Best TimeΕΡΓΑΣΙΑ

22 χρόνια AEGEAN – Η ιστορία επιτυχίας της μεγαλύτερης ελληνικής αεροπορικής εταιρίας

Το BestNews σας παρουσιάζει τις ιστορίες των πιο επιτυχημένων ελληνικών επιχειρήσεων

Όλα ξεκίνησαν το 1992, όταν η Aegean (Aegean Aviation λεγόταν τότε) γίνεται η πρώτη ιδιωτική αεροπορική εταιρία που αποκτά άδεια αερομεταφορών.

Μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η AEGEAN Aviation προσέφερε υπηρεσίες VIP και αεροδιακομιδής, μέχρι και το 1991. Στις 17 Φεβρουαρίου εκείνης της χρονιάς, πήρε πιστοποιητικό αερομεταφορέα και μάλιστα ήταν η πρώτη ιδιωτική εταιρεία στην Ελλάδα που κατάφερε να λάβει τέτοια άδεια.

Μέχρι τότε, αν και υπήρχαν διάφορες αντίστοιχες μικρές ιδιωτικές εταιρείες στο χώρο, πιστοποίηση αερομεταφορέα είχε μόνο η Ολυμπιακή Αεροπορία στην χώρα.

Κλείστε τώρα το ταξίδι σας με την AEGEAN σε προνομιακές τιμές ΕΔΩ

AEGEAN

 

Το 1994, η Aegean Aviation εξαγοράστηκε από τον όμιλο Βασιλάκη.

Μέχρι τότε είχε ένα Learjet και με αυτό πραγματοποιούσε όλες τις πτήσεις της.

Με την νέα διοίκηση, η εταιρεία επένδυσε σε ιδιόκτητα Learjet και το 1999 εγένετο… η AEGEAN Airlines.

O ιδρυτής της AEGEAN, Θεόδωρος Βασιλάκης

Οι πρώτες πτήσεις ήταν από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο, με δύο ολοκαίνουργια αεροσκάφη τύπου British Aerospace Avro RJ100.

Η εταιρία προτίμησε να ξεκινήσει τα επιβατικά της δρομολόγια με καινούργια δικά της αεροσκάφη, αντί να καταφύγει στην λύση του leasing, που θα ακολουθούσε μια άλλη εταιρεία στη θέση της για να ελέγξει τα κόστη της, ειδικά τον πρώτο καιρό της λειτουργίας της.

Μέσα στο 1999 είχε προσθέσει άλλους δύο προορισμούς (Ρόδο και Χανιά) στο πορτφόλιο της, ενώ παρέλαβε ένα ακόμα αεροσκάφος, το οποίο της επέτρεψε να προσθέσει τις Αλεξανδρούπολη και Κέρκυρα στο πρόγραμμα της.

Τότε ξεκίνησε μαζικές εξαγορές, οι οποίες της εξασφάλισαν στόλο, πληρώματα και άδειες δρομολογίων.

Η αρχή έγινε την ίδια χρονιά με  την εξαγορά της Air Greece και πριν καν το τέλος του 1999, έχει αποκτήσει και τέταρτο RJ και 3 ελικοφόρα ATR 72 βάζοντας στους προορισμούς της και την Μυτιλήνη. 

Το 2000 συνέχισε να μεγαλώνει το στόλο της και απέκτησε δύο επίσης ολοκαίνουργια AVRO RJ 100 αλλά και έξι ολοκαίνουργια τετρακινητήρια JET AVRO RJ 100 και τρία ATR 72. Τα καθημερνά δρομολόγια σε 11 προορισμούς έχουν φτάσει πια τα 80. Το 2011, ενώνει τις δυνάμεις της με την Cronus Airlines, εξυπηρετώντας 11 προορισμούς στην Ελλάδα και 7 στο εξωτερικό.

Το όραμα του Θεόδωρου Βασιλάκη, ιδρυτή της AEGEAN, ήταν να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ελλάδας και τα κατάφερε!

Στόχος είναι η καθιέρωση της εταιρείας στην συνείδηση των επιβατών και η προσφορά κορυφαίων υπηρεσιών, ενώ θέλει να είναι η πρώτη αεροπορική εταιρεία στην χώρα η οποία να προσφέρει στους επιβάτες προϊόντα και υπηρεσίες αντίστοιχες των κορυφαίων διεθνών εταιρειών.

Το 2003 η AEGEAN λανσάρει το e-ticket (άυλο εισιτήριο), μια πρωτοποριακή υπηρεσία η οποία παρέχει τη δυνατότητα ταυτόχρονης κράτησης και έκδοσης εισιτηρίου. Η Aegean είναι η πρώτη ελληνική αεροπορική εταιρεία που παρέχει e-ticket.

Το 2004, προχώρησε σε ομογενοποίηση του στόλου αποκλειστικά με αεροσκάφη τύπου JET (13 Boeing 737 300/400 και 6 αεροσκάφη AVRO RJ100). Την ίδια χρονιά ξεκίνησαν και οι πρώτες πτήσεις προς την Κύπρο.

Κλείστε τώρα το ταξίδι σας με την AEGEAN σε προνομιακές τιμές ΕΔΩ

To 2005 ήταν χρονιά σταθμός για την εταιρεία. Ξεκινά την συνεργασία της με την Lufthansa και την Airbus παραγγέλνοντας οκτώ Airbus Α320 με προοπτική παραγγελίας 12 επιπλέον αεροσκαφών της ίδιας οικογένειας. 

Τα πρώτα αεροσκάφη έφτασαν σε ελληνικό έδαφος το 2007 ακριβώς στην ώρα που η AEGEAN ξεκίνησε την διαπραγμάτευση της στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. 

AEGEAN
Η εντυπωσιακή για τα ελληνικά δεδομένα παρουσίαση των νέων αεροσκαφών της AEGEAN, AIRBUS 320 neo

Χρονιά ορόσημο στην ιστορία της εταιρείας ήταν και το 2010, όταν η AEGEAN προσχώρησε στην Star Alliance.

Στις 22 Φεβρουαρίου 2010, Aegean Airlines και Olympic Air ανακοίνωσαν τη συγχώνευση τους.

Τον Οκτώβριο του 2013 ολοκληρώθηκε η εξαγορά του 100% των μετοχών της OIympic Air από την AEGEAN.

Το 2014 η AEGEAN μετά από ψηφοφορία αναδείχτηκε «Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρεία της Χρονιάς» (Regional Airline of the Year 2014) στα Air Transport News Awards 2014 με συνεχείς διακρίσεις μέχρι σήμερα.

Κλείστε τώρα το ταξίδι σας με την AEGEAN σε προνομιακές τιμές ΕΔΩ

 

Το BestNews σας παρουσιάζει τις ιστορίες των πιο επιτυχημένων ελληνικών επιχειρήσεων


Ομάδα Best News

Η ομάδα μας αποτελείται από έμπειρους δημοσιογράφους με θετικό πνεύμα.

Σχετικά άρθρα

Back to top button