«COVID-AKI»: Ένα επιτραπέζιο παιχνίδι εξοικειώνει τα παιδιά με τον κορωνοϊό

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Ήταν οι πρώτες μέρες της καραντίνας του 2020, όταν ο κορωνοϊός ήταν ακόμη ο άγνωστος εχθρός και η φιλόλογος Γεωργία Καλπαζίδου αναζητούσε τρόπους να απασχολήσει δημιουργικά τον μικρό της γιο.

Παράλληλα ήθελε να τού εξηγήσει με τρόπο εύληπτο τους νέους κανόνες που έθετε στην καθημερινότητα των ανθρώπων σε όλον τον κόσμο η πανδημία.

Μητέρα και γιος ξεκίνησαν να ζωγραφίζουν σε μπλοκ ζωγραφικής ένα ταμπλό επιτραπέζιου παιχνιδιού, στη λογική του κλασικού παιχνιδιού «φιδάκι». Η ζωγραφιά απεικόνιζε μία διαδρομή, η οποία περιλάμβανε πολλές στάσεις, κάποιες από τις οποίες ανέγραφαν οδηγίες για το πλύσιμο χεριών, την απολύμανση και αερισμό του χώρου, καταλήγοντας στο τελευταίο κουτί του ταμπλό, με νικητή εκείνον που κατέκτησε πρώτος το «Μένουμε Ασφαλείς». Με τέσσερα πιόνια και ένα ζάρι το «COVID-AKI», όπως «βαφτίστηκε» το παιχνίδι, είχε ήδη ξεκινήσει το ταξίδι του.

Η κ. Καλπαζίδου μοιράστηκε τις επόμενες μέρες την εμπειρία της στην ομάδα νέων γυναικών Ρομά, την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «R.E.V.M.A.» (Roma Educational Vocational Maintainable Assistance) και η ομάδα αποφάσισε να απευθυνθεί στις αρμόδιες δομές του Δήμου για να προτείνει την υλοποίηση και διάδοση του επιτραπέζιου παιχνιδιού ως έναν ευχάριστο τρόπο εξοικείωσης της μαθητικής κοινότητας με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα αυτοπροστασίας από την έκθεση στον κορωνοϊό.

«Η ιδέα προέκυψε ένα απόγευμα παίζοντας με τον γιο μου εν μέσω καραντίνας. Στην πρωτόγνωρη τότε και δύσκολη κατάσταση που ζούσαμε θέλαμε και να περάσουμε στο σπίτι δημιουργικό χρόνο και να μάθω ταυτόχρονα στον γιο μου τους κανόνες υγιεινής. Σκεφτήκαμε μετά ως ομάδα αυτή την ιδέα και τη ζωγραφιά που κάναμε στο σπίτι να την προτείνουμε στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης- παράρτημα Ρομά, με το οποίο είχαμε ήδη μια επαφή και συνεργασία. Έτσι, και με τη δική τους στήριξη, έγινε η επαφή με τον δήμο και με το τμήμα Παιδείας και με τη στήριξη και χρηματοδότηση του Δήμου καταφέραμε από μία ιδέα να φτάσουμε εδώ». «Είναι ένα ευχάριστο παιχνίδι, διασκεδαστικό, τα παιδιά γελάνε, έχει και ένα μικρό επίπεδο δυσκολίας, ώστε να υπάρχει κίνητρο και να μη βαριούνται και είναι καλό γιατί τους μένουν κάποιες οδηγίες που όλοι εμπεδώσαμε καλύτερα αυτή την περίοδο», ανέφερε η κ. Καλπαζίδου μπροστά από ένα μεγάλο ταμπλό του παιχνιδιού που τοποθετήθηκε στην αυλή του 5ου Δημοτικού Σχολείου στον Δενδροπόταμο, όπου οι μικροί μαθητές του έπαιξαν όλοι μαζί το πρωτότυπο εκπαιδευτικό παιχνίδι «COVID-ΑΚΙ».

«Η ιδέα ήταν να βρούμε έναν τρόπο εύληπτο ώστε παίζοντας και διασκεδάζοντας, τα παιδιά να διδαχθούν τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται προς αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού. Με το επιτραπέζιο αυτό, τα παιδιά παίζουν και λαμβάνουν ως καλή αγωγή ωφέλιμα μηνύματα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος παρέστη στην εκδήλωση παρουσίασης του παιχνιδιού στο σχολείο.

 

 

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -