ΕΛΛΑΔΑ

Ισραήλ: Βρέθηκε Ελληνικό κράνος των Περσικών Πολέμων

Στο λιμάνι της Χάιφας στο Ισραήλ βρέθηκε ένα άριστα διατηρημένο κράνος κορινθιακού τύπου, το οποίο πιθανότατα φορούσε Έλληνας στρατιώτης των ελληνοπερσικών πολέμων.

Το μπρούτζινο κράνος, ηλικίας περίπου 2.500 ετών, είχε βρεθεί από το πλήρωμα ολλανδικού πλοίου το 2007 και πρόσφατα παραδόθηκε στις αρχές του Ισραήλ, ανακοίνωσε η Ισραηλινή Υπηρεσία Αρχαιοτήτων.

«Το κράνος ανήκει στον κορινθιακό τύπο που παίρνει το όνομά του από την πόλη της Κορίνθου στην Ελλάδα όπου αναπτύχθηκε τον 6ο π.Χ. αιώνα» αναφέρει η ανακοίνωση.

Η περικεφαλαία «κατασκευάστηκε αριστοτεχνικά από ένα ενιαίο φύλλο μπρούτζου με θέρμανση και σφυρηλάτηση. Η τεχνική αυτή επέτρεπε τη μείωση του βάρους χωρίς να μειώνεται η προστατευτική ικανότητα» εξηγούν οι Ισραηλινοί αρχαιολόγοι.

Σύμφωνα με τον Κόμπι Σάρβιτ, διευθυντή του τμήματος ενάλιων αρχαιοτήτων της Υπηρεσίας, η περικεφαλαία «πιθανότατα ανήκε σε Έλληνα στρατιώτη πολεμικού πλοίου του ελληνικού στόλου που συμμετείχε στις επιθέσεις εναντίον των Περσών που κυριαρχούσαν εκείνη την εποχή στη χώρα».

Ο στρατιώτης στον οποίο ανήκε το κράνος πιθανώς συμμετείχε στην ελληνική αντεπίθεση που ξεκίνησε το 479 π.Χ. εναντίον των Περσών, των οποίων η αυτοκρατορία καταλάμβανε τότε σχεδόν όλη τη Μέση Ανατολή. Είχαν προηγηθεί δύο απόπειρες των Περσών να εισβάλουν στην Ελλάδα: η πρώτη αναχαιτίστηκε το 490 π.Χ. στη Μάχη του Μαραθώνα, ενώ η δεύτερη ανακόπηκε από τους Σπάρτες στη Μάχη των Θερμοπυλών το 480 π.Χ.

Οι Πέρσες εκδιώχθηκαν οριστικά από τον ελληνικό χώρο το 479 π.χ., όμως οι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν μέχρι την κατάκτηση της Περσικής Αυτοκρατορίας από τον Μέγα Αλέξανδρο το 330 π.Χ.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News


Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button