Αυτές είναι οι 10 πιο «έξυπνες» πόλεις στον κόσμο – Οι 7 στην Ευρώπη

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Οι «έξυπνες» πόλεις στην Ευρώπη και την Ασία κερδίζουν έδαφος σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ οι πόλεις της Βόρειας Αμερικής έχουν υποχωρήσει στη σχετική κατάταξη, σύμφωνα με τον δείκτη 2024 Smart City Index που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο.

Ο φετινός δείκτης δημιουργήθηκε από το Παρατηρητήριο Έξυπνων Πόλεων του Παγκόσμιου Κέντρου Ανταγωνιστικότητας (IMD) σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Έξυπνων Βιώσιμων Πόλεων (WeGO) που εδρεύει στη Σεούλ της Νότιας Κορέας.

Η έκθεση κατατάσσει 142 έξυπνες πόλεις παγκοσμίως με βάση δεδομένα που αναλύθηκαν από τους ερευνητές, καθώς και απαντήσεις από έρευνα 120 κατοίκων σε κάθε πόλη. Η μελέτη αποτυπώνει μια επισκόπηση του τρόπου με τον οποίο οι υποδομές και η διαθέσιμη τεχνολογία σε μια πόλη επηρεάζουν τις επιδόσεις της και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

Πώς ορίζεται μια πόλη «έξυπνη»

Σύμφωνα με το IMD, μια έξυπνη πόλη ορίζεται ως «ένα αστικό περιβάλλον που εφαρμόζει την τεχνολογία για να ενισχύσει τα οφείλει και να μειώσει τις ελλείψεις της αστικοποίησης για τους πολίτες της».

Σε φετινή της έκθεση η IMD αναφέρει: «Με πολύ λίγες εξαιρέσεις, οι πόλεις που υπάρχουν στην πρώτή 20αδα βρίσκονται γεωγραφικά σε περιοχές όπου το κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον είναι σχετικά προβλέψιμο, ακόμα και ενάντια στο γενικότερο κλίμα παγκόσμιας αβεβαιότητας».

«Οι πόλεις που σημειώνουν καλές επιδόσεις έχουν επίσης αναπτύξει πρωτοβουλίες που συμβάλουν στην καλύτερη ποιότητα ζωής των πολιτών τους. Τέτοιες πρωτοβουλίες έχουν επικεντρωθεί στην ανάπτυξη χώρων πρασίνου και στη διερεύνηση των ευκαιριών για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στην πλειονότητα αυτών των κορυφαίων πόλεων, οι προσπάθειες έχουν συνδυαστεί με καινοτόμες στρατηγικές για την προσέλευση και διατήρηση ταλέντων, την προώθηση επενδύσεων και την αντιμετώπιση μακροχρόνιων ζητημάτων σχετικά με τις γεωγραφικές ανισότητες», αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση.

Αναλυτικά η πρώτη δεκάδα

  1. Ζυρίχη (Ελβετία)
  2. Όσλο (Νορβηγία)
  3. Καμπέρα (Αυστραλία)
  4. Γενεύη (Ελβετία)
  5. Σιγκαπούρη
  6. Κοπεγχάγη (Δανία)
  7. Λωζάνη (Ελβετία)
  8. Λονδίνο (Αγγλία)
  9. Ελσίνκι (Φινλανδία)
  10. Άμπου Ντάμπι ( Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα)

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -