ΕΙΚΑΣΤΙΚΑΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η κυρία Τασία μας δείχνει την τέχνη του κεντήματος με αθάνατο (vid & φωτο)

Η κυρία Τασία είναι η τελευταία τεχνίτρα τ’ “αθάνατου”, στο Κάστρο του Αη Γιώργη στην Κεφαλονιά! Κρατάει ζωντανή αυτή τη μοναδική τέχνη να την δούνε και οι επόμενες γενιές!!!

Στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου στα Τραυλιάτα ζει μια χρυσοχέρα Κεφαλονίτισσα που κρατάει ζωντανή μια παράδοση αιώνων.

Αθάνατος

Από τις ίνες του αθάνατου, φυτό που υπήρχε κάποτε σε μεγάλο αριθμό έξω από το Κάστρο, δημιουργεί κλωνά και με δαύτηνε κάνει κεντήματα.

Ο Θανάσης Καβαλλιεράτος και ο Μάκης Λεκατσάς συνάντησαν την κυρία Τασία στο … Κάστρο της, συζήτησαν  μαζί της, την φωτογράφισαν και κατέγραψαν σε video την τέχνη της παραγωγής της κλωστής από τα φύλλα του αθάνατου:

Στο κάστρο του Αγίου Γεωργίου ζει η σιόρα Τασία Κουτσού χρυσοχέρα του κεντήματος με μια όμως ξεχωριστή τέχνη. Η σιόρα Τασία χρησιμοποιεί σαν πρώτη ύλη (κλωστή) τις ίνες από το φυτό αθάνατος.

Την επισκεφθήκαμε σήμερα στο σπίτι της χωρίς πρειδοποίηση, το σπίτι της είναι πάντα ανοικτό για τον καθένα που θέλει να μάθει για τη τέχνη της, μας δέχτηκε με χαρά και ενθουσιασμό και μας μίλησε για την αγάπη της  για το κέντημα .

Αρχισε να κεντάει από 15 χρονών κοριτσάκι έως πριν μερικά χρόνια. Τώρα κεντάει ελάχιστα και κυρίως για να δείξει τη τέχνη της.

Με υπομονή μας εξήγησε και μας έδειξε όλη τη διαδικασία στο φύλλο του αθάνατου για να βγάλει τσι κλωνές με τις οποίες θα δημιουργήσει τα κεντήματά της.

Μας εξιστόρησε ιστορίες απο τα δύσκολα χρόνια κατά τη διάρκεια. του πολέμου  του 1940 και μετά .

Όπως μας εξομολογήθηκε σαν κεντήστρα εφοδίαζε όλη την περιοχή της Λειβαθούς με δικές της δημιουργίες είτε για προίκες κοριτσιών, είτε για δώρα για το σπίτι αλλά και κεντήματα της έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο όπου υπάρχουν απόδημοι Κεφαλλονίτες.

Η τέχνη του αθάνατου

κυρία Τασία

Μιλάει με έξαψη κοπελίτσας για όλα όσα έζησε, για το κέντημά της και τη τέχνη της, για τους ανθρώπους που γνώρισε μέσα από το κέντημα και τις ιστορίες τους..

Ακούστε όσα μας αποκαλύπτει για τη ζωή της, με τη μουσική υπόκρουση των τζιτζικιώνε και απολαύστε την ομιλία της στα Κεφαλονίτικα!

Περισσότερα στο https://www.kefaloniapress.gr

Ομάδα Best News

Η ομάδα μας αποτελείται από έμπειρους δημοσιογράφους με θετικό πνεύμα.

Σχετικά άρθρα

Back to top button