Ανακοινώσεις Μητσοτάκη για υποχρεωτικό εμβολιασμό και κλειστούς χώρους (video)

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και τι θα γίνει με τους κλειστούς χώρους.

Μόνο για εμβολιασμένους  οι κλειστοί χώροι σε εστίαση, ψυχαγωγία από την Παρασκευή – Σε αναστολή εργασίας από τις 16 Αυγούστου όσοι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων αρνηθούν να εμβολιασθούν – Κυρώσεις αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο και για τους υγειονομικούς που θα επιμείνουν στο «όχι» στο εμβόλιο

Τέσσερα μέτρα για την πανδημία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με πρώτο τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και των εργαζόμενων στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Τα τέσσερα μέτρα, όπως τα ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης είναι:

1. Καθίσταται υποχρεωτικός ο άμεσος εμβολιασμός των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία. Όσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά. Γιατί δεν γίνεται αυτοί οι οποίοι υποτίθεται ότι προστατεύουν εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο, να είναι οι ίδιοι πιθανοί φορείς αυτού του κινδύνου.

2. Από την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή. Είμαι σίγουρος ότι με αυτήν την απόφαση συμφωνεί το μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Και ζητώ από όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις.

3. Ειδική πρόνοια λαμβάνεται για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Στο εξής, μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους. Όποτε το θελήσουν οι πρώτοι και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι. Κι αυτό γιατί η ζωή στο στράτευμα είναι από τη φύση της ομαδική και συνεπώς ο συγχρωτισμός είναι αναπόφευκτος.

4. Από την Παρασκευή και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Και με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών. Τότε θα λειτουργεί και η ψηφιακή εφαρμογή που θα πιστοποιεί εύκολα αν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί. Είναι μία πρακτική που ακολουθούν ήδη χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο.

Αυτό σημαίνει ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού η ψυχαγωγία, είτε σε ανοικτούς είτε σε κλειστούς χώρους, θα αφορά μόνο καθήμενους και όχι όρθιους, ώστε να μην ευνοείται η μετάδοση του ιού. Τα καταστήματα θα έχουν, πλέον, τη δυνατότητα περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων. Όμως και οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί.

Ανοίγει η πλατφόρμα για εμβολιασμό παιδιών 15 έως 17 ετών

Επίσης, αυτή την εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για τον εθελοντικό εμβολιασμό παιδιών 15 έως 17 ετών με γονική συναίνεση και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα το απόγευμα κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Στο ερώτημα εάν θα επεκταθούν οι εμβολιασμοί και σε παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε ότι «αυτή είναι μια επιστημονική συζήτηση». Η Εθνική Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για τους εφήβους. Εκεί είμαστε τώρα και το απόγευμα θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες για την πλατφόρμα και τη γονική συναίνεση.

Ανακοινώθηκε επίσης πως στους δικαιούχους των self test προστίθενται τα παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών ενώ παρατείνεται και η διάθεσή των αυτοδιαγνωστικών τεστ μέσω φαρμακείων και τον Ιούλιο.

Η κ. Πελώνη τόνισε ότι η νέα έξαρση της πανδημίας που εκδηλώνεται σε περιφέρειες όπως είναι η Αττική, η Κρήτη και το Βόρειο Αιγαίο έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την αύξηση των κρουσμάτων σε νέους.

Κάτω των 40 το 70% των κρουσμάτων με τη μετάλλαξη Δέλτα

Το 75% των νέων κρουσμάτων αφορά σε ηλικίες μικρότερες των 34 ετών  ενώ ο κύριος όγκος των κρουσμάτων αφορά ηλικίες 15 έως 24 ετών. Το 70% των κρουσμάτων με τη μετάλλαξη Δέλτα είναι σε ηλικίες μικρότερες των 40, ενώ από το σύνολο των κρουσμάτων με το νέο στέλεχος, νοσηλεύτηκε το 13% εκ των οποίων κανένας πλήρως εμβολιασμένος.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι τα στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ όπου ήδη έχει επικρατήσει η μετάλλαξη Δέλτα, δείχνουν ότι σπάνια νοσούν βαριά οι εμβολιασμένοι.

Πώς προχωρούν οι εμβολιασμοί

Για την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα, η κ. Πελώνη τόνισε ότι οι εμβολιασμοί έχουν φτάσει τις 9,2 εκατ. δόσεις και οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες είναι πάνω από 4,2 εκατομμύρια. Από περασμένη Πέμπτη το 70% των πολιτών 60 και άνω είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένοι.

http://https://www.youtube.com/watch?v=NIdZNJd92vE

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

 

 

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -