ΣΩΜΑ

Αισιοδοξία για θεραπεία από γνωστό φάρμακο – Η αναφορά του Τσιόδρα σε αυτό

Στη ρεμδεσιβίρη αναφέρθηκε εκ νέου το Σάββατο ο Σωτήρης Τσιόδρας ως μια ελπιδοφόρο θεραπεία για τον ιό. Οι τρεις τρόποι πρόσβασης της Ελλάδας στο φάρμακο.

Σχεδόν από τον πρώτο μήνα που ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού, οι επιστήμονες στράφηκαν σε ένα φάρμακο το οποίο είχε δοκιμαστεί για τον ιό Ebola, χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα.

Πρόκειται για το φάρμακο ρεμδεσιβίρη για το οποίο κατά την ενημέρωση του Σαββάτου, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι υπάρχουν ελπιδοφόρα μηνύματα. Βέβαια ακόμη είναι αρκετά νωρίς και θα πρέπει να αναμένουμε περισσότερα αποτελέσματα από τις δοκιμές σε ορίζοντα περίπου ενός μήνα.

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι σχετικά με τη χρήση του ενδοφλέβιου φαρμάκου η χώρα μας έχει δυνατότητες πρόσβασης μέσω τριών τρόπων.

Ο πρώτος είναι κλινικές μελέτες, στις οποίες συμμετέχουν τέσσερα νοσοκομεία, μάλλον κλινική μελέτη η οποία διεξάγεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και συμμετέχουν τέσσερα νοσοκομεία.

Επίσης μέσω δωρεάν προγράμματος διευρυμένης πρόσβασης στη θεραπεία σε άλλα τέσσερα επιλεγμένα, από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, νοσοκομεία της χώρας.

Και ακόμη μέσω της μελέτης Solidarity του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία σύντομα θα αρχίσει σε άλλα τρία νοσοκομεία της χώρας.

⇒Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook και μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα καλά νέα των ημερών από το πρώτο site στην Ελλάδα με μόνο θετικές ειδήσεις και πολλούς Διαγωνισμούς!!!

«Αυτό γίνεται για να επιταχύνουμε και να υπάρχει πρόσβαση σε αυτό το φάρμακο για τους ασθενείς και στην Ελλάδα. Θέλουμε οι ασθενείς μας να μπορούν να ωφεληθούν και από τις νέες αναδυόμενες θεραπείες για τον ιό, ιδιαίτερα όταν αυτές συνοδεύονται από κάποια ελπιδοφόρα μηνύματα αποτελεσματικότητας» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Γενικά οι ενδείξεις μέχρι τώρα είναι θετικές. Σύμφωνα με μια μικρή μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine των ΗΠΑ και στην οποία συμμετείχαν μόλις 61 ασθενείς, που νοσηλεύονταν σε σοβαρή κατάσταση με Covid-19 και στους οποίους έγινε παρηγορητική χρήση ρεμδεσιβίρης, κλινική βελτίωση παρουσίασε το 68% των ασθενών (36 από τους 53, ενώ σε 8 δεν ήταν δυνατόν να αναλυθούν δεδομένα).

Ωστόσο, οι συντάκτες της μελέτης εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι, σημειώνοντας πως για την πιστοποίηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας κατά του νέου κορονοϊού, χρειάζονται τα δεδομένα από τις εν εξελίξει τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα αποτελέσματα των μελετών αναμένονται μετά τα τέλη Απριλίου, ίσως και το Μάιο. Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ακόμη ότι αυτή τη στιγμή από τα νεότερα φάρμακα που κυκλοφορούν για τον ιό, αυτό που έχει περισσότερες ενδείξεις ότι δουλεύει και δουλεύει καλά, είναι το συγκεκριμένο φάρμακο. Συμπλήρωσε επίσης ότι παρόλα αυτά, είναι νωρίς ακόμα.

«Το αίτημά μας προς την εταιρία υπάρχει, θα δούμε πώς θα απαντηθεί. Εμείς έχουμε εξασφαλίσει τη συμμετοχή μας, μαζί με τα άλλα θεραπευτικά σχήματα και στο νεότερο φάρμακο που ανακοινώθηκε από τις αμερικανικές αρχές σαν ελπιδοφόρο και παραμένουμε σε επαγρύπνηση για το τι θα γίνει στην επιστημονική κοινότητα».

Σχετικά άρθρα

Back to top button