My Dolphin Club: “Δίνει «φωνή» στα δελφίνια και επικοινωνεί θέματα που τα αφορούν”

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

 

Το “My Dolphin Club” είναι ένα σωματείο για ανθρώπους που αγαπούν τα δελφίνια και θέλουν να τα βοηθήσουν.

Σήμερα έχει πάνω από 12.400 ακολούθους στο Facebook και εξαπλώνει τη δράση του σε Ελλάδα, Αγγλία, Αμερική, Αυστραλία, Φιλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και συνεχίζει να διευρύνεται συνεχώς.

Οπως αναφέρει η Ευαμαρία Ζούππα, στο  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Online και την Κωνσταντίνα Δρακουλάκου, οι followers του “My Dolphin Club” μπορούν να μάθουν πληροφορίες και νέα για τα πλάσματα που αγαπούν, να παρακολουθήσουν έρευνες για το είδος τους και δράσεις για την προστασία τους. Επίσης, να διαβάσουν απόψεις ομοϊδεατών τους και να ανταλλάξουν απόψεις.

Κυρίως όμως το “My Dolphin Club” φροντίζει να δίνει «φωνή» στα δελφίνια και να επικοινωνεί θέματα που τα αφορούν, στους ανθρώπους που τα αγαπούν με απώτερο σκοπό την ευαισθητοποίηση και την λήψη μέτρων και δράσης.

Οι στόχοι του είναι να σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών, να βελτιωθεί η κατάσταση με τη μόλυνση των ωκεανών ώστε τα δελφίνια να έχουν ένα καθαρό σπίτι και τέλος να ισορροπήσει το θέμα με την υπεραλίευση, ώστε τα δελφίνια να μπορούν να βρουν τροφή.

“Η Διάσωση της Νεραυγής”, το παραμύθι της Ελπίδας Μηναδάκη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Υδροπλάνο” όχι μόνο ψυχαγωγεί και διαπαιδαγωγεί, αλλά παράλληλα στηρίζει το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος». Στο πίσω μέρος του βιβλίου περιλαμβάνονται παιχνίδια, ασκήσεις γνώσεων που αφορούν τα δελφίνια καθώς και ηχογραφημένο το παραμύθι.

Η όμορφη ιστορία της Νεραυγής έδωσε την αφορμή για την ακόλουθη συνέντευξη.

  • Μιλήστε μας για το “MyDolphin Club” αλλά και για το τι ευελπιστείτε να καταφέρετε μέσα από αυτό. Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Το “My Dolphin Club” είναι ένας διαδικτυακός χώρος για ανθρώπους που αγαπούν τα δελφίνια. Οι followers μας μπορούν να μάθουν πληροφορίες και τα τελευταία νέα για τα πλάσματα που αγαπούν, να παρακολουθήσουν έρευνες για το είδος τους και δράσεις για την προστασία τους. Επίσης, να διαβάσουν απόψεις ομοϊδεατών τους και να ανταλλάξουν απόψεις με εμάς και με άλλους που έχουν κοινό ενδιαφέρον: τα δελφίνια. Κυρίως όμως το “My Dolphin Club” φροντίζει να δίνει «φωνή» στα δελφίνια και να επικοινωνεί θέματα που τα αφορούν, στους ανθρώπους που τα αγαπούν με απώτερο σκοπό την ευαισθητοποίηση και την λήψη μέτρων και δράσης. Οι στόχοι του MDC είναι να σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών, να βελτιωθεί η κατάσταση με τη μόλυνση των ωκεανών ώστε τα δελφίνια να έχουν ένα καθαρό σπίτι και τέλος να ισορροπήσει το θέμα με την υπεραλίευση, ώστε τα δελφίνια να μπορούν να βρουν τροφή. Η δράση λοιπόν του MDC περιφέρεται γύρω από αυτούς τους τρεις στόχους.

  • Πώς μπορεί κάποιος να υποστηρίξει το έργο σας για τη διάσωση των δελφινιών;

Κάποιος αρχικά και πολύ εύκολα μπορεί να κάνει like στο mydolphinclub/facebook. Αφού γραφτεί στη σελίδα μας μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας να τον γνωρίσουμε και να τον συμπεριλάβουμε στον αγώνα δρόμου που οργανώνουμε κάθε Νοέμβριο στα πλαίσια του μαραθωνίου του Σέγας. Παράλληλα έχουμε και άλλες δράσεις όπου θα μπορεί να συμμετέχει ανάλογα με τις ικανότητες του, όπως διαμαρτυρίες για την προστασία των δελφινιών παγκοσμίως, συντονισμός με άλλους φορείς για την βοήθεια διάσωσης δελφινιών, κινητοποιήσεις κυβερνητικών φορέων για σύνταξη νομοθεσίας υπέρ των δελφινιών, νομοθέτηση, έλεγχος και περιορισμός των δελφιναρίων παγκοσμίως, κ.α.

  • Πείτε μας μερικά απλά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να τα προστατέψουν.

Το πιο απλό πράγμα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να σταματήσουν την εκμετάλλευση των δελφινιών είναι να πάψουν να πηγαίνουν σε δελφινάρια και ενυδρεία, ώστε να σταματήσει το εμπόριο αυτών των πλασμάτων για διασκέδαση. Επίσης, να τηρούν σωστά τους κανόνες ανακύκλωσης, να χρησιμοποιούν απορρυπαντικά που δεν βλάπτουν το περιβάλλον και να μειώσουν τη χρήση πλαστικών.

  • Συνεργάζεστε με τα Μέσα Ενημέρωσης για να ενισχύσετε  την ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτό το θέμα; Και αν ναι, έχετε παρατηρήσει κάποια βελτίωση στην προστασία των δελφινιών;

Είναι δύσκολο να μετρήσεις την απόδοση μιας διαφημιστικής καμπανιάς. Ένα petition όμως που τρέξαμε για την αιχμαλωσία των δελφινιών συγκέντρωσε 17.500 υπογραφές.

  • Πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρχει διεθνής νομοθεσία για την προστασία των δελφινιών;

Οπωσδήποτε και έχει αργήσει κιόλας. Hδη υπάρχει στις Ινδίες, στον Καναδά και στην Γαλλία. Δυστυχώς όμως η αιχμαλωσία των κητωδών δεν απαγορεύεται σε παραπάνω χώρες. Ευτυχώς όμως, έχουν απαγορευτεί οι παραστάσεις με ζώα και η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που το απαγόρευσε.

  • Η ρύπανση του νερού αποδεκατίζει κι αυτή τους πληθυσμούς των δελφινιών…Είναι εφικτή η πραγματοποίηση περιβαλλοντικών ελέγχων της ποιότητας των υδάτων;

Η ρύπανση των νερών είναι μια γενική έννοια δεδομένου ότι η ρύπανσή τους μπορεί να είναι χημική, ηχητική, ρύπανση με μακροπλαστικά και ρύπανση με μικροπλαστικά. Η χημική ρύπανση με PCBs ή πολυχλωριωμένους υδρογονάνθρακες αδυνατίζει το ανοσοποιητικό σύστημα των ζωνοδέλφινων στην Μεσόγειο για παράδειγμα, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτα σε ιώσεις και συχνά σε εξάρσεις ιών να αποδεκατίζονται. Η ηχορύπανση τα διώχνει από τις περιοχές που τρέφονται. Τα μακροπλαστικά πάλι καταλήγουν στο στομάχι τους και συχνά τα οδηγούν σε φρικτό θάνατο από πόνους και ασιτία. Ποιοτικά νερά για τα δελφίνια, θα ήταν αυτά που δεν έχουν καμία μορφή τέτοιας ρύπανσης. Επιστήμονες καταγράφουν όλα αυτά τα είδη της ρύπανσης, όμως το πρόβλημα είναι ότι η πολιτεία δεν παίρνει μέτρα για να σταματήσει πολλές από αυτές τις μορφές ρύπανσης και ακόμη χειρότερα, συμβάλει σε αυτές, όπως τώρα γίνεται σε ένα πολύ μεγάλο μέρος των θαλασσών μας όπου εκτελούνται σεισμικές έρευνες που παράγουν εκκωφαντικούς θορύβους.

  • Το βιβλίο της κ. Μηναδάκη αποτελεί εργαλείο μάθησης και ψυχαγωγίας για μικρά παιδιά. Ποιο πιστεύετε ότι είναι το αποτελεσματικότερο μέσο για την προστασία των δελφινιών; Η εκπαίδευση ή η δράση;

Και τα δυο. Το ένα συμπληρώνει το άλλο. Η εκπαίδευση χρειάζεται ώστε να γνωρίζεις ότι δεν πρέπει να αγοράζεις εισιτήριο σε παραστάσεις δελφινιών ή να πηγαίνεις σε δελφιναρια, να ρυπαίνεις τους ωκεανούς με πλαστικά και απορρυπαντικά. Η δράση χρειάζεται για να γίνουν οι ριζικές αλλαγές που χρειάζεται ο πλανήτης μας για να μεταβάλουμε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα και να προχωρήσουμε στην εξυγίανση του.

* Το νέο βιβλίο της Ελπίδας Μηναδάκη, πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του “My Dolphin Club” και την ιδέα για τη δημιουργία του είχε η ιδρύτριά του Εύαμαρία Ζούππα.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Online

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -