MEDIA

H ομιλία μαθήτριας σε τελετή αποφοίτησης για την άμβλωση που έγινε viral

Όταν η Paxton Smith σηκώθηκε στο βάθρο για να μιλήσει στην τελετή αποφοίτησής της στο λύκειο, η ομιλία της υποτίθεται ότι θα αφορούσε την τηλεόραση και τα μέσα ενημέρωσης.

Η νεαρή κοπέλα όμως άλλαξε τα δεδομένα και αντί του λόγου που είχε ήδη εγκρίνει το σχολείο, μίλησε για τις αμβλώσεις. Στην πολιτεία της στο Τέξας, πρόσφατα υπογράφηκε νόμος που απαγορεύει την άμβλωση στην περίπτωση που έχουν παρέλθει έξι εβδομάδες κύησης.

Ο νόμος απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά τον εντοπισμό αυτού που οι αγωνιστές κατά των αμβλώσεων ονομάζουν εμβρυϊκό καρδιακό παλμό, κάτι που οι ιατρικές αρχές όπως το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων λένε ότι είναι παραπλανητικό. Πολλές γυναίκες δεν θα μπορούσαν να ξέρουν ότι είναι έγκυες από τόσο νωρίς.

Ο νόμος επιτρέπει τις αμβλώσεις σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αλλά όχι για εγκυμοσύνες που οφείλονται σε βιασμό ή αιμομιξία.

Όταν υπέγραψε το νομοσχέδιο, ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ, είπε ότι «εκατομμύρια παιδιά χάνουν το δικαίωμά τους στη ζωή κάθε χρόνο λόγω άμβλωσης» και «στο Τέξας εργαζόμαστε για να σώσουμε αυτές τις ζωές». Οι γιατροί και οι ομάδες για τα δικαιώματα των γυναικών έχουν επικρίνει έντονα το νέο νόμο, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ τον Σεπτέμβριο εάν δεν σταματήσει δικαστικά.

«Δεν μπορώ να φύγω από αυτό το βάθρο (…) όταν υπάρχει πόλεμος στο σώμα μου», δήλωσε η Paxton στην ομιλία της.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα γεγονότα, είναι λάθος να μιλάω για οτιδήποτε άλλο, παρά γι’ αυτό αυτό που με επηρεάζει σήμερα, εμένα και εκατομμύρια άλλες γυναίκες. Έχω όνειρα, ελπίδες και φιλοδοξίες. Κάθε κορίτσι εδώ κάνει. Έχουμε περάσει όλη μας τη ζωή δουλεύοντας για το μέλλον μας. Χωρίς τη συγκατάθεσή μας ή τη συμβολή μας, ο έλεγχός για το μέλλον μας μάς έχει αφαιρεθεί», είπε η Paxton στους συμμαθητές της.

«Είμαι τρομοκρατημένη στην ιδέα πως αν τα αντισυλληπτικά μου αποτύχουν, ότι αν με βιάσουν, οι ελπίδες και οι προσδοκίες, οι προσπάθειες και τα όνειρά μου δεν θα έχουν πλέον σημασία», πρόσθεσε.

Σημείωσε πως είναι «απάνθρωπο» να αφαιρεθεί η αυτονομία που έχει για το σώμα της. Πρόσθεσε ότι αυτό είναι ένα «πρόβλημα που δεν μπορεί να περιμένει».

«Ένας πόλεμος για τα δικαιώματα των δικών σας μητέρων, ένας πόλεμος για τα δικαιώματα των αδελφών σου, ένας πόλεμος για τα δικαιώματα των κοριτσιών σου. Δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί», κατέληξε.

Η ομιλία έχει προβληθεί εκατομμύρια φορές στο YouTube, το Twitter και το TikTok, αποσπώντας επαίνους. Η Χίλαρι Κλίντον, η υποψήφια για προεδρία του 2016, έγραψε στο Twitter πως αυτό χρειαζόταν κότσια. «Σε ευχαριστώ Paxton που δεν μένεις σιωπηλή».

Δείτε την ομιλία της:

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News


Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button