Καταγράφηκε για πρώτη φορά τεράστια έκρηξη στον Ήλιο

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Αρκετά δραστήριος είναι γενικότερα ο Ήλιος με τις μεγάλες εκρήξεις που γίνονται στην επιφάνειά του να στέλνουν δισεκατομμύρια τόνους πλάσματος και ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια προς τη Γη.

Μάλιστα, για να μελετηθούν οι Στεμματικές Εκπομπές Μάζας (ΣΕΜ), η NASA σε συνεργασία με την ESA, εκτόξευσε το Solar Orbiter το Φεβρουάριο του 2020. Πριν λίγους μήνες το σκάφος πέρασε σχετικά κοντά από τον Ήλιο σε απόσταση 77 εκατομμυρίων χιλιομέτρων και κατέγραψε video όχι μίας αλλά δύο ΣΕΜ, με τρία από τα όργανά του.

Το πρώτο κατέγραψε τον ίδιο τον Ήλιο, το δεύτερο την εκροή ενέργειας μέσα από το Στέμμα του Ήλιου και το τρίτο κατέγραψε μία ροή ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων, σκόνης και κοσμικών ακτινών να διαχέονται στο διάστημα.

Μπορεί αυτό το φαινόμενο να φαίνεται εντυπωσιακό, όμως κρύβει αρκετούς κινδύνους. Μία μικρής ισχύος ΣΕΜ μπορεί να δημιουργήσει ένα όμορφο σέλας αν έρθει σε επαφή με την ατμόσφαιρά μας, μία έντονη όμως μπορεί να θέσει εκτός λειτουργίας δορυφόρους, τηλεπικοινωνίες και ηλεκτρικά δίκτυα, ενώ θέτει σε κίνδυνο και τη ζωή αστροναυτών οι οποίοι έχουν μόλις μερικά λεπτά για να αναζητήσουν καταφύγιο μέσα στα σκάφη ή τους διαστημικούς σταθμούς.

Για την αποκάλυψη των μυστικών του Ήλιου, η ESA διαθέτει δύο ακόμα σκάφη, το δορυφόρο PROBA-2 και το Solar and Heliospheric Observatory (SOHO), τα οποία κατέγραψαν και αυτά τις δύο ΣΕΜ.

Το φαινόμενο καταγράφηκε και από το Solar Terrestrial Relations Observatory της NASA, το οποίο μπλοκάρει τη θέαση του ίδιου του Ήλιου για να φαίνονται οι ΣΕΜ πιο καθαρά.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -