ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

10 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Προβολή της ταινίας "I am not your Negro" από την Ταινιοθήκη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα προβάλει διαδικτυακά απόψε την ταινία “I am not your Negro“.

 

Κάθε χρόνο θυμόμαστε στις 10 Δεκεμβρίου την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως μία συμβολική ημέρα, την ημέρα που το 1948 η γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υπέγραψε την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η Διακήρυξη αποτελεί μια σημαντική τομή στην Ιστορία, καθώς τόλμησε να αναδείξει τα αναφαίρετα δικαιώματα που ανήκουν σε κάθε άνθρωπο μόνο και μόνο επειδή είναι άνθρωπος, ανεξάρτητα από φυλή, εθνικότητα, θρησκεία, πολιτική πεποίθηση. Για πρώτη φορά, μια διεθνής συμφωνία έβαλε στο επίκεντρο τα ανθρώπινα όντα αντί πολιτικών εξουσίας.

Για να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος προβάλει την ταινία “I am not your Negro”. Πρόκειται για μια βραβευμένη ταινία ντοκιμαντέρ 95 λεπτών του 2016, που επιχειρεί να αποτυπώσει τον ρατσισμό της αμερικανικής κοινωνίας σε ένα χρονολογικό πανόραμα από το 1890 έως το 2014. Η ταινία, ως κινηματογραφικό κολάζ, βασίζεται στις 30 σελίδες του τελευταίου και ανολοκλήρωτου βιβλίου του James Baldwin αποτυπώνοντας την ιστορία της δολοφονίας των τριών φίλων του από το κίνημα πολιτικών δικαιωμάτων στη δεκαετία του 1960: του Medgar Evers (+1963), του Malcolm X (+1965) και του Martin Luther King Jr (+1968).

ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η ταινία θα προβληθεί την ίδια ημέρα σε 20 χώρες. Η Ελλάδα συμμετέχει με μια δράση που γίνεται στα πλαίσια του έργου «the AfroGreeks»: Η διαδικτυακή προβολή της ταινίας «I Am Not Your Negro» θα είναι 24ωρη και θα ξεκινήσει από τα μεσάνυχτα της 10 ης Δεκεμβρίου συνοδευμένη από ένα βίντεο με τις αντιδράσεις των πρώτων Αφροελλήνων θεατών που βλέπουν την ταινία για πρώτη φορά. Το βίντεο αυτό θα προβάλλεται μαζί με την ταινία δίνοντας ερεθίσματα στους διαδικτυακούς θεατές να θέσουν τα ερωτήματά τους στη συζήτηση με τους Αφροέλληνες πρωταγωνιστές του έργου «the AfroGreeks» που θα γίνει μέσω zoom webinar την Πέμπτη 10/12/2020 στις 19.00.

Η δράση σηματοδοτεί την έναρξη του εργαστηρίου για το έργο «the AfroGreeks».

Το έργο «the AfroGreeks» από τον Μενέλαο Καραμαγγιώλη και την ομάδα Documatism παρακολουθεί και καταγράφει τους «αόρατους» της Κυψέλης που διεκδικούν το δικαίωμα να είναι Έλληνες με αφρικανική καταγωγή. Εδώ και τέσσερα χρόνια ο Καραμαγγιώλης στην ουσία κινηματογραφεί την κοινότητά τους, δημιουργώντας ένα «μη στατικό» φιλμ, υπό την έννοια πως το έργο του εμπλουτίζεται και διαδρά διαρκώς με την Κυψέλη και τις νέες αφίξεις, παρακολουθώντας όμως και την εξέλιξη των «παλιών». Η αρχική φάση του έργου αφορά ένα εργαστήριο όπου οι πρωταγωνιστές και οι καλλιτέχνες -που συμμετέχουν- κινηματογραφούν, συζητούν και συνθέτουν το έργο δημόσια με την ενεργή συμμετοχή των θεατών.

Η προβολή της ταινίας και η συμμετοχή στη συζήτηση είναι δωρεάν και υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης.

 

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

 

 

 

 

 


Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button