Επαναπατρίστηκαν δύο αρχαιότητες από την Ελβετία

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.
Επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα στις 23 Ιανουαρίου δύο αρχαιότητες που βρίσκονταν στη Βέρνη της Ελβετίας. 

Τα δύο αρχαία αντικείμενα είχαν απομακρυνθεί παράνομα στην Ελβετία σε άγνωστο χρόνο.

Το πρώτο αρχαίο αντικείμενο που επαναπατρίστηκε είναι ένα θραύσμα λίθινης επιγραφής περίπου 20εκατοστών στο οποίο αναγράφονται πέντε στίχοι με ονόματα. Η επιγραφή που προέρχεται από την Κω, χρονολογείται από τα ελληνιστικά χρόνια ανάμεσα στον 3ο και τον 2ο αιώνα π.Χ. 

Το δεύτερο αρχαίο αντικείμενο αποτελεί ένα θραύσμα μαρμάρινου ιωνικού κιονοκράνου και το μέγεθος του είναι περίπου στα 22 εκατοστά. Το αρχαίο θραύσμα που είναι λίγο μεταγενέστερο, κατατάσσεται στους ρωμαϊκούς χρόνους (1ος- 2ος αιώνας μ.Χ) και προέρχεται από την Αρχαία Αγορά της Κορίνθου.

Τα πολύτιμα αντικείμενα ήρθαν στα χέρια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Canton des Grisons της Ελβετίας από πολίτες το φθινόπωρο του 2022 και την άνοιξη του 2023.

Αφού η αρχαιολογική υπηρεσία τεκμηρίωσε την ελληνική καταγωγή των αρχαιοτήτων, εφαρμόζοντας την διμερή συμφωνία των δύο χωρών προχώρησε στην ενημέρωση της ελληνική πρεσβεία της Βέρνης και την Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, ως αρμόδια Υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού. 

Ο επιτυχής επαναπατρισμός των αρχαιοτήτων επιβεβαιώνει τις διμερείς συμφωνίες για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης πολιτισμικών αγαθών. Τέτοιου είδους συμφωνίες έχει υπογράψει η Ελλάδα με πολλές χώρες σε εφαρμογή σχετικής προτροπής της Σύμβασης της Unesco του 1970 «Ληπτέα μέτρα δια την απαγόρευσιν και παρεμπόδισιν της παρανόμου εισαγωγής, εξαγωγής και μεταβιβάσεως της κυριότητος των πολιτιστικών αγαθών».

Ακόμα μέσα από την επιστροφή των αρχαιοτήτων στον τόπο τους φαίνεται η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα αρχαιοκαπηλίας και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -