ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙΣΤΟΡΙΕΣ

Χερσόνησος Yamal: Ταξίδι στο τέλος του κόσμου! Ο πρώτος Έλληνας που ταξίδεψε εκεί…

Ο Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος ταξιδεύει στα πιο απίθανα μέρη του κόσμου!!!

Ο πρώτος Έλληνας που επισκέφθηκε τη χερσόνησο Γιαμάλ!!! Yamal στη γλώσσα των Nenets, των αυτόχθονων φύλων της Βόρειας Σιβηρίας, σημαίνει: Το τέλος του κόσμου! Σε αυτό το μέρος ταξίδεψε ένας Έλληνας ταξιδευτής ο Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος και αποφάσισε να μοιραστεί τη μοναδική του εμπειρία μαζί μας…

στη χερσόνησο Γιαμάλ! Yamal σημαίνει Το τέλος του κόσμου στη γλώσσα των Nenets Εσκιμώων Β Σιβηρίας

Γράφει ο Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος

Παρόλο που ταξιδεύω αρκετά και γνωρίζω τα περισσότερα μέρη της γης λόγω της τρέλας μου για τα ταξίδια… το συγκεκριμένο μέρος δεν ήξερα καν που βρίσκεται στο χάρτη!

Μετά από μια φωτογραφία που έπεσε τυχαία στα χέρια μου από τον διασημότερο φωτογράφο φυλών στο κόσμο… αντίκρυσα μια από τις πιο εντυπωσιακές και όμορφες φυλές που είχα δει στη ζωή μου! Κατευθείαν ανέτρεξα στο διαδίκτυο να δω που ζουν και πως θα μπορούσα να τους επισκεφτώ. Οι πληροφορίες για το μέρος που ζούσαν και πως μπορεί κανείς να πάει ως εκεί…ελάχιστες!

στη χερσόνησο Γιαμάλ! Yamal σημαίνει Το τέλος του κόσμου στη γλώσσα των Nenets Εσκιμώων Β Σιβηρίας
Yamal

Το μέρος δεν είναι καθόλου ταξιδεμένο και δεν υπάρχει καθόλου τουριστική υποδομή. Αυτό μου έδωσε ένα παραπάνω κίνητρο και εξιτάρε ακόμα περισσότερο τον ενθουσιασμό μου! Θα είμαι από τους πρώτους Έλληνες που θα επισκεφτούν αυτά τα εδάφη και αυτές τις φυλές σκέφτηκα και έτσι δεν άργησα πολύ να πάρω την απόφαση μου…

Επόμενος προορισμός λοιπόν: Yamal peninsula – north Siberia

Το συνδύασα με τις διακοπές του Πάσχα που συνέπιπτε με ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ των αυτόχθονων Nenets, το reindeer festival !!! Αεροπορικά λοιπόν Αθήνα – Μόσχα από εκεί τραίνο…

Η διαδρομή

Το μυθικό polar express ή αλλιώς βόρειος υπερσιβηρικός και φύγαμε…για μια μαγευτική διαδρομή 46 ωρών μέσα σε τουνδρες, ταιγκες, ξεχασμένες πόλεις και χωριά, ολόλευκα τοπία! Και από τη μέση της διαδρομής και μετά όλα αυτά υπό τη σκιά των μυθικών polar Ural (Ουράλια Όρη). Τη μεγαλύτερη οροσειράς της Ρωσίας που ξεκινάει από το βόρειο παγωμένο ωκεανό και φθάνει μέχρι την Κάσπια θάλασσα καλύπτοντας μια έκταση 2.000 χιλιομέτρων σχεδόν! Τερματικός σταθμός το Labytnagii μια επαρχιακή πόλη της βόρειας Σιβηρίας από την οποία πήρα αυτοκίνητο για να κατευθυνθώ στη μεγαλύτερη πόλη της αυτόνομης περιφέρειας των Γιαμαλων Νένετς, το Σαλεκχαρντ.

Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος

Ουσιαστικά από εκεί ξεκίνησε και το ταξίδι μου. Με τη βοήθεια του γραφείου ταξιδιωτικών πληροφοριών που διέθετε η πόλη ναύλωσα ένα ειδικά κατασκευασμένο όχημα (TREKOL) διαμορφωμένο για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις ακραίες συνθήκες οδήγησης που δημιουργούν οι τούνδρες της περιοχής.

Οι νομάδες Νένετς – Εσκιμώοι της Βόρειας Σιβηρίας

Με προορισμό μια οικογένεια Αυτόχθονων φυλων Νένετς, λοιπόν, που ζουν στη μέση του πουθενά, σε ένα κομμάτι τουνδρας στο Τσουμ τους (ονομασία της αυτοσχέδιας σκηνής φτιαγμένη από δέρμα τάρανδου στην οποία κατοικεί όλη η οικογένεια).

Τσουμ

Εκεί έμεινα 3 μέρες μαζί τους βιώνοντας την καθημερινότητα τους, ασπαζόμενος τις συνήθειες αλλά και τα ήθη και έθιμα τους.  Μετά από 100 χιλιόμετρα off road φανταστικής διαδρομής σε κατάλευκο φόντο με χιονοπερδικες, αρκτικούς λαγούς και αρκτικές αλεπούδες, φτάσαμε στο τσουμ… που περίμενα με τόση αγωνία να αντικρίσω…

Η πρώτη εικόνα απλά μαγική και συνάμα εξωπραγματική για τον μέσο οφθαλμό ενός μεσογειακού ανθρώπου σαν εμένα…ζούσα απλά το όνειρο μου εκείνη τη στιγμή!

Βγήκαν να με υποδεχτούν μια γυναίκα με το παιδί της και ένας μικρός τάρανδος που είχαν για κατοικίδιο, καθώς ο άντρας ήταν έξω στη τούνδρα, στο κοπάδι με τους ταράνδους του. Χαμογελαστοί και καλοσυνάτοι με υποδέχτηκαν στη σκηνή τους!

Το φαγητό

Με κέρασαν ώμο τάρανδο και ώμο ψάρι με καυτό τσάι! Αυτό είναι και το παραδοσιακό τους τραπέζι αλλά και το φαγητό που τρώνε σχεδόν κάθε μέρα σε διάφορες εναλλαγές!

Τα snowmobiles

Μετά το μεσημεριανό βγήκα μια βόλτα στη τούνδρα να απολαύσω το τοπίο και αφότου γύρισα, είχε επιστρέψει ο άντρας της οικογένειας ο οποίος με πήρε με το snowmobile του.

(Πλέον οι περισσότεροι Nenets έχουν snowmobiles που τους διευκολύνει πολύ στη μετανάστευση των ταράνδων τους αν και τα πάντα γίνονται ακόμα και σήμερα με τον παραδοσιακό τρόπο. Αναλογιστείτε ότι μέχρι πριν λίγα χρόνια, όλες οι νομαδικές μετακινήσεις τους γινόντουσαν μόνο με έλκηθρα, τα οποία έσερναν τάρανδοι! Κάτι το όποιο γίνεται και σήμερα όταν μαζεύουν όλα τους τα πράγματα για να μεταναστεύσουν οικογενειακά, ανάλογα την εποχή στο μέρος που έχει περισσότερη τροφή για τα ζώα τους). Δυο φορές τον χρόνο μεταναστεύουν, για να μπορέσουν να επιβιώσουν αυτοί και τα κοπάδια τους…

Τα κοπάδια ταράνδων

Μετά το κλείσιμο της μεγάλης αυτής παρένθεσης, συνεχίζω από τη στιγμή που μπήκα στο snowmobile για να πάω να μου δείξει το κοπάδι με τους ταράνδους του, το οποίο απαρτίζονταν από 1000 και πλέον ζώα!

στη χερσόνησο Γιαμάλ! Yamal σημαίνει Το τέλος του κόσμου στη γλώσσα των Nenets Εσκιμώων Β Σιβηρίας

Διασχίζοντας μια αρκτική πορεία για πάνω από 40 λεπτά φτάσαμε στο σημείο που κατευθυνόμασταν και τότε ο άνδρας της φυλής, μου είπε στη τοπική τους διάλεκτο, ότι αύριο θα έρθουμε από τα ξημερώματα, να δεις τη πραγματική ζωή των NENETS… (Μην με ρωτήσετε πως μου το είπε όλο αυτό, αλλά εγώ αυτό κατάλαβα!).

Γυρίζοντας στο τσουμ φάγαμε μια από τα ίδια.. πήγαμε τουαλέτα πρώτο δέντρο δεξιά και γυρίσαμε για ύπνο.. ξετυλίγοντας κουρτίνες από δέρματα ταράνδων, κάτι σαν διαχωριστικό δημιουργήσανε το δωμάτιο μου… Μου έστρωσαν για κρεββάτι δέρματα ταράνδων στο πάτωμα, τα οποία ήταν πολύ ζεστά (μέχρι σήμερα βγάζω τρίχες από ρούχα μου οι οποίες είναι πολύ σκληρές και τσιμπάνε).

Τα σπίτια τους… τσουμ

Ξέχασα να αναφέρω ότι παρόλο που είχε πολύ κρύο έξω  -27, μέσα στο τσουμ έχουν μαγκάλι στο οποίο καίνε ξύλα και δημιουργείτε τριμερή θερμότητα στο εσωτερικό του! Έτσι λοιπόν κοιμήθηκα σαν πουλάκι και την επόμενη μέρα σηκώθηκα πρωί για να πάω στα ζωντανά!

Ακολουθώντας λοιπόν τον φίλο μου τον Νενετ και μετά από μια ώρα δρόμο στη τούνδρα, συναντήσαμε έναν ακόμα άνθρωπο της φυλής που είχε επίσης δικό του κοπάδι με άλλους 1000 και βάλε ταράνδους και έτσι ενώθηκαν οι δυο τους και κατευθύναμε τα κοπάδια τους σε μέρη με τροφή για να βοσκήσουν (όλο αυτό πήρε 8 μισή ώρες περίπου στους – 20 βαθμούς!

Κάτω από αυτά τα βοσκοτόπια υπάρχουν τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου, το ένα τέταρτο των γνωστών αποθεμάτων παγκοσμίως, που απειλεί τον τρόπο ζωής των Νενέτ…

Ένα από τα πράγματα που μου έμεινε αξέχαστο εκείνη την ημέρα ήταν η στιγμή που έπιαναν με πέταγμα λάσου τους ταράνδους που ήθελαν εκτός Κοπαδιού, τους οποίους ή θα τους έσφαζαν για το φαγητό της ημέρας ή ήταν έγκυοι και τους πήγαιναν να τους ξεγεννήσουν!

στη χερσόνησο Γιαμάλ! Yamal σημαίνει Το τέλος του κόσμου στη γλώσσα των Nenets Εσκιμώων Β Σιβηρίας

Έτσι λοιπόν, γυρίζοντας στο τέλος της ημέρας εξαντλημένος από το κρύο στο ξύλινο έλκηθρο που με μετέφεραν, με περίμεναν 2 τάρανδοι για συντροφιά… Ο ένας ήταν έγκυος και ο άλλος ήταν για σφάξιμο! Αφότου φτάσαμε μετά από αρκετή ταλαιπωρία και χιόνι … Μας περίμενε έτοιμο φαγητό (μαντέψτε τι) και μετά από ένα ωραίο δείπνο πήγαμε για ύπνο στο μαλακό κρεβατάκι μας!

Η επιβίωση – παραδόσεις

Η επόμενη μέρα περιλάμβανε σφάξιμο του ταράνδου, μια όχι και τόσο ευχάριστη εμπειρία, αλλά μέρος της ζωής και των εθίμων των Νενετς. Βγαίνει λοιπόν έξω από το τσουμ όλη η οικογένεια – λέει ο πατέρας του μικρού ο οποίος ήταν 5 χρόνων – κρατά τα πόδια του ζώου… και η συνέχεια λίγο σκληρή..

Το αίμα το κρατάνε για να το πιουν. Το δέρμα του το κρεμάνε για να ξεραθεί και να φτιάξουν μπότες και ρούχα, τα οποία αντέχουν σε θερμοκρασίες -70 βαθμούς (ξέρω απίστευτο)! Αφού τελείωσε όλο αυτό… μαντέψτε… έχουμε πάλι φρέσκο φαγητό! Και κάπως έτσι κυλάει η καθημερινότητα σε μια φυσιολογική οικογένεια των αυτόχθονων φυλών Νένετς!

στη χερσόνησο Γιαμάλ! Yamal σημαίνει Το τέλος του κόσμου στη γλώσσα των Nenets Εσκιμώων Β Σιβηρίας

Παρόλο που όλα αυτά ακούγονται λίγο σκληρά και hard core, θεωρώ ότι όταν ζεις τέτοια πράγματα και καταστάσεις αντιλαμβάνεσαι και εκτιμάς κάποια άλλα που μέχρι πριν θεωρούσες δεδομένα. Αλλάζει η οπτική για τη ζωή και η κοσμοθεωρία σου! Σίγουρα όμως για να γίνει αυτό, παίζει ρόλο και ο τρόπος αντιμετώπισης αλλά και αντίληψης του καθενός από εμάς.

Εδώ λοιπόν θα βάλω μια άνω τέλεια στην εμπειρία μου και τη φιλοξενία που είχα από αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους, όμως το ταξίδι μου δεν τελειώνει εδώ…

Συνέχισα ακόμα πιο βόρεια που για να πάω χρειάστηκα πτήση με ελικόπτερο και ειδική άδεια ώστε να παρευρεθώ σε ένα από τα πιο όμορφα και πολύχρωμα φεστιβάλ του κόσμου!! Στο μεγαλύτερο γεγονός της χρονιάς σε Όλη τη Γιαμαλια… Στο επικό Φεστιβάλ ταράνδου!!!!

Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία που θα σας διηγηθώ μια άλλη φορά….

στη χερσόνησο Γιαμάλ! Yamal σημαίνει Το τέλος του κόσμου στη γλώσσα των Nenets Εσκιμώων Β Σιβηρίας

στη χερσόνησο Γιαμάλ! Yamal σημαίνει Το τέλος του κόσμου στη γλώσσα των Nenets Εσκιμώων Β Σιβηρίας

**Την επόμενη χρόνια ο Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος διοργάνωσε την πρώτη ελληνική αποστολή στη Βόρεια Σιβηρία και τις φυλές των Νενετς, μέσω της ταξιδιωτικής ομάδας Atlas Explorer στην οποία συμμετείχαν 12 άτομα!

*Φώτο: Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος – Atlas Explorer


 Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook και μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα καλά νέα των ημερών από το πρώτο site στην Ελλάδα με μόνο θετικές ειδήσεις και πολλούς Διαγωνισμούς!!!


Ομάδα Best News

Η ομάδα μας αποτελείται από έμπειρους δημοσιογράφους με θετικό πνεύμα.

Σχετικά άρθρα

Back to top button