Χελώνα καρέτα-καρέτα άφησε τα αβγά της σε παραλία της Αρτέμιδας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Μια χελώνα καρέτα-καρέτα βγήκε σε παραλία της Αρτέμιδας, έσκαψε την άμμο και άφησε μέσα εκεί τα αβγά της.

Το ευτύχημα για την ίδια, είναι πως την είδαν οι κάτοικοι που μένουν ακριβώς σ’ εκείνο το σημείο. Έτσι, την άφησαν με την ησυχία της να γεννήσει και όταν η χελώνα έφυγε, φρόντισαν αμέσως να περιφράξουν τον χώρο, για να προστατευτούν τα θαμμένα αβγά.

Στη συνέχεια επικοινώνησαν με τον Σύλλογο Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχελών», που ανέλαβε τα υπόλοιπα. Ήδη, υπάρχει συνεργασία του Συλλόγου με τον Δήμο Αρτέμιδας-Σπάτων και με το λιμεναρχείο, ώστε να προστατευτεί εκείνο το σημείο.

καρέτα-καρέτα

Σίγουρα πρόκειται για μια σπάνια περίπτωση, αλλά όχι για απίθανη. Φέτος δεν έχει αναφερθεί κανένα άλλο ανάλογο περιστατικό σε παραλία της Αττικής, ενώ πέρυσι το καλοκαίρι αναφέρθηκε μόνο ένα στην παραλία των Λεγρενών, δηλαδή από τη μεριά του Σαρωνικού.

Ωστόσο, οι παλαιότεροι κάτοικοι της Αρτέμιδας θυμούνται πως τα πολύ παλαιά τα χρόνια έβγαιναν χελώνες σε δύο ακριανές περιοχές της Λούτσας και άφηναν αβγά, ωστόσο με την αύξηση του πληθυσμού σταδιακά απομακρύνθηκαν και δεν ξαναφάνηκαν.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι θαλάσσιες χελώνες επιλέγουν πολλές φορές να πάνε και να αφήσουν τα αβγά τους ακριβώς στο μέρος που οι ίδιες γεννήθηκαν.

Οι άνθρωποι του συλλόγου «Αρχελών» εκτιμούν πως η χελώνα είναι περίπου 30 ετών, οπότε διόλου απίθανο να μην έχασε τα νερά της, αλλά απλώς να επέστρεψε και να άφησε τα αβγά της στο σημείο που η ίδια είχε γεννηθεί.

«Πρόκειται για μια περίπτωση σποραδικής ωοτοκίας, που μπορεί να συμβεί και καταγράφονται πλέον τέτοια περιστατικά γενικότερα στη Μεσόγειο», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εθελοντής-μέλος του συλλόγου «Αρχελών» Νίκος Μανίας.

Εξηγεί δε πως «Δεν είναι συνηθισμένο, αφού οι θαλάσσιες χελώνες έχουν σταθερά σημεία που πάνε και αφήνουν τα αβγά τους, ωστόσο μπορεί σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις να συμβεί κι αυτό, είτε γιατί έχασε τα νερά της, είτε γιατί επέλεξε τελικά το σημείο από κάποιον άλλον τυχαίο παράγοντα. Μπορεί ακόμη να συμβεί λόγω της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, πολλές χελώνες επιστρέφουν και αφήνουν τα αβγά τους στο σημείο που γεννήθηκαν οι ίδιες».

Για τους πιθανούς κινδύνους προσθέτει ωστόσο ότι «Ο πιο σοβαρός κίνδυνος είναι πάντα ο ανθρώπινος παράγων. Όπου άνθρωπος και κίνδυνος, λογικό είναι αυτό. Έχουμε δώσει τις σχετικές οδηγίες, ακόμη και για την περίφραξη, καθώς δεν πρέπει να είναι ολική, γιατί όταν βγουν οι νεοσσοί, θα πρέπει να είναι ανοιχτό το πεδίο μπροστά τους, ώστε να κατευθυνθούν αμέσως προς τη θάλασσα και να μην αποκλειστούν. Πρέπει τώρα να βρίσκονται εκεί μέσα από 80 έως 120 αβγά και οι νεοσσοί θα βγουν νύχτα σε περίπου δύο μήνες».

Η φύση λοιπόν κάνει τα δικά της θαύματα και ο κ. Μανίας αναφέρει άλλο ένα: «Τα αβγά δεν βρίσκονται μέσα στη γούβα που εμφανίστηκε εκεί, αλλά ακριβώς δίπλα. Η θαλάσσια χελώνα μόλις βγει από το νερό, δημιουργεί έναν θάλαμο στην άμμο για να αφήσει μέσα τα αβγά της. Στη συνέχεια τα σκεπάζει με την άμμο και αμέσως μετά πάει και με τα πτερύγια της δημιουργεί δίπλα μια γούβα, για να υπάρχει σαν καμουφλάζ προστασίας».

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -