ΣΠΙΤΙ

Εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος: 10 Τρόποι για μειωμένη κατανάλωση στο σπίτι

Δέκα μικρές και ανέξοδες συμβουλές, που αν γίνουν καθημερινή συνήθεια, θα μας εξοικονομήσουν χρήματα κατά την κατανάλωση ρεύματος και βιωσιμότητα στην ηλεκτρική εγκατάσταση.

                               Εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος: Τρόποι για μειωμένη κατανάλωση στο σπίτι

 

Τοποθετούμε οικονομικές λάμπες

Μία μετατροπή που θα μειώσει δραστικά την κατανάλωση ρεύματος, είναι η αλλαγή των λαμπτήρων πυρακτώσεως ή φθορίου με οικονομικές λάμπες τύπου LED. Θα χρειαστεί να δώσουμε κάποια επιπλέον χρήματα για να αντικαταστήσουμε τις ήδη υπάρχουσες, καθώς οι λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης κοστίζουν περισσότερο , όμως θα εξοικονομήσουμε ένα πολύ μεγαλύτερο ποσό στον λογαριασμό του ρεύματος.

LED SPOT: Θα το βρείτε στο e-karonis.gr

Σημαντικό είναι, όταν δεν είμαστε σε έναν χώρο του σπιτιού μας, να σβήνουμε τα φώτα για να μην καίνε άσκοπα.

Βγάζουμε από την πρίζα τις συσκευές

Ένα από τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε και ενισχύουμε την κατανάλωση ενέργειας, είναι πως αφήνουμε πολλές από τις ηλεκτρικές μας συσκευές σε λειτουργία αναμονής ή αλλιώς σε «sleep mode». Στερεοφωνικά, τηλεοράσεις, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ακόμη και φορτιστές κινητών τηλεφώνων,  ευθύνονται για την υπερβολική και ουσιαστικά αχρείαστη κατανάλωση ενέργειας. Καλό θα ήταν λοιπόν τις ώρες που δεν  χρησιμοποιούμε τις συσκευές  να τις βγάζουμε από την πρίζα ή να τις κλείνουμε.Εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος: Τρόποι για μειωμένη κατανάλωση στο σπίτι

Ή να κλείνουμε το πολύπριζο που έχουμε συνδέσει πάνω του συσκευές που δεν χρειαζόμαστε να είναι συνεχώς σε λειτουργεία.

ΠΟΛΥΠΡΙΖΟ 3 ΘΕΣΕΩΝ: Θα το βρείτε στοe-karonis.gr

Καθαρίζουμε συχνά το ψυγείο

Το ψυγείο είναι η συσκευή που χρειάζεται συχνό  καθαρισμό  στο λαστιχάκι της πόρτας και απόψυξη για να λειτουργεί στο βέλτιστο βαθμό  και να μην καταναλώνει επιπλέον ρεύμα  από αυτή που χρειάζεται. Είναι σημαντικό λοιπόν  να εφαρμόζει απόλυτα και να ελέγχουμε πως η θερμοκρασία του ψυγείου και του καταψύκτη βρίσκεται στο επίπεδο που προτείνει ο κατασκευαστής. Δεν χρειάζεται να γεμίζουμε ασφυκτικά τα ράφια του. Όταν δεν υπάρχει αρκετός χώρος στο εσωτερικό του ψυγείου, ώστε να κυκλοφορεί άνετα ο αέρας, το ψυγείο χρειάζεται ακόμη περισσότερη ενέργεια για να αποδώσει και να κρατήσει φρέσκα τα τρόφιμά μας. Αντίθετα, τα ράφια της κατάψυξης είναι καλύτερο να είναι γεμάτα, έτσι ώστε το ένα κατεψυγμένο φαγητό να παρέχει ψύξη στο άλλο.

Προσφορά στους αναγνώστες μας!!! Έκπτωση στο Ψυγείο AEG από την Καρώνης Ηλεκτρικά

Ελέγχουμε τα φίλτρα των συσκευών

Όπως συμβαίνει με το ψυγείο, το ίδιο περίπου ισχύει για το κλιματιστικό και τον απορροφητήρα. Οι συγκεκριμένες συσκευές είναι πιθανό να καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα από το κανονικό, χωρίς όμως να έχουν απόδοση, επειδή τα φίλτρα τους χρειάζονται καθαρισμό ή αντικατάσταση. Ειδικά για τον απορροφητήρα, καλό θα ήταν να μην περάσουν δύο μήνες χωρίς να καθαρίσουμε τα φίλτρα του, καθώς είναι μία συσκευή που χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Απορροφητήρας Καμινάδα: στο karonis-stock.gr

Πλυντήριο – στεγνωτήριο

Το πλυντήριο είναι μία ακόμη συσκευή που ευθύνεται για την υπερβολική κατανάλωση ρεύματος. Φυσικά και υπάρχει τρόπος να εξοικονομήσουμε ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε, είναι να χαμηλώσουμε τη θερμοκρασία που πλένουμε τα ρούχα, αφού το 90% από την ενέργεια του πλυντηρίου χρησιμοποιείται για να ζεσταθεί το νερό που καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της πλύσης και επιπλέον, να το λειτουργούμε μόνο όταν ο κάδος του πλυντηρίου είναι γεμάτος.

ΠΛ.ΡΟΥΧΩΝ A+++ 7KG. karonis-stock.gr

Για το στεγνωτήριο όπως και για το πλυντήριο επιλέγουμε κατά την αγορά μας, να έχει υψηλή Ενεργειακή απόδοση A+++

κατανάλωση ρεύματος
Στεγνωτήριο Ρούχων A+++, 8KG karonis-stock.gr

Θέρμανση

Στο κομμάτι της θέρμανσης εννοείται πως ξεχνάμε σόμπες και ηλεκτρικά καλοριφέρ. Αν δεν υπάρχει καυστήρας πετρελαίου ή φυσικού αερίου για να ζεσταθεί ο χώρος , με ένα κλιματιστικό δεν έχει νόημα να βάζουμε τη θερμοκρασία σε ακραίες τιμές (29-30°C ), καθώς έτσι καταναλώνουμε άδικα περισσότερη ενέργεια. Αντίθετα, μπορούμε να επιλέξουμε μία μέτρια θερμοκρασία μεταξύ 22-25°C.

κατανάλωση ρεύματος
Κλιματιστικό INVERTER  https://karonis-stock.gr

Θερμοσίφωνας

Δεν χρειάζεται να ρυθμίζετε τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα  σε θερμοκρασία άνω των 60 °C καθώς και να τον ξεχνάτε με τις ώρες. Εννοείται πως ένας ηλιακός θα κάνει θαύματα στην μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας.

κατανάλωση ρεύματος

Ηλεκτρική κουζίνα

Στο κομμάτι της ηλεκτρικής κουζίνας τα πράγματα είναι πιο απλά. Αρχικά πρέπει τα σκεύη να εφαρμόζουν στις εστίες με το καπάκι κλειστό και δεν ανοίγουμε άσκοπα την πόρτα του φούρνου. Αν η βάση του σκεύους είναι 1-2 εκατοστά μικρότερη από την εστία, σπαταλάμε 20 – 30% περισσότερο ρεύμα . Κάθε φορά που ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου, χάνεται το 20% της θερμότητας.

κατανάλωση ρεύματος
ΚΟΥΖΙΝΑ ΚΕΡΑΜΙΚΗ: Θα τη βρείτε στο e-karonis.gr

Πλυντήριο πιάτων

Επιλέγουμε πλυντήριο πιάτων υψηλής ενεργειακής απόδοσης Α+++.

Χρησιμοποιούμε προγράμματα μικρής διάρκειας για σκεύη που είναι ελάχιστα λερωμένα, καθώς και πρόγραμμα πρόπλυσης μόνο όταν είναι απαραίτητο.

Θέτουμε σε λειτουργία το πλυντήριο μόνο όταν είναι γεμάτο με σκεύη.

ΠΛ.ΠΙΑΤΩΝ ΛΕΥΚΟ: Θα το βρείτε στο https://karonis-stock.gr

 

Κορμπάκης Μιχαήλ

Αδειούχος Ηλεκτρολόγος

Ακολουθήστε τη σελίδα του στο facebook: Ηλεκτρολόγος- ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις- βλάβες και μάθετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για ένα ασφαλές σπίτι με σωστές ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Θέστε τα ερωτήματά σας και κάθε είδους απορία και εκείνος θα σας δώσει τη λύση. Ο καλύτερος επαγγελματίας στο χώρο του, εγγυημένη ποιότητα εξυπηρέτησης, σπουδαίο μυαλό, ευρηματικός, αποκαθιστά κάθε είδους βλάβη και εγκαθιστά άριστα οτιδήποτε άπτεται της αρμοδιότητας του ηλεκτρολόγου! Συνέπεια και αξιοπιστία! Και σε απόλυτα προσιτές τιμές!!!

 

Δείτε ακόμη

Προσφορά στους αναγνώστες του Bestnews!!! 20% ΕΚΠΤΩΣΗ σε όλες τις ηλεκτρολογικές εργασίες

Με το κουπόνι BESTNEWS


Ομάδα Best News

Η ομάδα μας αποτελείται από έμπειρους δημοσιογράφους με θετικό πνεύμα.

Σχετικά άρθρα

Back to top button