ΕΡΓΑΣΙΑ

Η μεγάλη πρόκληση του Αγροδιατροφικού Τομέα

Για τον Αγροδιατροφικό Τομέα είναι μεγάλη η πρόκληση και ιστορική η ευκαιρία να αξιοποιήσει το θετικό μομέντουμ της εξαιρετικά θετικής προβολής της Ελλάδας σ’ όλο τον πλανήτη λόγω της υποδειγματικής διαχείρισης της πανδημίας και να βελτιώσει την θέση του στην παγκόσμια αγορά, αυξάνοντας το μερίδιο σε αγορές, που βρισκόμαστε ήδη και διεισδύοντας σε νέες. Την ευκαιρία αυτή την καθιστούν ιστορική τέσσερις βασικοί λόγοι:

  1. Η στροφή των καταναλωτών παγκοσμίως σε προϊόντα με ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως τα ελληνικά.
  2. Το rebranding της Ελλάδας ως χώρας ασφαλούς και αξιόπιστης.
  3. Το διπλό αναπτυξιακό πακέτο που θα έχει η Ελλάδα στη διάθεσή της τα επόμενα χρόνια, δηλαδή τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ.
  4. Η  νέα «πράσινη συμφωνία» που προωθεί η ΕΕ, δηλαδή το σχέδιο για να εξελιχθεί η Ευρώπη στην πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο.

Η δυναμική που εμφανίζουν το πρώτο τετράμηνο του 2020 -μέσα στην κρίση – οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών δείχνουν ακριβώς πόσο μεγάλες είναι οι προοπτικές. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την πρόσφατη ανάλυση της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας:

  • Ενώ το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου, λόγω της πανδημίας και των μέτρων καραντίνας, οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 12% – εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών –, οι εξαγωγές τροφίμων αυξήθηκαν κατά 9%.
  • Ενώ ο μέσος ρυθμός αύξησης των εξαγωγών τροφίμων την τριετία 2017-19 ήταν 2%, το πρώτο 4μηνο του 2020 οι εξαγωγές τροφίμων «έτρεχαν» με 21%.
  • Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που είχε ανοδικές εξαγωγικές παραγγελίες τροφίμων κατά το δίμηνο της πανδημίας (Απρίλιο-Μάιο), γι’ αυτό και οι αναλυτές εκτιμούν ότι από φέτος και μετά οι εξαγωγές τροφίμων μπορούν να ανέλθουν στα 6 δις ευρώ από 4,8 δις ευρώ το 2019, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 25%.

Ο στόχος για αύξηση των εξαγωγών τροφίμων εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο της Κυβέρνησης, όπως τον ανέπτυξε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για αύξηση των εξαγωγών από το 38% σήμερα στο 48% του ΑΕΠ, όσο δηλαδή είναι και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.


Chrisa Sarantopoulou

Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω! Πατήστε να δείτε περισσότερα

Σχετικά άρθρα

Back to top button