Έρχεται το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακής Αφήγησης στη Ζάκυνθο

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Η ψηφιακή αφήγηση αποτελεί επέκταση της αρχαίας τέχνης της αφήγησης, η οποία σήμερα συνυφαίνεται με ψηφιακές εικόνες και βίντεο, καθώς και με ήχο-μουσική, εφέ και κείμενο-αφήγηση, δηλαδή μορφές πληροφορίας ιδιαίτερα προσιτές και σύγχρονες.

Η όλη διαδικασία της ψηφιακής αφήγησης που διαχειρίζεται κάθε σύγχρονος υπολογιστής, τάμπλετ και κινητό τηλέφωνο, υποστηρίζει τον άνθρωπο στο να εκφραστεί βιωματικά μέσα από το πολυτροπικό αυτό ψηφιακό υλικό που παρέχει μεγαλύτερο αριθμό βαθμών ελευθερίας και αφορά περισσότερους τύπους νοημοσύνης.

Η διαδικασία αυτή, που καταλήγει στη δημιουργία ενός βίντεο περιορισμένης διάρκειας, προσφέρει μία άλλου τύπου «φωνή» σε κάθε άνθρωπο με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας και του διαδικτύου και συγχρόνως καλλιεργεί τις δεξιότητες του σύγχρονου γραμματισμού, καθώς και τις καλλιτεχνικές και κριτικές δεξιότητες.

Στο Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και στα άλλα τρία συμμετέχοντα Εργαστήρια των Πανεπιστημίων (Αθηνών, Αιγαίου και Ιονίου) έχει δημιουργηθεί, εδώ και 13 χρόνια μία κρίσιμη μάζα επιστημόνων που προάγει το θέμα σε διεθνές επίπεδο, όπως φαίνεται τόσο από τους συμμετέχοντες φορείς του εξωτερικού, όσο και από τη δημιουργία σχετικής Βάσης Δεδομένων που περιλαμβάνει 1500 Ψηφιακές Αφηγήσεις σε θέματα υγείας, εκπαίδευσης, κοινωνικά θέματα, το μεταναστευτικό και πολλά άλλα. Τα προανεφερθέντα Πανεπιστημιακά Εργαστήρια από κοινού με τον Όμιλο UNESCO Νομού Ζακύνθου έχουν ήδη υλοποιήσει σχετικά σεμινάρια, καθώς και Εθνικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Αφήγησης στην Αθήνα και τη Ζάκυνθο (2018).

Με τη θεσμοθέτηση ανά διετία του Φεστιβάλ Ψηφιακής Αφήγησης επανατοποθετείται η Ζάκυνθος στο χάρτη των διεθνών Φεστιβάλ Πολιτισμού στην Ελλάδα, ιδιαίτερα δε σε ένα θέμα πρώτης γραμμής ενδιαφέροντος, μια και αναφέρεται στο πεδίο των Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών.

Πρόκειται για μια γιορτή αναμόχλευσης συναισθημάτων, όπως αυτά εκφράζονται και ψηφιακά, μέσα από τις προσωπικές αφηγήσεις 200 περίπου ανθρώπων από όλο τον κόσμο – και βέβαια και από τη Ζάκυνθο. Πρόκειται για αφηγήσεις σε ψηφιακή μορφή, με εικόνα, ήχο, υπότιτλους, εφέ -και με ότι μπορεί να προσφέρει ο σύγχρονος υπολογιστής- οι οποίες χωρίζονται σε έξι θεματικές ενότητες: Πολιτισμός, Κοινωνία, Υγεία, Εκπαίδευση, Περιβάλλον, Επιστήμη & Έρευνα.

Παράλληλα, θα διοργανωθούν Satellite Scientific Events για την διάχυση επιστημονικών ερευνητικών έργων (scientific research projects) και εργαστήρια (workshops) σχετικά με την Ψηφιακή Αφήγηση.

Κατά τη διάρκεια τριών ημερών, από τις  27 έως τις 29 Σεπτεμβρίου θα προβληθεί -στον κινηματογράφο «Φώσκολος», στο Δημοτικό Θέατρο και σε χώρους του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου- η σειρά ψηφιακών αφηγήσεων, που έχουν δημιουργηθεί από Έλληνες και ξένους δημιουργούς. Για τα ψηφιακά αυτά έργα, θα συζητήσουν σε στρογγυλές τράπεζες ενώπιον του κοινού καλλιτέχνες και επιστήμονες από τον διεθνή και ελληνικό χώρο. Ένας αριθμός από τα έργα αυτά θα βραβευθεί από επιτροπές ξένων και Ελλήνων ειδικών. Παράλληλα, θα διοργανωθούν Satellite Scientific Events για την διάχυση επιστημονικών ερευνητικών έργων και εργαστήρια σχετικά με την ψηφιακή αφήγηση.

Η μύηση του κοινού μέσω προβολών και παρακολούθησης συζητήσεων καλλιτεχνών και επιστημόνων σε θέματα με σύγχρονο, πρωτότυπο, αλλά και καθημερινό προβληματισμό, αποτελεί εγγύηση για τη προστιθέμενη αξία που προσφέρει ο θεσμός του συγκεκριμένου Φεστιβάλ στην κοινωνία. Επιπροσθέτως, τα βίντεο-Ψηφιακές Αφηγήσεις που θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα αποτελέσουν παιδαγωγικό υλικό για τη Β’ βάθμια εκπαίδευση τόσο της Ζακύνθου, όσο και ευρύτερα ενώ έχει προγραμματιστεί και η παρουσίαση επιλεγμένων ψηφιακών αφηγήσεων στη Ταινιοθήκη της Ελλάδος στην Αθήνα, όπως έχει πραγματοποιηθεί και στο παρελθόν.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακής Αφήγησης θα πραγματοποιηθεί στη Ζάκυνθο από τις  27 έως τις 29 Σεπτεμβρίου. Περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ θα βρείτε εδώ.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -