Η παραλία στις Μαλδίβες που τα βράδια φωσφορίζει

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Εσείς ξέρατε ότι υπάρχει μια παραλία στο νησί Mudhdhoo (γνωστό και ως νησί Vaadhoo) στις Μαλδίβες που φωσφορίζει κατά την διάρκεια της νύχτας;

Κι όμως, σωστά διαβάσατε! Αυτή η λάμψη στο σκοτάδι αποτελεί βασικά ένα φυσικό φαινόμενο που ονομάζεται «Bioluminescence», κατά το οποίο το φως εκπέμπεται ή δημιουργείται από έναν ζωντανό οργανισμό. Κάθε χρόνο εκατοντάδες τουρίστες ταξιδεύουν στις Μαλδίβες για να παρατηρήσουν το φαινόμενο. Ωστόσο αυτή η λάμψη έχει παρατηρηθεί και σε άλλες παραλίες ανά τον κόσμο όπως στην Τζαμάικα, το Σαν Ντιέγκο, το Βιετνάμ, την Αυστραλία και την Ταϊλάνδη.

παραλία

Η μαγευτική παραλία είναι καλυμμένη από μικροσκοπικούς μικροοργανισμούς, όπως τα μονοκύτταρα πρώτιστα και τα μαλακόστρακα, που λάμπουν για δευτερόλεπτα ή και λεπτά τη στιγμή που έρχονται σε επαφή με την επιφάνεια του νερού. Τα συγκεκριμένα πλάσματα, λοιπόν, περιέχουν μια μοναδική ένωση που ονομάζεται λουσιφερίνη, η οποία, όταν εκτίθεται σε οξυγόνο, προκαλεί μια χημική αντίδραση που εκπέμπει μια όμορφη λάμψη, δημιουργώντας αυτό το μοναδικό στον κόσμο θέαμα που στην κυριολεξία συγκλονίζει.

Οι μικροοργανισμοί φωσφορίζουν κατά τον ίδιο τρόπο που λαμπυρίζουν οι μέδουσες και οι πυγολαμπίδες. Μάλιστα, το φαινόμενο συνήθως αποπροσανατολίζει τους θαλάσσιους θηρευτές και  καταστρέφει το κυνήγι τους ενώ ταυτόχρονα προσελκύει είδη που τρέφονται με θηρευτές.

παραλία

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -