Ελληνικό MeToo: Η νέα πλατφόρμα για καταγγελίες

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Το μεσημέρι της Πέμπτης 25 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε συζήτηση στην ελληνική Βουλή με θέμα το ελληνικό MeToo και τη σεξουαλική κακοποίηση.

Στη συζήτηση αυτή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε νέο ποινικό κώδικα για «πιο ισχυρές τιμωρίες για να προλάβουμε τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας στο μέλλον».

Υπό το βάρος των καταγγελιών στον χώρο του πολιτισμού και του αθλητισμού, επισπεύσθηκε η δημιουργία μιας νέας διαδικτυακής πλατφόρμας, όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες σχετικά με τις κακοποιήσεις. Πρόκειται για το metoogreece.gr, όπου οι καταγγελίες θα γίνονται μέσω chat.

«Το metoogreece.gr είναι ένα εργαλείο της Πολιτείας στη διάθεση όλων των πολιτών, ώστε να ενημερώνονται για τα θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης, κακοποίησης και εξουσιαστικής βίας και τις δράσεις καταπολέμησής τους. Σύντομα θα υπάρχουν ανακοινώσεις για πρωτοβουλίες που σκοπό έχουν να βοηθήσουν τον καθένα και την καθεμία να αντιδράσει σε κάθε μορφή παρενόχλησης και κακοποίησης. Από σήμερα, μπορεί να σε βοηθήσει να σπάσεις τη σιωπή! Εάν χρειάζεσαι βοήθεια υπάρχουν άνθρωποι εδώ για εσένα!», αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ελληνικού MeToo.

Παράλληλα, θεσπίζεται ένα νέο μητρώο για όσους εργάζονται με παιδιά και εφήβους (σε δομές, κατασκηνώσεις κτλ) σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ και το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Με αφορμή το ελληνικό MeToo θεσπίζουμε ειδικό μητρώο για όλους τους επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με παιδιά και εφήβους με αυστηρές προϋποθέσεις εγγραφής για παράδειγμα προπονητές, εργαζόμενοι σε κατασκηνώσεις, εργαζόμενοι σε προσφυγικές δομές. Το μητρώο αυτό το οποίο έχουν όλες οι σοβαρές χώρες, θα λειτουργεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, την Ελληνική Αστυνομία, τις αστυνομικές αρχές. Σύντομα θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή η σύμβαση 190 της διεθνούς οργάνωσης εργασίας για εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης. Θεσπίζονται υποχρεωτικοί κωδικοί δεοντολογίας σε κάθε επιχείρηση» ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης.

Σε ό,τι αφορά τους ανήλικους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι αλλάζει ο ποινικός κώδικας και οι ποινές για αδικήματα κατά γενετήσιας ελευθερίας γίνονται πιο αυστηρές. Συγκεκριμένα, η παραγραφή αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωσή του θύματος με νέα ηλικιακά όρια.

Τέλος, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα επεκταθεί σε όλα τα σχολεία το πρόγραμμα της σεξουαλικής αγωγής, το οποίο είχε εφαρμοστεί πιλοτικά φέτος, «γιατί ο σεβασμός όχι μόνο στο άλλο φύλο αλλά και στη διαφορετικότητα πρέπει να διδάσκεται από νωρίς», όπως τόνισε ο πρωθυπουργός.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -