ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

«Guardians of the Aegean» Το ντοκιμαντέρ για την υπεραλίευση

Νησιώτες είναι οι πρωταγωνιστές στο ντοκιμαντέρ του Όμηρου Ευαγγελινού «Guardians of the Aegean» που εστιάζει στο πρόβλημα της υπεραλίευσης. Ο ίδιος ζει στο Αιγαίο τα τελευταία 25 χρόνια.

«Άκουγα από τους ψαράδες ότι μειώνεται η ψαριά. Όταν έγινα πατέρας αναρωτιόμουν αν τα παιδιά μου θα έχουν επαφή με αυτό το στοιχείο. Στα πέντε χρόνια που διάρκεσε η δημιουργία της ταινίας ήταν εμφανές το πρόβλημα της υπεραλίευσης όχι με στοιχεία αλλά μέσα από την εικόνα των ψαράδων που τραβούσαν χιλιόμετρα δίχτυα από τη θάλασσα και έβγαζαν μόνο 2-3 κιλά. Αν ακούσεις ψαράδες μέσης αλιείας που βγάζουν τόνους θα σου πουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τα ιχθυαποθέματα. Στη θάλασσα υπάρχει μια κατάσταση αναρχίας, ιδίως στα μικρά νησιά», διαπίστωσε ο σκηνοθέτης μιλώντας σε συνέντευξη τύπου.

Στη διάρκεια των γυρισμάτων ο σκηνοθέτης πληροφορήθηκε για το σχέδιο δημιουργίας μιας Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής στη Σαντορίνη, με πρωτοβουλία του Πιερ Ιβ Κουστό. «Τέτοιες πρωτοβουλίες προστασίας του περιβάλλοντος που γεννιούνται από τους άμεσα εμπλεκόμενους είναι ελάχιστες παγκοσμίως. Παρότι όμως υπάρχει συμφωνία και με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, δεν υπάρχει υπουργική απόφαση που να κατοχυρώνει τα όρια της προστατευόμενης περιοχής, ώστε εκεί να απαγορεύεται το ψάρεμα. Όλοι πρέπει να πιέσουμε για το θέμα της υπεραλίευσης», κατέληξε.

«Guardians of the Aegean» Προβλήθηκε το 2016

Το ντοκιμαντέρ καταγράφει την πενταετή οδύσσεια του κινηματογραφιστή Όμηρου Ευαγγελινού καθώς ταξιδεύει στο Αιγαίο με ένα πρώην ψαροκάικο. Αποτυπώνει μια τρομακτική εικόνα του αγώνα επιβίωσης των μικρών παράκτιων ψαράδων και της απειλούμενης μεσογειακής βιοποικιλότητας, καθώς παρά τους προβλεπόμενους νομικούς κανόνες και ελέγχους επικρατεί μια κατάσταση αναρχίας και χάους. Οι παράνομες πρακτικές αλιείας και η ανεξέλεγκτη υπεραλίευση έχουν μειώσει δραματικά τα ιχθυοαποθέματα του Αιγαίου τις τελευταίες δεκαετίες, καταστρέφοντας τον ζωτικό χώρο των παράκτιων κοινωνιών.

Καθ’ οδόν μαθαίνει για ένα σχέδιο προστασίας που δημιουργείται με πρωτοβουλία του Πιερ Ιβ Κουστό, καταλήγει στη Σαντορίνη, όπου παρακολουθεί τις προσπάθειες του τελευταίου να ενώσει ντόπιους ψαράδες, επιστήμονες και πολιτικούς, με σκοπό τη δημιουργία μιας Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής. Τέτοιες πρωτοβουλίες προστασίας του περιβάλλοντος που γεννιούνται από τους άμεσα εμπλεκόμενους είναι ελάχιστες παγκοσμίως.

Μπορούν οι Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές, όπως αυτή που σχεδιάζεται στη Σαντορίνη, να συμβάλουν αποτελεσματικά στη διατήρηση αυτού του μοναδικού οικοσυστήματος;

Πρόσφατα, την Κυριακή 14 Ιουνίου 2020, προβλήθηκε στην Κινηματογραφική Λέσχη Αμοργού με την παρουσία του σκηνοθέτη Όμηρου Ευαγγελινού. Η είσοδος ήταν ελεύθερη και οι θεατές είχαν την δυνατότητα να συνεισφέρουν ελεύθερα για την οικονομική ενίσχυση της Λέσχης.

⇒Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook και μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα καλά νέα των ημερών από το πρώτο site στην Ελλάδα με μόνο θετικές ειδήσεις και πολλούς Διαγωνισμούς!!!

Chrisa Sarantopoulou

Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω! Πατήστε να δείτε περισσότερα

Σχετικά άρθρα

Back to top button