Wednesday, 29 July 2025

Τριμερής για Κυπριακό: Σύγκληση του Αντόνιο Γκουτέρες για 5+1

Δείτε επίσης

Best Team
Best Team
Σε αυτήν την ενότητα δημοσιεύονται άρθρα από τους σπουδαστές των κορυφαίων Σχολών Δημοσιογραφίας: NEW MEDIA STUDIES του Σταμάτη Μαλέλη και ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ του Χρήστου Σωτηρακόπουλου, που ανήκουν στον εκπαιδευτικό κόμβο Training HUB. Οι σπουδαστές υπογράφουν τα άρθρα τους υπό την εποπτεία της καθηγήτριας δημοσιογράφου Χρύσας Σαραντοπούλου για το μάθημα Αρχές Ψηφιακών Μέσων που διδάσκει στοTraining HUB. Όλα τα άρθρα των φοιτητών της Σχολής θα τα βρείτε δημοσιευμένα στο BestNews.GR . * Οι δημοσιογράφοι του αύριο. Η Χρύσα Σαραντοπούλου με την καθοδήγηση του Σταμάτη Μαλέλη και του Χρήστου Σωτηρακόπουλου, μεταλαμπαδεύει γνώση digital media, internet & social media αλλά και το πάθος της για τη δημοσιογραφία.

Πρόθεση σύγκλησης 5+1, διάσκεψης για το Κυπριακό, ανακοίνωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, μετά από τη συνάντηση με Νίκο Χριστοδουλίδη και Τουφάν Ερχιουμάν.

Γράφει: Ο Σάκης Θεοδωρόπουλος

Την σύγκληση συνάντησης 5+1 για το Κυπριακό, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μετά το πέρας της τριμερούς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Τουφάν Ερχιουμάν, στη Λευκωσία.

Ο κύριος Γκουτέρες, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι έχει τη συναίνεση και των δύο πλευρών, αλλά των εγγυητριών δυνάμεων, ώστε να α προχωρήσει σε συνάντηση 5+1, αλλά με επαρκή προετοιμασία όσον αφορά την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, τη μεθοδολογία και το ουσιαστικό περιεχόμενο. Ερωτηθείς για το πότε θα πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, ξεκαθάρισε πως δεν ορίστηκε νέα ημερομηνία, ενώ εξήγησε πως δεν επιθυμεί να γίνουν περισσότερες συναντήσεις 5+1, δίχως αποτελέσματα.

Πρόσθεσε πως η λύση του Κυπριακού είναι κρίσιμη, αφενός για τη διαφύλαξη των συμφερόντων και της ειρήνης του κυπριακού λαού, και αφετέρου λειτουργεί ως ένας παράγοντας σταθερότητας, σε μία περιοχή με έντονες αλλαγές στη γεωπολιτική σκακιέρα.

Ο κύριος Γκουτέρες, εξήγησε: «Θα εργαστούμε σε συνεργασία με τις εγγυήτριες δυνάμεις, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η συνάντηση». Ωστόσο άγνωστο παραμένει το χρονοδιάγραμμα.

Οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε ο Αντόνιο Γκουτέρες με τους δύο ηγέτες ξεχωριστά και την κοινή τους συνάντηση, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, τις χαρακτήρισε εποικοδομητικές και ζήτησε από Χριστοδουλίδη και Ερχιουμάν, να εντείνουν τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΗΕ φιλοδοξεί να ανασύρει μια διαδικασία, η οποία έχει σταματήσει από το 2017, μετά την αποτυχία στο Κραν Μοντανά, έχοντας υπόψη πως οι επόμενοι 5 μήνες θητείας του Γκουτέρες, δεν επαρκούν για την επίλυση του Κυπριακού.

«Αν υπάρχει μια στιγμή κατά την οποία η επίλυση του Κυπριακού είναι σημαντική, αυτή είναι τώρα, σε μια περίοδο χάους στην περιοχή και με ορισμένες γεωπολιτικές αλλαγές που θα μπορούσαν ξαφνικά να θέσουν την Κύπρο στο επίκεντρο ανεπιθύμητων εξελίξεων», ανέφερε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Αν θέλετε να διαβάσετε κι άλλα νέα από την Κύπρο, πατήστε: ΕΔΩ

Γράφει: Ο Σάκης Θεοδωρόπουλος

Σάκης Θεοδωρόπουλος

Μπείτε στην ομάδα μας να ενημερώνεστε για όλα τα καλά νέα από το 1ο site στην Ελλάδα με μόνο θετικές ειδήσεις και πολλούς Διαγωνισμούς!!!

Ακολουθήστε το Bestnews στο Facebook [ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -
spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Newsletter

Εγγραφείτε στο Νewsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα καλά νέα που θα σας φτιάχνουν τη μέρα!