Monday, 19 October 2025

Ινδία: Γεννήθηκαν τέσσερα τσιτάχ 70 χρόνια μετά την εξαφάνισή τους

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Η Ινδία υποδέχτηκε με χαρά την είδηση της γέννησης τεσσάρων τσιτάχ, σχεδόν 70 χρόνια από τότε που αυτό το είδος εξαφανίστηκε επίσημα από τη χώρα.

Ο Ινδός υπουργός Περιβάλλοντος χαρακτήρισε το γεγονός ως «βαρυσήμαντο». Η χώρα προσπαθούσε για δεκαετίες να επαναφέρει το είδος και πέρυσι μετεγκαταστάθηκαν από τη Ναμίμπια στο Εθνικό Πάρκο Kuno της Ινδίας οκτώ τσιτάχ. Επίσης, άλλα 12 τσιτάχ μετεγκαταστάθηκαν από την Νότια Αφρική τον προηγούμενο μήνα.

«Συγχαίρω όλη την ομάδα του πρότζεκτ τσιτάχ για τις προσπάθειες να φέρουν πίσω στην Ινδία αυτά τα ζώα και να διορθώσουμε το λάθος που κάναμε στο παρελθόν», πρόσθεσε.

Η Siyaya, ένα από τα οκτώ τσιτάχ που μετεγκαταστάθηκαν από τη Ναμίμπια γέννησε τέσσερα μικρά την Τετάρτη.

Βίντεο που δημοσίευσε ο Ινδός υπουργός δείχνει τα μικρά τσιτάχ να χασμουριούνται, ενώ το φύλο τους δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί, όπως δήλωσε ο επικεφαλής αρχιφύλακας δασών και επικεφαλής της δασικής δύναμης του Bhopal, J.S. Chouhan. Ο Ινδός πρωθυπουργός επίσης «καλωσόρισε» τα τσιτάχ στη χώρα.Το τσιτάχ ή γατόπαρδος, όπως είναι η σωστότερη ονομασία, είναι το πιο γρήγορο χερσαίο ζώο και μπορεί να αγγίξει τα 112 χλμ./ώρα. Στην Ινδία εξαφανίστηκαν επίσημα το 1952. Λόγω του κυνηγιού από τον άνθρωπο, τη μείωση του φυσικού του περιβάλλοντος και της έλλειψης θηραμάτων που κατανάλωνε, εξαφανίστηκε.

Η μεγαλύτερη πλειοψηφία των 7.000 τσιτάχ που έχουν μείνει σε όλο τον κόσμο, τώρα απαντώνται στη Νότια Αφρική, στη Ναμίμπια και στην Μποτσουάνα.

Το ασιατικό τσιτάχ είναι απειλούμενο είδος και πλέον βρίσκεται μόνο στο Ιράν, όπου πιστεύεται πως έχουν μείνει μόλις 50.

Μπείτε στην ομάδα μας να ενημερώνεστε για όλα τα καλά νέα από το 1ο site στην Ελλάδα με μόνο θετικές ειδήσεις και πολλούς Διαγωνισμούς!!!

Ακολουθήστε το Bestnews στο Facebook [ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -
spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Newsletter

Εγγραφείτε στο Νewsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα καλά νέα που θα σας φτιάχνουν τη μέρα!