Οι 286 μέρες με έλλειψη βαρύτητας, για την οποία δεν είχαν προετοιμαστεί, επηρέασε σε σοκαριστικό βαθμό τους αστροναύτες Σάνι Γουίλιαμς και Μπατς Γουίλμορ.
Από την κάψουλα βγήκαν δύο άνθρωποι αδυνατισμένοι, με «ρουφηγμένο» και κουρασμένο πρόσωπο -τα μαλλιά της Γουίλιαμς είχαν γκριζάρει. Αυτό που δεν φαινόταν, κάτω από τη διαστημική στολή τους, ήταν οι επιπτώσεις στο σώμα τους, που ίσως τους συνοδεύουν για πάντα.

Η 59χρονη Γουίλιαμς και ο 62χρονος Γουίλμορ θα περνούσαν περίπου δέκα ημέρες στο Διάστημα με την αποστολή Blue Origin, που εκτοξεύτηκε τον περασμένο καλοκαίρι. Τεχνικά προβλήματα στο όχημα που καθιστούσαν επικίνδυνη την επάνοδό τους κράτησαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ως σήμερα, οπότε και επέστρεψαν με όχημα της SpaceX -το δικό τους επέστρεψε μη επανδρωμένο).
Το προσωπικό της NASA που τους περίμενε, τους έβαλε αμέσως σε φορεία, γιατί ήταν ακόμη αρκετά αδύναμοι για να περπατήσουν. Θα ακολουθήσουν πολλά τεστ στο κέντρο της NASA στο Χιούστον. Τι μπορεί όμως να δείξουν οι εξετάσεις, καταγράφει η Daily Mail.
Όραση και νοητική λειτουργία
Η έλλειψη βαρύτητας προκαλεί συγκέντρωση υγρών στο κεφάλι, η οποία αυξάνει την πίεση στα μάτια. Ένα πολύ πιθανό ενδεχόμενο, όσο παρατείνεται η παραμονή σε συνθήκες μικροβαρύτητας, είναι η αλλαγή στο σχήμα του ματιού με οίδημα στο οπτικό νεύρο, αλλά και πτυχώσεις στην κόρη του ματιού.
Το 70% των αστροναυτών έχουν αναφέρει θολή όραση, ένα πρόβλημα που μπορεί να γίνει μόνιμο. Φυσικά, όσο μεγαλύτερη είναι η παραμονή στο Διάστημα, τόσο πιο επικίνδυνες γίνονται οι αλλαγές για τους αστροναύτες.
Παράλληλα η πίεση από το υγρό μέσα στο κρανίο, το στρες και η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσουν κάμψη της νοητικής λειτουργίας. Οι αστροναύτες ανταποκρίνονται πιο αργά, έχουν κενά στη μνήμη και την προσοχή και στην ανάληψη ρίσκων.
Μυοσκελετικά προβλήματα και βάρος
Η μικροβαρύτητα χαλαρώνει υπερβολικά τους μύες και τον σκελετό του ανθρώπου. Ένας αστροναύτης 30 με 50 ετών μέσα σε ένα εξάμηνο σε μικροβαρύτητα θα χάσει τη μισή του δύναμη – θα την ξαναβρεί έπειτα από τουλάχιστον έξι εβδομάδες όταν επιστρέψει στη Γη.
Οι μύες κουράζονται λιγότερο γιατί δεν εργάζονται αρκετά και σταδιακά ατροφούν, ενώ μειώνεται και η πυκνότητα στα οστά. Για αυτόν τον λόγο η NASA συστήνει τουλάχιστον δύο ώρες γυμναστική την ημέρα για τους αστροναύτες στον ISS. Στη Γη δεν διορθώνεται τόσο εύκολα η απώλεια της οστικής πυκνότητας και αυτό, όπως παραδέχονται οι ειδικοί, μπορεί να είναι μόνιμο.