ΑΠΟΨΕΙΣ

Φώτης Σιούμπουρας: Όχι αντιπαραθέσεις και για τα εμβόλια

Προέχει τώρα να βγούμε όλοι ζωντανοί

Πρέπει, μου λένε μερικοί, όταν γράφεις σήμερα να είσαι πιο συγκρατημένος, όπως παλαιότερα.  Να είσαι αντικειμενικός και να μην παρασύρεσαι από το συναίσθημα. Να μην εκδηλώνεις οργή και να μην κάνεις χαρακτηρισμούς κατ’ άλλων ανθρώπων που έχουν αντίθετη από σένα άποψη.

Γράφει ο Φώτης Σιούμπουρας

Σωστά, πολύ σωστά, απαντώ.

Άλλωστε, ψυχή της Δημοκρατίας είναι η ελεύθερη σκέψη, η ελεύθερη βούληση. Ο καθείς μπορεί να έχει και να εκφράζει την όποια άποψη.

Πώς να αντιδράσεις όμως σε πολεμικές συνθήκες;

Πώς να μην επηρεάζεσαι από το συναίσθημα όταν κάθε εβδομάδα στη χώρα σου πεθαίνει ένα ολόκληρο χωριό 700 ανθρώπων;

Πώς να χαρακτηρίσεις όλους εκείνους που εκφέρουν άποψη στηριζόμενοι σε φαντασιώσεις και μη επιστημονικές θεωρίες;

Όλους εκείνους, που επιμένουν ότι δεν υπάρχει κορονοϊός ;

Πώς να συμπεριφερθείς σε όλους εκείνους που μπαίνουν ανώνυμα στο διαδίκτυο και αναπτύσσουν θεωρίες περί «απλής γρίπης» που «δεν είναι πανδημία», που «είναι κόλπο των πολυεθνικών» ή που «η παγκόσμια τάξη πραγμάτων μας θέλει πρόβατα;».

Βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου με το δεύτερο κύμα πανδημίας να χτυπά ανελέητα και την Ελλάδα και μια λεπτή γραμμή μας χωρίζει από την καταστροφή.

Αν κάποιοι φταίνε που δεν έλαβαν πιο «σκληρά» μέτρα και ταχύτερα να το δούμε, αλλά ας κοιτάξουμε και τους εαυτούς μας αν εφαρμόζαμε πιστά όσα η Πολιτεία είχε λάβει.  Αν η κυβέρνηση έκανε λάθη, να της τα χρεώσουμε. Όμως τώρα πρέπει να δούμε  πως θα ξεμπερδέψουμε από «αυτό το κακό». Και δεν θα ξεμπερδέψουμε αν συνεχίσουμε τις αλληλοκατηγορίες.

Δεν θα ξεμπερδέψουμε  αν ψαρεύουμε σταγόνες πολιτικής αισιοδοξίας μέσα από μια λίμνη οδύνης. Αν «πανηγυρίζουμε» πάνω από θανάτους, εντατικές και οικονομικά ερείπια. Αν παραποιούμε στοιχεία, μαγειρεύοντας στατιστικές, προαναγγέλλοντας αρμαγεδονικές καταστροφές και καταγγέλλοντας όσους μιλούν για εμβόλια.

Δεν μπορεί να μονοπωλεί το ενδιαφέρον μας π.χ.  στο να κάνουμε κι άλλες, κι άλλες ΜΕΘ η αν διορίσουμε κι άλλους, κι άλλους  γιατρούς και άλλο νοσηλευτικό προσωπικό. Το πρόβλημα δεν είναι αν θα έχουμε 5.000 ΜΕΘ, αλλά πώς δεν θα κάνουμε χρήση τους.

Πώς θα προλαμβάνουμε και όχι πώς θα αποκαθιστούμε τη ζημία που έχει συντελεστεί. Γιατί τότε ανοίγουμε την πόρτα και σε άλλους κινδύνους. Ποιος σοβαρός άνθρωπος πιστεύει πως ένα δυσάρεστο συμβάν είναι προτιμότερο να θεραπευθεί, παρά να μην εμφανιστεί καθόλου;

Σ αυτή την κρισιμότητα των περιστάσεων να σταθούμε στο ύψος μας. Δεν χρειάζεται να τροφοδοτούμε τον ανορθολογισμό, την παράνοια και το αντιεμβολιαστικό κίνημα.

Εντάξει έχουν αρκετοί τις επιφυλάξεις τους για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Δεκτές οι επιφυλάξεις και οι απόψεις τους, αν βέβαια στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα.

Όμως έχουν όλοι αυτοί οι «αντιρρησίες» να προτείνουν κάτι αποτελεσματικότερο για την καταπολέμηση του ιού;

Ανησυχούμε, λέει, επειδή  στην προσπάθεια  για την ανακάλυψη του εμβολίου όλα έγιναν γρήγορα. Δεν έχουμε όμως επίγνωση των επενδύσεων που έγιναν σε εξοπλισμούς και τεχνολογίες που εξελίχτηκαν  και οι οποίες  συμπιέζουν σε μικρά χρονικά διαστήματα έτη ολόκληρα κλινικών δοκιμών και ερευνών. Εκείνο που προέχει τώρα είναι να βγούμε όλοι ζωντανοί από αυτό το «κακό» που μας βρήκε.

Μετά τους εμβολιασμούς έχουμε όλο το χρόνο μπροστά μας «να λογαριαστούμε»…

Φώτης Σιούμπουρας

Δημοσιογράφος

Διευθυντής – Σύμβουλος Έκδοσης – Εκδότης

Φώτης Σιούμπουρας

Περισσότερα άρθρα του Φώτη Σιούμπουρα ΕΔΩ


Δείτε ακόμη:

Πολυτεχνείο: Συγκλονιστική μαρτυρία του Φώτη Σιούμπουρα, εκφωνητή στο ρ/σ του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης το ΄73


Ομάδα Best News

Η ομάδα μας αποτελείται από έμπειρους δημοσιογράφους με θετικό πνεύμα.

Σχετικά άρθρα

Back to top button