ΣΩΜΑ

Έλληνες επιστήμονες στη Θεσσαλονίκη δημιούργησαν ανθρώπινο όργανο σε 3D εκτυπωτή!

Η νανοτεχνολογία στην υπηρεσία της ιατρικής

Τα βιοεκτυπωμένα ανθρώπινα όργανα αποτελούν το μέλλον των μεταμοσχεύσεων. Προς το παρόν, στη χώρα μας, Έλληνες επιστήμονες στη Θεσσαλονίκη δημιούργησαν ανθρώπινο όργανο σε 3D εκτυπωτή!

Η δημιουργία βιοεκτυπωμένων ανθρώπινων οργάνων και ιστών που θα μπορούν να μεταμοσχεύονται σε ασθενείς χωρίς να υπάρχει κίνδυνος απόρριψης του μοσχεύματος, αποτελεί πλέον μελλοντικό στόχο των επιστημόνων.

Στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, έχουν δημιουργηθεί σε ερευνητικό επίπεδο, ανάλογα του δέρματος ενώ γίνονται προσπάθειες για τη δημιουργία βιοεκτυπωμένου αρθρικού χόνδρου για την αντιμετώπισης της χονδροπάθειας του γόνατος.

Τα παραπάνω ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο του συνεδρίου Nanotexnology 2019, η υπεύθυνη της Ομάδας Νανοϊατρικής στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, καρδιολόγος, Βαρβάρα Καραγκιοζάκη. 

“Θεωρητικά θα μπορούσαν να εκτυπωθούν όλα τα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού.

Όμως, όσο πιο περίπλοκο είναι το όργανο στην ανατομία του και στη λειτουργία του, τόσο πιο δύσκολο είναι να το φτιάξουμε με τον βιοεκτυπωτή” επισημαίνει η κ. Καραγκιοζάκη.

Παράλληλα εξηγεί ότι με έναν τρισδιάστατο βιοεκτυπωτή μπορούν πλέον να εκτυπωθούν ανθρώπινα όργανα και ανθρώπινοι ιστοί. “Μιλάμε για τρισδιάστατη βιοεκτύπωση όπου πλέον μπορούμε να εκτυπώσουμε και κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού και πεπτίδια και βιολογικούς παράγοντες, με σκοπό να φτιάξουμε ένα ανθρώπινο όργανο ή ανθρώπινο ιστό” λέει η κ. Καραγκιοζάκη δείχνοντας το πρόπλασμα μια ανθρώπινης μύτης που μόλις έχει βγει από τον τρισδιάστατο βιοεκτυπωτή.

“Όταν για παράδειγμα θέλουμε να φτιάξουμε μία ανθρώπινη μύτη, δίνουμε στον εκτυπωτή το σχέδιο της μύτης που θέλουμε να φτιάξουμε. Στη συνέχεια παίρνουμε από τον ασθενή κύτταρα του ώστε να τα καλλιεργήσουμε και να τα εκτυπώσουμε στο πρόπλασμα που έχουμε φτιάξει.  Αντίστοιχα θα πάρουμε και τα αντίστοιχα πεπτίδια της πρωτεΐνης και τους βιολογικούς παράγοντες που χρειάζονται για να απαρτίσουν το συγκεκριμένο όργανο.  Οπότε ο εκτυπωτής, αφού εκτυπώσει σε διάφορα στάδια όλα αυτά που προανέφερα, δηλαδή κύτταρα και βιολογικούς παράγοντας, θα φτιάξει το τελικό όργανο. Άρα θα φτιάξουμε μία ανθρώπινη μύτη στο εργαστήριο την οποία στη συνέχεια θα μεταμοσχεύσουμε στον ασθενή.

Τα πλεονεκτήματα είναι:

ότι πρώτον δεν χρειαζόμαστε δότες. Και όλοι ξέρουμε ότι υπάρχει έλλειψη δοτών μοσχευμάτων.

το δεύτερο είναι ότι είναι εξατομικευμένη ιατρική, δηλαδή ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε το όργανο για τον συγκεκριμένο ασθενή.

το τρίτο είναι ότι χρησιμοποιούμε τα κύτταρα του ίδιου του ασθενούς, άρα δεν χρειαζόμαστε μεγάλες δόσεις φαρμάκων ώστε να αποφεύγεται η απόρριψη του μοσχεύματος.

Από την άποψη της εκτύπωσης αυτό είναι κάτι πολύ απλό. Βέβαια χρειάζεται η τεχνογνωσία και οι κατάλληλοι ειδικοί για να μπορούν να σχεδιάσουν το ανθρώπινο όργανο” εξηγεί η κ. Καραγκιοζάκη.

Η κ. Καραγκιοζάκη επισημαίνει ακόμη για τα Νανοσωματίδια ότι αυτά χρησιμοποιούνται για τη στοχευμένη μεταφορά φαρμάκων αλλά και στην υπηρεσία της ομορφιάς με νανοκρέμες και νανο-ορούς που πρόκειται να κυκλοφορήσουν σύντομα.

Έλληνες επιστήμονες στη Θεσσαλονίκη δημιούργησαν ανθρώπινο όργανο σε 3D εκτυπωτή!

Οι τεχνικές τρισδιάστατων εκτυπώσεων έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια. Δεν χρησιμοποιούνται μόνο από τις βιολογικές επιστήμες, αλλά και από μηχανικούς που εκτυπώνουν ολόκληρα αυτοκίνητα, διάφορα ανταλλακτικά, σπίτια, ακόμη και σύνθετες ηλεκτρονικές συσκευές.

Μπορεί η εκτύπωση 3D να μην έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη για τον μέσο καταναλωτή, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όμως σε σημαντικούς τομείς της ζωής μας.

Στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες βιώνουν την επανάσταση στη τρισδιάστατη εκτύπωση οργάνων, ιστών, οστών, αγγείων, εμφυτευμάτων, τεχνητών μελών! Παραδείγματα αποτελούν η κατασκευή με επιτυχία: λειτουργικό ανθρώπινο ήπαρ, καρδιά, ανθρώπινα αυτιά, γνάθοι, μύες κ.α. σε πειραματικό στάδιο.


Chrisa Sarantopoulou

Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω! Πατήστε να δείτε περισσότερα

Σχετικά άρθρα

Back to top button