ΒΙΒΛΙΑ

«Οι Απαράφθορες»: Το νέο μυθιστόρημα του Στέλιου Χαλκίτη

Οι κρυφές γυναίκες της Καλύμνου και οι αλήθειες τους στα άδυτα των ανθρώπινων σχέσεων του έρωτα και της ζωής.

Ο γνωστός συγγραφέας Στέλιος Χαλκίτης “απασχολεί” ξανά τη ψυχή μας… αυτή τη φορά με το νέο του μυθιστόρημα «Οι Απαράφθορες».

«Καμιά φορά η ιστορία ορισμένων ανθρώπων είναι βαρύτερη από την ιστορία του τόπου τους. Τότε η ιστορία τους παραμένει απαράφθορη στον χρόνο. Αυτό το «απαράφθορη» σημαίνει όχι μόνο να μείνει ανεξίτηλη, υπό την έννοια της ενδοκοσμικής αθανασίας, αλλά να μην περιβληθεί με υπερβολές, να μην αποκρυβούν στοιχεία, να μην υποστεί παραμόρφωση.»

 

Γράφει η Χρύσα Σαραντοπούλου


«Οι Απαράφθορες»: Το νέο μυθιστόρημα του Στέλιου Χαλκίτη Χρύσα Σαραντοπούλου

Στέλιος Χαλκίτης – «Οι Απαράφθορες». Τελεία. Ή μήπως Αποσιωπητικά; Καλύτερα θαυμαστικό! Γιατί θαυμασμό αξίζουν αυτές οι γυναίκες «Οι Απαράφθορες» οι κρυφές γυναίκες της Καλύμνου και οι αλήθειες τους στα άδυτα των ανθρώπινων σχέσεων του έρωτα και της ζωής!

Κεντρική ηρωίδα, η ψυχίατρος Δαυίνα Δελμούζου, που οδηγείται στη μυστική αυτή ομάδα γυναικών στο νησί της Καλύμνου.

Η Κάλυμνος αναδεικνύεται περίτρανα με τις ομορφιές της να ξεπηδούν συχνά μέσα από τις σελίδες.

Η μυστική γνώση, το μοίρασμα, η ομαδικότητα, η επίγνωση, είναι αυτά που αναλογίζεσαι διαρκώς διαβάζοντάς το.

Και φυσικά η δύναμη της γυναίκας. Αλλά και ο καταλυτικός ρόλος του άνδρα.

Έρωτας και ζωή δίνουν υπόσταση το ένα στο άλλο, μέσα από την αδάμαστη θέληση ων ηρώων.

Η γραφή του ακολουθεί φιλοσοφική προσέγγιση, αγγίζοντας αρχαία τραγωδία, όπου υπάρχει δέση και λύση.  Ταυτίζεσαι με τους ήρωες και τις εμπειρίες τους, μπερδεύεσαι ανάμεσα στο μυθιστόρημα και την πραγματικότητα, νομίζεις ότι αυτά που διαβάζεις περιέχουν κάποια δόση αλήθειας. Η ιδιαίτερα περιγραφική του ανάλυση σε βοηθάει να πλάσεις εύκολα τις εικόνες στο μυαλό σου. Σε πολλά σημεία νιώθεις ότι βλέπεις θέατρο. Τόσο ζωντανά περιγράφει τα γεγονότα και τόσο αληθινοί νομίζεις ότι είναι οι ήρωες.

«Οι Απαράφθορες»: Το νέο μυθιστόρημα του Στέλιου Χαλκίτη Χρύσα Σαραντοπούλου

Οπισθόφυλλο

Σ’ ένα κέντρο αποκατάστασης ψυχικά νοσούντων η εξηντάχρονη ψυχίατρος Δαυίνα Δελμούζου γνωρίζει τον κατά πολύ νεότερό της τρόφιμο Ρωμανό Δοξιάδη. Μεταξύ τους αναπτύσσεται μια σχέση δυνατή, παράφορη, απελπισμένη, δίχως όρια.

Οι διακοπές τους στο νησί της Καλύμνου πυροδότησαν μια ξεθωριασμένη και εξεζητημένη ανάμνηση που είχε η Δαυίνα, κάτι που της είχε πει η Καλυμνιά μητέρα της όταν ήταν μικρό κοριτσάκι, κάτι για κάποιες κρυφές γυναίκες της Καλύμνου.

Εντάσσεται στον μυστικό όμιλο των εμβληματικών κρυφών γυναικών του νησιού όπου αρχίζει να μαθαίνει νέα πρωτόκολλα του έρωτα, της αγάπης, του θανάτου, και γενικά της ζωής. Ένα μυστικό κρύβει ο όμιλος, ένα μυστικό κρατούν επτασφράγιστο οι κρυφές γυναίκες. Οι ζωές των ηρώων περιπλέκονται και αποκαλύπτουν τα φωτεινά ύψη και τα σκοτεινά μπουντρούμια της ψυχής. Μια παιδική κούκλα περιφέρει το μυστικό… Η αποκάλυψή του συγκλονίζει…

Στέλιος Χαλκίτης

Ο Στέλιος Χαλκίτης γεννήθηκε στην Κάλυμνο όπου ζει, εργάζεται και συγγράφει. Κατά τη διάρκεια των εγκύκλιων σπουδών του, αλλά και αργότερα, σε μια προσπάθεια να βρει απαντήσεις στις υπαρξιακές του ανησυχίες, ταξίδεψε σε Ινδίες, Θιβέτ, Ιμαλάια, Άγ. Όρος κ.λπ.

Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε σε ελληνικές εφημερίδες για πολιτικά, φιλοσοφικά και κοινωνικά θέματα, υποστηρίζοντας με θέρμη τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα των γυναικών και την ισότητα εν γένει, όπως και την ανάγκη αναθεώρησης πάσης φύσεως βεβαιοτήτων. Συχνά προσκαλείται σε πνευματικά ιδρύματα, φιλοσοφικά συμπόσια ή άλλες εκδηλώσεις όπου δίνει διαλέξεις φιλοσοφικού ή ψυχολογικού χαρακτήρα που τυγχάνουν μεγάλης αποδοχής από το ευρύ κοινό και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Έχουν εκδοθεί πέντε βιβλία του: «Μάργκινους Μόριους», 2012, εκδόσεις Ζήτη, που έχει κάνει ήδη δεύτερη έκδοση στην Ελλάδα (2015) και αγγλική έκδοση στη Μεγάλη Βρετανία, «MARGINUS MORIUS», 2014, Vanguard Press, «Ο Λούσηρος», 2013, εκδόσεις Ζήτη, «ANTE TRACTATUM ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ», 2015, εκδόσεις Ρώμη, που διδάχτηκε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., «De Profundis, Αναμάρτητοι Έρωτες», 2016, εκδόσεις Πηγή και «Οι Απαράφθορες», 2020, εκδόσεις ΙΑΝΟΣ Ο συγγραφέας Στέλιος Χαλκίτης είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών.

Μείνετε σπίτι, μείνετε ασφαλείς. Σας φέρνουμε τα βιβλία του συγγραφέα Στέλιου Χαλκίτη στο σπίτι. Γρήγορα και απλά μόνο με ένα κλικ στο e-shop www.chalkitis.gr
Έκπτωση 10% σε όλα τα βιβλία και δωρεάν μεταφορικά για αγορές άνω των 25 €.

Καλές Αναγνώσεις !!!


Chrisa Sarantopoulou

Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω! Πατήστε να δείτε περισσότερα

Σχετικά άρθρα

Back to top button