Αερογράφος λέιζερ ζωγραφίζει μίνι αριστουργήματα

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Ρώσοι ερευνητές θολώνουν τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην επιστήμη και την τέχνη παρουσιάζοντας μια συσκευή λέιζερ που σχεδιάζει έγχρωμους πίνακες-μινιατούρες χωρίς να χρησιμοποιεί χρώμα.

Το λέιζερ είναι αρκετά ισχυρό για να εξαχνώνει το μεταλλικό υπόστρωμα, να το μετατρέπει δηλαδή από στερεό απευθείας σε αέριο. Όταν η μεταλλική επιφάνεια ψύχεται, σχηματίζεται πάνω της ένα εξαιρετικά λεπτό στρώμα οξειδίου (ουσιαστικά ένα στρώμα σκουριάς). Το φως που ανακλάται από την ίδια τη μεταλλική επιφάνεια και το φως που ανακλάται στο στρώμα οξειδίου αλληλεπιδρούν με τρόπο που παράγει διαφορετικά χρώματα ανάλογα με το πάχος του στρώματος οξειδίου, εξηγούν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Optica.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε το λέιζερ για να δημιουργήσει μικροσκοπικούς πίνακες, ανάμεσά τους μια βερσιόν της διάσημης Έναστρης Νύχτας του Βίνσεντ Βαν Γκογκ με πλάτος περίπου μισού χιλιοστού.

Εννέα διαφορετικά χρώματα μπορούν να παραχθούν σε μεταλλικές επιφάνειες και να συνδυαστούν με ανάγλυφα σχέδια, λένε οι ερευνητές.«Ελπίζουμε ότι η ζωγραφική με λέιζερ θα προσελκύσει την προσοχή σύγχρονων καλλιτεχνών και θα οδηγήσει σε ένα εντελώς νέο είδος τέχνης», ελπίζει η Γιαροσλάβα Αντρέεβα, μέλος της ερευνητικής ομάδας στο Πανεπιστήμιο ΙΤΜΟ της Αγίας Πετρούπολης.

Το λέιζερ μπορεί όχι μόνο να σχεδιάζει αλλά και να διαγράφει και να αλλάζει τα χρώματα χωρίς να επηρεάζεται η ανθεκτικότητα του υποστρώματος. Είναι βέβαια ένα σημαντικό πλεονέκτημα, καθώς τα λάθη δύσκολα αποφεύγονται σε τόσο μικρές διαστάσεις.

Επιπλέον, οι μινιατούρες είναι άκρως ανθεκτικές στην πάροδο του χρόνου και τους χημικούς παράγοντες, κάτι που σημαίνει ότι τα αριστουργήματα που θα προκύψουν θα διατηρηθούν άθικτα στο μέλλον.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -