ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

FLIP: Το ταξί του μέλλοντος έρχεται από τη Ρωσία

Το FLIP είναι ένα πλήρως αυτοκινούμενο όχημα το οποίο χρησιμοποιεί επαναφορτιζόμενες μπαταρίες που μπορούν να αντικατασταθούν σε πέντε λεπτά. 

Το FLIP παρουσιάστηκε από μια εταιρεία τεχνολογίας που ανήκει στη ρωσική τράπεζα Sber με τους κατασκευαστές να κάνουν λόγο για το «ταξί του μέλλοντος». Το όχημα  αντιπροσωπεύει την τελευταία γενιά αυτοκινούμενων οχημάτων, την πέμπτη στη σειρά, που σημαίνει ότι είναι πλήρως αυτόνομο και δεν έχει ούτε κάθισμα οδηγού ούτε ταμπλό.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία, SberAutoTech, το «ταξί του μέλλοντος» ή «μεταφορικό μέσο της νέας γενιάς», όπως το χαρακτηρίζει, έχει το μέγεθος ενός κανονικού επιβατικού αυτοκινήτου ενώ είναι 40% πιο ευρύχωρο. Το φουτουριστικό όχημα – με το πρωτότυπο να μοιάζει με μια κομψή καμπίνα τελεφερίκ με τροχούς – μπορεί να φιλοξενήσει έως και έξι άτομα.

Μια ηλεκτρική πλατφόρμα έχει δημιουργηθεί ειδικά για το FLIP, χρησιμοποιώντας τόσο ηλεκτρικό ρεύμα όσο και άλλα εναλλακτικά καύσιμα προκειμένου να μπορεί να κινείται. Οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες του, μπορούν να αντικατασταθούν εντός πέντε λεπτών, όσο δηλαδή χρειάζεται ένα αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης, να γεμίσει το ρεζερβουάρ του.Η τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας (AR) αυτή των ραντάρ, καθώς και οι κάμερες χρησιμοποιούνται από το αυτοκινούμενο όχημα όχημα στο οποίο οι επιβάτες θα έχουν πρόσβαση μέσω μιας εφαρμογής. Το FLIP βρίσκεται αυτή την εποχή σε περίοδο δοκιμών και αναμένεται να παρουσιαστεί στο κοινό τον επόμενο μήνα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτοκινούμενο όχημα έχει σκοπό να κάνει αισθητή την παρουσία του στους δρόμους της Ρωσίας, αφού πάνω από εκατό τέτοια οχήματα δοκιμάζονται από τον ρωσικό τεχνολογικό γίγαντα Yandex Self-Driving Group. Από το 2016, έχει ξεκινήσει την κατασκευή ενός ταξί χωρίς οδηγό, με αυτά όμως να είναι λιγότερο φουτουριστικά στην εμφάνιση.

Αν και κανείς τα βλέπει συχνά στους δρόμους της Μόσχας, εντούτοις υπάρχει πάντα οδηγός πίσω από το τιμόνι, αφού προς το παρόν δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία σε αμιγώς αυτοκινούμενα οχήματα. Σύμφωνα με τις αρχές τα πρώτα ταξί χωρίς οδηγό αναμένονται στην κυκλοφορία το 2024.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News


Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button