζεστό τον χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι.«Εμείς δεν αποκαλούμε αυτό το σπίτι υπόγειο, αλλά ενσωματωμένο στη γη», σχολιάζει σήμερα η Paula.

Ο άντρας της, Bill Lishman, εφευρέτης και γλύπτης, δεν επαναπροσδιόρισε μόνο την έννοια της συμβατικής κατοικίας αλλά και την καθημερινότητά τους, μέσα από επινοήσεις όπως το χειροποίητο ψυγείο του, μια κυκλική συσκευή που προβάλλει μέσα από τον πάγκο της κουζίνας έτσι ώστε χάρη στους νόμους της φυσικής, ο βαρύτερος ψυχρός αέρας να μη δραπετεύει από το εσωτερικό του κάθε φορά που το ανοίγει.Ο ίδιος, ωστόσο, επιστράτευσε την ευρηματικότητά του και στην προστασία της φύσης καθώς με ένα ανεμόπτερο που κατασκεύασε (αρκετά επικίνδυνο για τον ίδιο στην αρχή) «εκπαίδευσε» τα αποδημητικά πτηνά του Καναδά σε διαδρομές που θα τα προστάτευαν από την εξαφάνιση. Το πρότζεκτ του, Operation Migration, ενέπνευσε ακόμα και μια ταινία του 1996 (Fly Away Home) με πρωταγωνιστή τον Τζεφ Ντάνιελς.

Η Paula Lishman, από την άλλη, χρησιμοποίησε τη φαντασία της και στον κόσμο της μόδας, όπου από το 1979 έχει δημιουργήσει το ομώνυμο brand με τις signature γούνες της, μοναδικές στον κόσμο, από πλεκτά γούνινα νήματα.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News


Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button