Δήμος Κοζάνης: Σε μουσείο θα μετατραπεί το Γκέρτσειο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.
Σε Μουσείο Μακεδονικής Αρχιτεκτονικής και Ιστορίας «Νικόλαος Μουτσόπουλος» θα μετατραπεί το Γκέρτσειο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα, έπειτα από την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ.Παύλο, το δήμαρχο Κοζάνης Λάζαρο Μαλούτα,  και τον πρόεδρο του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Πολυνείκη Αγγέλη, την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023.

Στόχος η ανάδειξη του σημαντικού πλούτου της Μακεδονικής αρχιτεκτονικής σε συνδυασμό με την παράλληλη μελέτη και τεκμηρίωση της τοπικής ιστορίας,  ώστε να υπηρετείται ο ευρύτερος στόχος της πολιτιστικής ανάπτυξης που στηρίζεται στην τοπική παράδοση και τον πολιτισμό της Κοζάνης αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Όπως αναφέρει ο Δήμος Κοζάνης, «με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζεται η αξιοποίηση των κτηριακών υποδομών του «Γκέρτσειου Εκκλησιαστικού Ιδρύματος» μετά την με Α.Π. 77932 ΕΞ 18-05-2023 απόφαση παραχώρησης, ενώ δημιουργείται ένας εμβληματικός μουσειακός χώρος που θα φιλοξενεί σημαντικές συλλογές και τεκμήρια της ιστορικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, ενώ παράλληλα θα αναπτύσσει δράσεις υπερτοπικής σημασίας και ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος».
Οι συμβαλλόμενοι της προγραμματικής σύμβασης είναι:
• Ο Δήμος Κοζάνης
• το Γκέρτσειο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα
• η Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης
• o Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Ν. Κοζάνης
• η Αναπτυξιακή Δήμου Κοζάνης Α.Ε. – Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με διακριτικό τίτλο ΑΝΔΗΚΟ Α.Ε. – Α.Ο.Τ.Α.
Σημειώνεται, ότι η συνολική διάρκεια προγραμματικής σύμβασης ορίζεται σε επτά έτη.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -