ΕΙΚΑΣΤΙΚΑΙΣΤΟΡΙΕΣ

Αποκαλύφθηκε η μαρμάρινη κεφαλή του πρώτου Ρωμαίου Αυτοκράτορα

Σπουδαία ανακάλυψη έγινε στην Ιταλία καθώς αποκαλύφθηκε η μαρμάρινη κεφαλή του πρώτου Ρωμαίου Αυτοκράτορα ηλικίας 2.000 ετών.

Η δύο χιλιετιών μαρμάρινη κεφαλή του Αυγούστου, του πρώτου Ρωμαίου αυτοκράτορα, ανακαλύφθηκε στην Ισέρνια, μια ιταλική πόλη στην κεντρική Ιταλία. Η εκπληκτική ανακάλυψη έγινε κατά τις εργασίες αποκατάστασης ενός μεσαιωνικού τείχους που είχε καταρρεύσει το 2013 εξαιτίας καταρρακτωδών βροχοπτώσεων.

Την ανακάλυψη έκανε ο αρχαιολόγος Φραντσέσκο Τζιανκόλα, στον οποίο είχε ανατεθεί από τον Δήμο το έργο αποκατάστασης. «Ενώ κάναμε ανασκαφή πίσω από το τείχος, είδα το χώμα να αλλάζει χρώμα. Συνεχίσαμε την ανασκαφή με φτυαράκι ακριβείας και ξαφνικά αποκαλύφθηκε ένα κομμάτι μαρμάρου. Είδα κατευθείαν πως επρόκειτο για κεφαλή που αναγνώρισα πως ανήκε στο άγαλμα του Αυγούστου, λόγω των μαλλιών και το σχήμα των ματιών» εξομολογείται ο αρχαιολόγος. Ο Τζιανκόλα κάλεσε αμέσως τις αρμόδιες αρχές, τον δήμαρχο και το υπουργείο πολιτισμού.

Το μαρμάρινο αυτό τμήμα του αγάλματος έχει μήκος 35 εκατοστών και χρονολογείται μεταξύ 20 π.Χ – 10 π.Χ, σύμφωνα με τη Μαρία Ντιλέτα Κολόμπο, αρχαιολόγο της τοπικής εφορείας αρχαιοτήτων του υπουργείου. Η κεφαλή είναι πιθανό να αποκολλήθηκε από το άγαλμα των άνω των δύο μέτρων, διευκρινίζει η Κολόμπο.Το άγαλμα ήταν φτιαγμένο από το ίδιο μάρμαρο της Λουνιτζιάνα που χρησιμοποιούσε ο Μιχαήλ Άγγελος για τα δικά του αριστουργήματα και αναπαριστούσε τον τότε νεαρό Αύγουστο Οκταβιανό που έγινε ο πρώτος αυτοκράτορας της Ρώμης, το 27 π.Χ. Η ανασκαφή αποκάλυψε επίσης άδειους μεσαιωνικούς τάφους και πύλινα τεχνουργήματα, ανέφερε ο δήμαρχος, Τζάκομο Ν’Απολόνιο.

«Η Ισέρνια έχει αρχαία ιστορία. Υπάρχουν αρχαιολογικά ερείπια κάτω από ολόκληρη την πόλη» ανέφερε ο δήμαρχος.


Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button