ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ακαδημία Αθηνών: Μετατρέπεται σε κτίριο μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης

Η Ακαδημία Αθηνών, στην οδό Πανεπιστημίου, έχει χαρακτηριστεί ως το ωραιότερο νεοκλασικό του κόσμου και  σύντομα θα μετατραπεί σε κτίριο μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας με τη χρήση γεωθερμίας και φωτοβολταϊκών.

Ήδη στον ελεύθερο χώρο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σίνα και Βησσαρίωνος έχουν ξεκινήσει οι γεωτρήσεις για την αξιοποίηση της γεωθερμίας.

Η πρώτη γεώτρηση έχει ολοκληρωθεί και θα ακολουθήσουν άλλες 17, σε βάθος 100 μέτρων στις οποίες θα τοποθετηθούν σωλήνες με υγρό που θα εξασφαλίζει την ψύξη του κτιρίου το καλοκαίρι και τη θέρμανση το χειμώνα, αξιοποιώντας σε συνδυασμό με αντλίες θερμότητας τη σταθερή θερμοκρασία του υπεδάφους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας, Χρήστος Ζερεφός σημειώνει ότι είναι η πρώτη φορά που εισάγεται η γεωθερμία σε κεντρικό κτίριο της πρωτεύουσας.

«Σε συνδυασμό με την αντικατάσταση των κουφωμάτων, οι ενεργειακές παρεμβάσεις εξασφαλίζουν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση, μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και πλήρη ενεργειακή αυτονομία για ένα ιστορικό κτίριο της Αθήνας» συμπληρώνει.

Το μέγαρο της Aκαδημίας Aθηνών αποτελεί το ένα από τα μέρη της «αρχιτεκτονικής τριλογίας», Eθνική Bιβλιοθήκη-Πανεπιστήμιο- Aκαδημία, που σχεδίασε το 1859 ο Δανός αρχιτέκτονας, Θεόφιλος Χάνσεν (1813-1891), σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα της Ακαδημίας.

Θεωρείται το σημαντικότερο έργο του Χάνσεν, και κατά τη γνώμη των ειδικών, είναι το ωραιότερο νεοκλασικό οικοδόμημα του κόσμου. Πηγή της έμπνευσης του αρχιτέκτονα ήταν η κλασική αρχιτεκτονική του αθηναϊκού 5ου αιώνα, όπως εμφανίζεται με τα μνημεία της Aκροπόλεως. Οι υπηρεσίες της Ακαδημίας εγκαταστάθηκαν εκεί το 1926.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News


Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button