Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης: Απολογισμός της πρώτης χρονιάς του δήμου

Δείτε επίσης

Ομάδα Best News
Η ομάδα μας αποτελείται από έμπειρους δημοσιογράφους με θετικό πνεύμα.

Πρωτόγνωρη, δύσκολη και απαιτητική χρονιά, χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης την πρώτη χρονιά της θητείας του στον Απολογισμός Πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής.

Ακολουθεί η Ομιλία του Δημάρχου Χίου – Απολογισμός

Αγαπητοί μας συμπολίτες, σήμερα σας παρουσιάζουμε τον απολογισμό του πρώτου έτους της Δημοτικής μας Αρχής, με ιδιαίτερη τιμή.

Καταρχάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου που αγωνιζόμαστε από κοινού καθημερινά, τους υπηρεσιακούς παράγοντες και το έμψυχο δυναμικό του Δήμου μας και φυσικά εσάς τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ για το δικό σας έργο που αφορά στην ενημέρωση των συμπολιτών μας.

Η χρονιά που πέρασε ήταν ομολογουμένως πρωτόγνωρη, δύσκολη και απαιτητική όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά και σε παγκόσμιο με την πανδημία του κορωνοιού να δοκιμάζει τα όρια και τις αντοχές μας.

Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες, υλοποιούμε απρόσκοπτα το πρόγραμμα μας για τη Χίο και τους ανθρώπους μας.

Έτσι, λοιπόν σας παρουσιάζουμε σήμερα με όλη την ομάδα της Δημοτικής Αρχής τον απολογισμό μας πλούσιο σε έργα και δράσεις για τον πρώτο πολύ δύσκολο χρόνο διοίκησής μας.

Αρχικά δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στο μεγάλο πρόβλημα του μεταναστευτικού-προσφυγικού.

Παραμένουμε πιστοί στις προεκλογικές μας εξαγγελίες και εργαζόμαστε αδιάλειπτα για την υλοποίηση τους ούτως ώστε το συντομότερο δυνατόν το νησί μας  να αποκτήσει την κανονικότητα του.

Ως προς τα μεγάλα έργα επισημαίνουμε ότι προχωρούν με αμείωτο ρυθμό που μας καθιστά αισιόδοξους ότι  βασικές υποδομές που αφορούν το λιμάνι και το αεροδρόμιο και το Φράγμα οδεύουν προς την οριστική τους λύση.

Επίσης, δώσαμε έμφαση στην αποπεράτωση διάφορων έργων που θα διευκόλυναν τις συνθήκες διαβίωσης των συμπολιτών μας. Όσα έργα ήταν σε εξέλιξη έχουν ολοκληρωθεί και ήδη έχουν ξεκινήσει καινούργια. Δρόμοι, πεζοδρομήσεις, μελέτες, συμβάσεις, βιώσιμη αστική κινητικότητα, ανάπλαση της πόλης, παραλιακό μέτωπο από Βροντάδο προς Κοντάρι είναι σε πυρετώδεις ρυθμούς.

Αδιάλειπτη ωστόσο προτεραιότητα αποτελεί και η διαχείριση της καθημερινότητας, ένας τομέας, που αν και συχνά χαρακτηρίζεται ως αυτονόητος, εν τούτοις είναι ιδιαίτερα απαιτητικός, απαραίτητος, νευραλγικός, κομβικός και στον οποίο έχουμε καταφέρει να κερδίζουμε  το στοίχημα αντιμετώπισης των αναγκών του δήμου και των δημοτών μας κάθε μέρα, πάντα με ανοιχτές πόρτες για τους πολίτες μας με έγνοια για την καθαριότητα, τις υποδομές, τα μικρά και μεγάλα έργα αναβάθμισης και εξωραισμού του τόπου μας.

Με συνέπεια και υπευθυνότητα για τα οικονομικά καταφέραμε την εισροή σημαντικών οικονομικών πόρων. Τρανό παράδειγμα αποτελεί η απόσβεση του χρέους προς τη ΔΕΥΑΧ αλλά και το μεγάλο χρέος που εκκρεμούσε προς ιδιώτη. Έτσι, νοικοκυρεύουμε τα οικονομικά του Δήμου μας, μεριμνώντας για το νησί απ’άκρη σε άκρη.

Τα χωριά μας αναβαθμίζονται, ενισχύονται και ανασαίνουν γιατί σκοπός μας είναι η ολόπλευρη ανάπτυξη του νησιού μας με ισόρροπες ενέργειες για την πόλη και την περιφέρεια. Πάντα με σεβασμό προς το περιβάλλον έχουμε ήδη θέσει τα θεμέλια για να αλλάξει η Χίος, για να αποκτήσει την εικόνα μιας σύγχρονης και δυναμικής περιοχής.

Και όλα αυτά χωρίς να λησμονούμε στιγμή τις ανάγκες των πολιτών. Τα προβλήματα και τις αγωνίες τους. Πυρήνας όλων η πρόνοια και η κοινωνική πολιτική που ιδίως εν μέσω κορονοϊού αποτέλεσε μια ασπίδα έναντι σε ένα πλήθος αναγκών. Από μικρά και καθημερινά μέχρι σύνθετα και πρωτόγνωρα.

Επιπροσθέτως, δεν λησμονήσαμε τον πολιτισμό και ήδη νομίζω μία νέα πολιτιστική ατμόσφαιρα έχει γίνει αντιληπτή ακόμα και μέσα στην πανδημία.

Αλλά και ως προς την εκπαίδευση και την παιδεία φαίνεται το έργο που έχει γίνει. Οι σχολικές υποδομές βελτιώνονται, τα σχολεία αναβαθμίζονται. Με σεβασμό στην ασφάλεια των μαθητών φροντίζουμε ώστε τα παιδιά μας να απολαμβάνουν το αγαθό της εκπαίδευσης και να έχουν όσο περισσότερα εφόδια γίνεται.

Συγχρόνως, ενισχύουμε τον αθλητισμό στο νησί και συνδράμουμε αποφασιστικά στη στήριξη των σωματείων του. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η ενίσχυση του ΝΟΧ.

Δε χρειάζεται να μακρηγορήσω,  γιατί θέλουμε αυτό που θέλετε! Τον τόπο μας στην καλύτερη δυνατή εκδοχή του, με συνοδοιπόρους εσάς, τους συμπολίτες μας.

Βήμα βήμα, μέρα με τη μέρα αλλάζουμε τη Χίο μας!

Για τη Χίο μας, για τον τόπο μας, για τους ανθρώπους μας!

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΚΕΧ

Η ΔΗΚΕΧ είναι ένα νομικό πρόσωπο το οποίο υπηρετεί μικρά παιδιά και ηλικιωμένους. Όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό η έλευση της πανδημίας δημιούργησε  σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία όλων των δομών, τη χρηματοδότηση από το δημόσιο κλπ. Κληθήκαμε να πάρουμε αποφάσεις για τις οποίες δεν υπάρχει προηγούμενο, δεν υπάρχουν οδηγίες σε βιβλία, και ευτυχώς με την πολύ σημαντική υποστήριξη του Δήμου Χίου αλλά και με το έμπειρο προσωπικό που διαθέτει η εταιρία όλα έχουν πάει κατ’ ευχήν μέχρι σήμερα.

Σίγουρα πρέπει να αναφερθούμε στην έκδοση του ειδικού σήματος λειτουργίας του ΕΟΤ των Ιαματικών Λουτρών Αγιασμάτων. Δώσαμε λύση σε ένα πολύ σημαντικό θέμα και τοποθετήσαμε πανελλαδικά στον τουριστικό χάρτη τα Αγιάσματα. Πραγματοποιήσαμε μελέτες, κτιριακές παρεμβάσεις και αλλάξαμε τελείως την εικόνα και τον τρόπο λειτουργίας του Υδροθεραπευτηρίου και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα πολύ θετικά σχόλια που λαμβάνουμε καθημερινά από τους επισκέπτες των Ιαματικών Λουτρών.

Ιδία προβλήματα αδειοδότησης αντιμετωπίζουμε στον έναν βρεφονηπιακό σταθμό της ΔΗΚΕΧ. Μετά από τρία χρόνια υπάρχουν πλέον καταλυτικές ημερομηνίες εναρμόνισης της άδειας λειτουργίας του σταθμού με το Προεδρικό Διάταγμα του 2017. Έχουν γίνει οι απαιτούμενες μελέτες και κτιριακές επεμβάσεις, δώσαμε λύση σε πρόβλημα πρόσβασης στο σταθμό παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών και είμαστε σίγουροι ότι θα διευθετηθεί το θέμα ανανέωσης της αδειοδότησης στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Αλλάξαμε τελείως τον τρόπο λειτουργίας των σταθμών, στελεχώσαμε πλήρως με το απαιτούμενο προσωπικό αυτούς και είναι χαρακτηριστικά τα πολύ όμορφα σχόλια που αποκομίσαμε από την προ ημερών επίσκεψη από την Αθήνα της Δρ. Ασημίνα Κούρου, Γεωλόγος, Προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαίδευσης – Ενημέρωσης του Ο.Α.Σ.Π. η οποία μας συνεχάρη όχι μόνο για τα λεπτομερή αντισεισμικά σχέδια που έχουμε συντάξει για πρώτη φορά στους σταθμούς αλλά και για τον ευρύτερο τρόπο λειτουργίας αυτών, την κατάρτιση του προσωπικού κλπ, σχόλια τα οποία μας δίνουν κίνητρο και ευχαρίστηση να συνεχίσουμε το έργο μας.

Στη συνέχεια προβήκαμε σε μία ολοκληρωτική επισκευή του θεάτρου Μίκης Θεοδωράκης στο Καστρομηνά. Μία επισκευή και διαμόρφωση η οποία φιλοξένησε τις 20 και πλέον εκδηλώσεις στο θέατρο παρέχοντας στους διοργανωτές υψηλού επιπέδου παροχές καθιστώντας αυτό αντάξιο του ονόματος που φέρει.

Πραγματοποιήσαμε το 1ο Παιδικό Φεστιβάλ χρωμάτων και φαντασίας στο θέατρο Καστρομηνά, μία εκδήλωση η οποία είχε σαν στόχο τα παιδιά να ξαναβρούν το χαμένο τους χαμόγελό. Με το σύνθημα αυτό διοργανώσαμε μία διήμερη εκδήλωση η οποία είχε πολύ μεγάλη προσέλευση και επιτυχία και αυτή καθιστά πλέον το Παιδικό Φεστιβάλ θεσμό της ΔΗΚΕΧ για το μέλλον.

Όσον αφορά το μελλοντικό μας σχεδιασμό, κατασκευάζουμε αυτή τη στιγμή νέα δομή για παιδιά στην περιοχή των Καμποχώρων. Μία πολύ όμορφη δομή η οποία ξεφεύγει από τα τοπικά δρώμενα και τα χιωτάκια της περιοχής θα έχουν την ευκαιρία να μορφωθούν, να παίξουν και να διασκεδάσουν σε καθημερινή βάση σε ένα μαγευτικό χώρο. Σχεδιάζουμε επίσης δύο νέες δομές για το νέο έτος όλες εκτός πόλεως Χίου.

Ευχαριστούμε πολύ τον Δήμο Χίου, τους υπαλλήλους αυτού, τους Αντιδημάρχους και τον Δήμαρχο Χίου για την καθημερινή στήριξή τους.

Μετά τιμής

Ο Πρόεδρος της ΔΗΚΕΧ

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -